Η West-Eastern Divan Orchestra έρχεται στο SNF Nostos

Το Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος φιλοξενεί τη «Συνάντηση μέσω της μουσικής: το πείραμα των Barenboim-Said στην ουτοπία».

Η West-Eastern Divan Orchestra έρχεται στο SNF Nostos © Peter Adamik

Το SNF Nostos η καθιερωμένη ανοιχτή εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επιστρέφει στις 23 και 24 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με επίκεντρο την υγεία, μετατρέπεται σε ένα πολυμορφικό και πολυδιάστατο εορταστικό διήμερο γεμάτο ουσιαστικές συζητήσεις και δράσεις, και γίνεται SNF Nostos Health. 

Στο πλαίσιο του SNF Nostos Conference η West-Eastern Divan Orchestra ταξιδεύει στην Ελλάδα για μια συζήτηση με θέμα "Συνάντηση μέσω της μουσικής: Το πείραμα των Barenboim-Said στην ουτοπία". Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος η Roni Mann, Διευθύντρια του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φιλοσοφίας και Πολιτικής Θεωρίας στο Barenboim-Said Akademie, και η Mariam Said, Συνδιευθύντρια της West-Eastern Divan Orchestra, καθώς και μουσικοί της ορχήστρας. Στη συνέχεια η West-Eastern Divan Orchestra θα ερμηνεύσει το Κλαρινέτο Κουιντέτο του W. A. Mozart.

Από την ίδρυσή της το 1999, η ορχήστρα West-Eastern Divan Orchestra ενσαρκώνει το όραμα του Daniel Barenboim και του Edward W. Said να φέρουν σε επαφή νέους από τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ μέσω της μουσικής, και στη συνέχεια να παρουσιάσουν τη μουσική αυτή -το προϊόν της μοναδικής αυτής συνάντησης- στο ευρύ κοινό. Μέσω των ζωντανών εμφανίσεών της σε ολόκληρο τον κόσμο, η ορχήστρα έχει εμπνεύσει το κοινό, όχι μόνο με τη μουσική της αλλά και με το δυνατό ανθρωπιστικό μήνυμά της. Μέσα από την ίδια της την ύπαρξη, έχει καλλιεργήσει ένα βαθύ μουσικό ήθος: παρακινώντας μας να προσεγγίσουμε τη μουσική, όχι μόνο ως μια μορφή αισθητικής απόλαυσης, αλλά ως μία πρακτική που μπορεί να βελτιώσει την ανθρώπινη ύπαρξή μας, την κατανόηση του εαυτού μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Η μουσική μάς υπενθυμίζει αυτό που εύκολα λησμονούμε: ανατρέπει τις παγιωμένες απόψεις, αφήνει χώρο για την ασάφεια και εξυμνεί τη δημιουργική συνύπαρξη φαινομενικά αντικρουόμενων φωνών.

Αυτή η ουμανιστική αντίληψη της μουσικής επεκτείνεται και εμπλουτίζεται στο έργο της Barenboim-Said Akademie, μίας μουσικής ακαδημίας στο Βερολίνο (που ιδρύθηκε το 2016), η οποία εκτός από τη μουσική εκπαίδευση, προσφέρει και ένα πρόγραμμα σπουδών ελευθέρων τεχνών με επίκεντρο τη φιλοσοφία, την ιστορία και τη λογοτεχνία. Οι νεαροί μουσικοί, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, καλούνται να διερευνήσουν τη θέση τους στον κόσμο και να γνωριστούν μεταξύ τους μέσω της ακαδημαϊκής αναζήτησης. Τα μαθήματα χρησιμεύουν, όχι μόνο στη διερεύνηση του θεμελιώδους μουσικού ήθους αλλά και στην επανεξέτασή του. Καθώς, σε αντίθεση με τη μουσική συνεργασία μεταξύ των μαθητών, οι λεκτικές και εννοιολογικές συζητήσεις δεν έχουν έτοιμο "σενάριο" και γρήγορα αναδεικνύουν δυσεπίλυτα ανθρώπινα ζητήματα που βρίσκονται στην καρδιά αυτής της τολμηρής αναζήτησης: πολιτικές και προσωπικές ταυτότητες που συγκρούονται, συλλογικές αφηγήσεις σε βαθιά αντιπαράθεση και μία πρόσκληση να αντιμετωπιστούν οι σκληρές πραγματικότητες και οι αδικίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. 

Συμβάλλει λοιπόν η καλλιέργεια της ακρόασης μέσω της μουσικής πρακτικής στην καθιέρωση ενός είδους διαλόγου που εξακολουθεί να λείπει από την ανθρωπότητα; Για να συζητήσουμε αυτό το ερώτημα, προσκαλέσαμε δύο από τις ηγετικές προσωπικότητες της Ορχήστρας και της Ακαδημίας, μαζί με τρεις μουσικούς. Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει εκτέλεση του Κουιντέτου για κλαρινέτο σε Λα μείζονα του Wolfgang Amadeus Mozart.

Mariam Said, Συνδιευθύντρια της ορχήστρας West-Eastern Divan Orchestra και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ακαδημίας Barenboim-Said Akademie
Καθ. Roni Mann, Διευθύντρια Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Ακαδημία Barenboim-Said Akademie Jussef Eisa, κλαρινετίστας, μέλος της ορχήστρας West-Eastern Divan Orchestra
Semion Gavrikov, βιολιστής, μέλος της ορχήστρας West-Eastern Divan Orchestra
Samir Obaido, βιολιστής, απόφοιτος της Ακαδημίας Barenboim Said Akademie
Katrin Spiegel, βιολίστρια, απόφοιτος της Ακαδημίας Barenboim-Said Akademie
Sary Khalife, βιολονίστας, μέλος της ορχήστρας West-Eastern Divan Orchestra

Παρασκευή 24 Ιουνίου, 2.15-3.15 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

SNF Nostos Run: 23 Ιουνίου 
SNF Nostos Conference: 23 & 24 Ιουνίου 
Διάλογοι του ΙΣΝ: 24 Ιουνίου 
#snfnostos #snfnostoshealth

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Eros": Η νέα peformance της Avant garde Σοπράνο Μαρίκας Κλαμπατσέα είναι μια ωδή στον έρωτα

Η Σοπράνο και συνθέτρια της πρωτοποριακής μουσικής σκηνής παρουσιάζει ένα μήνυμα χαράς, δίνοντας φως σε μια εποχή που όλα φαίνονται θαμπά...

03/02/2023

Σαββατόβραδα στο "Ivis 4" παρέα με τη Λίνα Ροδοπούλου

Το εστιατόριο με την υπογραφή του Γιάννη Λουκάκου υποδέχεται την ταλαντούχα μουσικό παρέα με τον Χρήστο Κουμούση.

Μιλώντας για τα "Τραγούδια της Σωτηρίας"

Η Χριστίνα Μαξούρη και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης, που ανεβαίνει στο ΠΛΥΦΑ, μάς λένε για τα τραγούδια της "αρχόντισσας του ρεμπέτικου" και τις δικές τους ιστορίες από αυτά.

22nd Athens Jazz: Open Call ελληνικά τζαζ σχήματα

Για επτά ολόκληρες ημέρες, ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της Αθήνας θα φιλοξενήσει ξανά στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης τζαζ τάσεις από κάθε σημείο του πλανήτη.

Aκύρωση των παραστάσεων "Φάλσταφ" και "Στρέλλας" λόγω συμμετοχής εργαζομένων της ΕΛΣ στη 48ωρη απεργία

Τα Ταμεία της ΕΛΣ θα ενημερώσουν τηλεφωνικά τους κατόχους των εισιτηρίων.

Σταύρος Λάντσιας: "Ο Ennio Morricone ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα, με αξιοθαύμαστη εργατικότητα"

Καθώς ο καταξιωμένος δημιουργός ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Ιταλό συνθέτη (Σάββατο 4 & Κυριακή 5/2, Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός"), του ζητήσαμε να ξεδιπλώσει τη σχέση που διατηρεί με τις μουσικές του.

Η ΚΟΑ γιορτάζει150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ με τον Μιχαήλ Πλετνιόφ

H KOA τιμά τον Σεργκέι Ραχμάνινοφ με τον πιανίστα και αρχιμουσικό Μιχαήλ Πλετνιόφ και ο Λουκάς Καρυτινός ηγείται της ερμηνείας του συμφωνικού ποιήματος του Στράους, "Η ζωή ενός ήρωα".