Οδηγός Μουσικής

Φέτος το καλοκαίρι όλη η Αθήνα μεταμορφώνεται σε μία σκηνή

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων

Από 18 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου κοινό και καλλιτέχνες συναντιούνται σε 17 γειτονιές της πόλης σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες για το πιο απολαυστικό Αθηναϊκό πολιτιστικό καλοκαίρι με περισσότερες από εβδομήντα (70) εκδηλώσεις.

Η εβδομάδα 20 - 26 Ιουνίου ξεκινάει στο Γήπεδο Κονίστρας στα Πετράλωνα  (20/6) με ένα ξέφρενο πάρτι με το Νεκτάριο Σφυράκη σε νέες και παλιές επιτυχίες. Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων θα πλημμυρίσει με τις μελωδίες του το Γήπεδο Κονίστρας στα Πετράλωνα την Τρίτη 21 Ιουνίου και την πλατεία Κουμουνδούρου την Πέμπτη 23 Ιουνίου ενώ ο Γιώργος Καραμίχος την Τρίτη 21 Ιουνίου στην πλατεία Κουμουνδούρου θα αφηγηθεί Παπαδιαμάντη.  Η Πέμπτη 23 Ιουνίου συνδυάζει θέατρο και μουσική, καθώς το θέατρο Γκράβας θα φιλοξενήσει την παιδική θεατρική παράσταση "Υπηρέτης δύο αφεντάδων" του Κάρλο Γκολντόνι, ενώ η Ειρήνη Σκυλακάκη θα συναντήσει το κοινό στον Κήπο του Κέντρου Τεχνών για μία ατμοσφαιρική συναυλία. 

Αντωνοπούλου-Ανδρουλιδάκης
Ρίτα Αντωνοπούλου – Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Δύο αφιερώματα για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο Γκράβας, την Παρασκευή 24 Ιουνίου με την Τίνα Τράκου και τον Νίκο Κρητικό που θα ερμηνεύσουν τραγούδια μνήμης, διαμαρτυρίας και κοινωνικής ταυτότητας και το Σάββατο 25 Ιουνίου με το Λαογραφικό Εργαστήρι "Το Χοροστάσι" που θα μας ταξιδέψει στη Μικρασία και τον Ελληνισμό της.

Το Σάββατο 25 Ιουνίου στον Κήπο του Κέντρου Τεχνών, το κοινό θα απολαύσει τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη σε μία μουσικοθεατρική παράσταση, που αναδεικνύει τη δύναμη  του "μαζί" και υμνεί την αγάπη και την αισιοδοξία. Η εβδομάδα κλείνει δυνατά και μουσικά την Κυριακή 26 Ιουνίου  με τη Big Band του Δήμου Αθηναίων να υποδέχεται τον Αλέξανδρο Willem Affolter στον Κήπο του Κέντρου Τεχνών για μία μοναδική swing βραδιά και τον Λευτέρη Γρηγορίου και τα Κρουστά της Τάκη στην πλατεία Κουμουνδούρου σε μία multiethnic γιορτή. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της εβδομάδας 20-26 Ιουνίου 2022 ανά Δημοτική Κοινότητα:

1η Δημοτική Κοινότητα
Κήπος Κέντρου Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας | Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας

Petros Klampanis Trio (22/6, 9 μ.μ) - Η συναυλία αναβάλλεται λόγω ασθένειας του καλλιτέχνη 
Μουσική παράσταση με τον μπασίστα, συνθέτη, μουσικό του κόσμου Πέτρο Κλαμπάνη.
O Πέτρος Κλαμπάνης και οι συνεργάτες του, ο πολυοργανίστας και παραγωγός Θωμάς Κωνσταντίνου και ο πιανίστας και συνθέτης Σπύρος Μάνεσης σε ένα πρόγραμμα βασισμένο σε δικές τους μουσικές και συνθέσεις. Μουσικές προσμίξεις, όπου η world μουσική συναντά την jazz και τους παραδοσιακούς ήχους της ανατολικής Μεσογείου.

Ειρήνη Σκυλακάκη

Συναυλία με την Irene Skylakaki (23/6, 9 μ.μ)
Ένα χρόνο μετά την τελευταία της ζωντανή εμφάνιση, η Irene Skylakaki θα μας αφηγηθεί ιστορίες, αφοπλιστικούς στίχους, απαλές μελωδίες και indie και folk-rock ρυθμό.

"Μαζί": Ρίτα Αντωνοπούλου – Μανόλης Ανδρουλιδάκης (25/6, 9 μ.μ)
Μία μουσικοθεατρική παράσταση, ένα σμίξιμο λόγου και μουσικής με θέμα τη δύναμη του "μαζί" και τραγούδια που υμνούν την αφύπνιση της ψυχής, τον έρωτα και την αισιοδοξία.

Alex Affolter
Alex Affolter

Athens Big Band featuring Alex Affolter: An evening of swing! (26/6, 9 μ.μ)
Συναυλία με τη Big Band Δήμου Αθηναίων και τον Αλέξανδρο Willem Affolter

Πλατεία Κουμουνδούρου

Παπαδιαμάντης: Αφηγήσεις απ’ τον Γιώργο Καραμίχο (21/6, 9 μ.μ)

Συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής (23/6, 9 μ.μ)

Λευτέρης Γρηγορίου

Συναυλία με τον Λευτέρη Γρηγορίου και Τα Κρουστά της Τάκη (26/6, 9 μ.μ)
Μία multi-ethnic γιορτή, όπου τα αφρικάνικα και ελληνικά κρουστά συναντούν την άρπα ngoni, τη γκάιντα κ την τσαμπούνα.

3η Δημοτική Κοινότητα  (Γήπεδο Κονίστρας, Πετράλωνα, Κυμαίων & Δημοφόντως, Πετράλωνα)

Νεκτάριος Σφυράκης live@Athens 2022 (20/6, 9 μ.μ)

Συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων  (21/6, 9 μ.μ)

5η Δημοτική Κοινότητα  (Θέατρο Γκράβας, Ταϋγέτου 60, Γκράβα)
"Υπηρέτης δυο Αφεντάδων" (23/6, 8.30)
Παιδική θεατρική παράσταση  του Κάρλο Γκολντόνι σε διασκευή- σκηνοθεσία Τούλας Ζαχαριουδάκη. Ένα διασκεδαστικό, ευχάριστο και διδακτικό έργο με κυρίαρχο στοιχείο το γέλιο, που αναδεικνύει πως οι ασήμαντοι και ταπεινοί μπορούν να θριαμβεύσουν αν έχουν εξυπνάδα και τόλμη.

"1922-2022: Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Τραγούδια μνήμης, διαμαρτυρίας και κοινωνικής ταυτότητας" (24/6, 9 μ.μ)
Μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη μικρασιάτικη μουσική,  που  έχει αγαπηθεί και εξελιχθεί με χίλιους τρόπους. Ένα συνονθύλευμα ακουσμάτων από επιθεωρησιακά τραγούδια, καντάδες με βαλκανικές επιρροές, ρεμπέτικα με ρυθμούς χορευτικούς και αμανέδες. Ερμηνεύουν: Τίνα Τράκου και Νίκος Κρητικός.

"Από τη Σμύρνη έρχομαι να βρω παρηγοριά": Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (25/6, 9 μ.μ)
Το Λαογραφικό Εργαστήρι ΤΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ σε ένα ιδιαίτερο και πλούσιο αφιέρωμα στη Μικρασία και τον Ελληνισμό της με χορούς, τραγούδια και δρώμενα από 50μελή ομάδα χορευτών και μουσικών, μικρών και μεγάλων, καθώς και δραματοποιημένα αποσπάσματα από έργα Μικρασιατών λογοτεχνών, προβολή εικόνων και μικρασιάτικα φιλέματα.

Το πρόγραμμα "Όλη η Αθήνα μια Σκηνή" πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Culture is Athens / Ο πολιτισμός είναι η Αθήνα, του τριετούς σχεδίου που έχει ανακοινώσει ο Δήμος και οι φορείς του, το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού.

Ώρα έναρξης εκδηλώσεων: 9 μ.μ | Ώρα έναρξης παιδικών παραστάσεων: 8.30 μ.μ | opanda.gr, cultureisathens.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

O "Πολιτισμός στις Γειτονιές" κάνει 2η στάση στο Παγκράτι

Με 14 νέες δράσεις οι πλατείες Προσκόπων, Βαρνάβα, Μεσολογγίου μπαίνουν σε ρυθμό καλοκαιρινό, με μουσικές, χορωδίες, δρώμενα και ψηφιακές προβολές.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/06/2022

Κυπουργός: "Θα πω ναι σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με την τέχνη"

Με αφορμή τη νέα παράσταση, "Τα Κυπο-Θεατρικά", που θα πραγματοποιηθεί στην Επίδαυρο, ο περίφημος συνθέτης Νίκος Κυπουργός μιλάει στο "α" για το θέατρο, τη μουσική και το μέλλον τους στη χώρα μας.

Πώς γράφεται η (συναυλιακή) ιστορία;

Μια ανασκόπηση των εμπειριών που μας χάρισε το συναυλιακό καλοκαίρι μέχρι στιγμής.

Οι μουσικές ρίζες των Iron Maiden, μέσα από 7 διασκευές

Μπορεί να έγιναν πιονέροι ενός καινούριου ήχου με τα επιτεύγματά τους κατά τη δεκαετία του 1980, όμως ξεκίνησαν κι αυτοί βασισμένοι σε κάποιες δεδομένες αγάπες. Τις οποίες αποκάλυψαν (εν καιρώ) και στο κοινό.

Primer Music Festival: Dance till you drop

Πρεμιέρα για το διήμερο φεστιβάλ της Πλατείας Νερού με headliners τον Tiësto και τον Tyga.

H Laurie Anderson σε μία συζήτηση με τον Paul Holdengräber στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης

Δύο μέρες πριν την εμφάνισή της στο Ηρώδειο, η ιέρεια της αβανγκάρντ της μυθικής δεκαετίας του ’70 στη Νέα Υόρκη σε μια αναπάντεχη συζήτηση με τον κορυφαίο αμερικανό διανοούμενο Πωλ Χολντενγκρέιμπερ, μετρ των ζωντανών συνεντεύξεων και Εκτελεστικό Διευθυντή του Onassis Los Angeles.