"Reactivate Music": Ένα μίνι φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών γιορτάζει με ένα διήμερο αφιερωμένο στη σύγχρονη μουσική δημιουργία.

Ένωση Ελλήνων Μουσουργών © Akriviadis

Με ένα διήμερο γεμάτο μουσική θα γιορτάσει τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ), προσκαλώντας το κοινό της Πειραιώς 260 σε ένα μουσικό ταξίδι που θα αφηγηθεί το παρελθόν και θα αντικρίσει το μέλλον με 60 μουσικά έργα, 45 εκ των οποίων σε πρώτη εκτέλεση. Στις 6 και 7 Ιουνίου η μουσική γιορτή με συμβολικό τίτλο "Reactivate Music" θα αρχίσει από νωρίς (8 μ.μ.), και θα έχει ως σκοπό την "επανενεργοποίηση" της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Με οδηγό την εξωστρέφεια και βασική επιδίωξη τη δυναμική παρουσία της Ένωσης στον ελληνικό πολιτιστικό χάρτη, το παλαιότερο –σημειωτέον– καλλιτεχνικό σωματείο της χώρας θα μας παρουσιάσει την ιστορία του, αλλά και τις σκέψεις, τις ανησυχίες και το όραμά των ανθρώπων του. Πάνω απ' όλα, όμως, θα γιορτάσει μαζί μας με πολλή μουσική, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.

Το διήμερο θα περιέχει τέσσερις ενότητες, αρχής γενομένης από τα "αφιερώματα", στα οποία περιλαμβάνεται μια συναυλία με έργα του Ιάννη Ξενάκη (για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του) και άλλη μια με έργα του μοντερνιστή και δασκάλου Olivier Messiaen (για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του). Η ενότητα "παρελθόν" περιλαμβάνει μουσική για Αρχαίο Δράμα με έργα ιστορικών μελών της ΕΕΜ, ενώ στην ενότητα "ώσμωση" θα πραγματοποιηθεί η συναυλία με τίτλο Μέλισμα, όπου η μουσική μας παράδοση και οι δεξιοτέχνες της γίνονται πηγή έμπνευσης για πέντε συνθέτες. Τέλος, στην ενότητα "μέλλον" εντάσσονται οι συναυλίες Ψηφιδωτό I και Ψηφιδωτό II,  όπου μέλη της Ένωσης θα κληθούν να σχεδιάσουν ολιγόλεπτα έργα διαφορετικών ενορχηστρώσεων.
Το διήμερο θα περιλαμβάνει, επίσης, εισηγήσεις με σημαντικούς ομιλητές. Παράλληλα, θα προβληθεί το αρχείο της ΕΕΜ, η εκδοτική της δραστηριότητα και πολύπλευρες δράσεις των μελών της.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

6/6, 8-9 μ.μ.
"Ιάννης Ξενάκης: 100 χρόνια από τη γέννησή του"
–Εόντα (Eonta, 1963), για πιάνο και κουιντέτο χάλκινων πνευστών
–Ψάπφα (Psappha, 1975), για σολίστ κρουστών
–Χάρισμα (Charisma, 1971), για κλαρινέτο και βιολοντσέλο
–Παλίμψηστο (Palimpsest, 1979), για 11 ερμηνευτές
Σολίστ: Κωνσταντίνος Δεστούνης πιάνο, Θεόδωρος Μιλκόβ κρουστά, Γιάννης Σαμπροβαλάκης κλαρινέτο, Δημήτρης Τραυλός βιολοντσέλο
Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής
Μουσική διεύθυνση: Ιάκωβος Κονιτόπουλος
Ομιλητές: Αντώνιος Αντωνόπουλος, Ιωσήφ Παπαδάτος

9.15-10.15 μ.μ.| "Μέλλον"
Ψηφιδωτό Ι – 20 τρίλεπτα έργα για όμποε, κλαρινέτο, κόρνο, τσέλο και άρπα
Συνθέτες: Κώστας Αγουρίδης, Ανδρέας Αργυρού, Μιχάλης Αρχοντίδης, Παύλος Βεντούρας, Βασίλης Γκότσης, Μαρία Δαγαλάκη, Σπύρος Δεληγιαννόπουλος, Γιώργος Ζερβός, Λεωνίδας Κανάρης, Μιχάλης Κεφάλας, Ευάγγελος Κοκκάρης, Φανή Κοσώνα, Σεραφείμ Κτενάς, Κωνσταντίνος Λυγνός, Έφη Μαρκουλάκη, Δημήτρης Μηνακάκης, Αλέξανδρος Μούζας, Αθηνά Πουλάκη – Πηρούνια, Βαγγέλης Συμσίρης, Μιχάλης Τραυλός
Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής
Μουσική διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου
Ομιλητής: Ιωσήφ Παπαδάτος

10.30-11.30 | "Ώσμωση"
Μέλισμα – Έργα για παραδοσιακό όργανο και μουσικό σύνολο
Συνθέτες: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά, Ηλίας Νικολαΐδης, Νίκος Ντρέλας, Ειρήνη Χατζηθέμελη, Γιώργος Χατζημιχελάκης
Σολίστ παραδοσιακής μουσικής: Παναγιώτης Ζαχαράκης νέι, Αγγελίνα Τκάτσεβα τσίμπελ, Στρατής Ψαραδέλλης πολίτικη λύρα
Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής
Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης
Ομιλητής: Αλέξανδρος Χαρκιολάκης

7/6 | 8-9 μ.μ. | "Μέλλον"
Ψηφιδωτό ΙΙ – 20 τρίλεπτα έργα για φλάουτο, άλτο σαξόφωνο, τρομπόνι, κρουστά (βιμπράφωνο / μαρίμπα), κοντραμπάσο 
Συνθέτες: Χρήστος Αναστασίου, Μιχάλης Ανδριτσόπουλος, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ιωσήφ Βαλέτ, Σμάρω Γρηγοριάδου, Αθανάσιος Ζέρβας, Παναγιώτης Θεοδοσίου, Βασίλης Κίτσος, Θανάσης Κουμεντέρης, Γιώργος Κυριακάκης, Σπύρος Μάζης, Ναταλία Μαυράκη, Μιχάλης Μεσσήνης, Βασίλης Μπακόπουλος, Μάνος Παναγιωτάκης, Κώστας Παντελίδης, Φοίβος Παπαδόπουλος, Γιώργος Σιωράς, Βασιλική Φιλιππαίου, Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης
Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής | Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Τερζάκης
Ομιλητής: Κωνσταντίνος Κακαβελάκης

9.15-10.15 μ.μ.
"Olivier Messiaen, 30 χρόνια από τον θάνατο του"
Κουαρτέτο για το Τέλος του Χρόνου
Σολίστ: Ανδρέας Παπανικολάου βιολί, Κώστας Τζέκος κλαρινέτο, Άγγελος Λιακάκης βιολοντσέλο, Τίτος Γουβέλης πιάνο
Ομιλητής: Γιώργος Κουρουπός

10.30-11.30 | "Παρελθόν"
Έργα ιστορικών μελών της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών με θέμα το Αρχαίο Δράμα: Δ. Μητρόπουλος (Ηλέκτρα), Α. Ευαγγελάτος (Πέρσες), Κ. Παξινού (Οιδίπους Τύραννος), Θ. Αντωνίου (Ικέτιδες), Γ. Κουρουπός (Λυσιστράτη), Δ. Δραγατάκης (Αντιγόνη), Μ. Θεοδωράκης (Φοίνισσες), Γ. Σισιλιάνος (Μήδεια). 
Χορωδία Δήμου Αθηναίων | Σολίστ: Αγγελική Καθαρίου μέτζο σοπράνο,
Διεύθυνση Χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής | Μουσική διεύθυνση: Ιάκωβος Κονιτόπουλος
Ομιλητής: Ιωσήφ Παπαδάτος

Λίγα λόγια για την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών

H Ένωση Eλλήνων Mουσουργών ιδρύθηκε το 1931 (τα περυσινά της γενέθλια θα γίνουν φέτος ένεκα πανδημίας), με σκοπό την προστασία και προαγωγή της Ελληνικής Μουσικής Δημιουργίας, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των Eλλήνων Μουσουργών και την περιφρούρηση των ηθικών και υλικών συμφερόντων τους. Σήμερα αριθμεί 230 μέλη, με 115 ενεργά και θεωρείται το αρχαιότερο καλλιτεχνικό και μουσικό σωματείο της χώρας, ενώ από το 2002 αποτελεί το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού International Society for Contemporary Music (I.S.C.M.).                                                           

Το πρώτο Δ.Σ. είχε Πρόεδρο τον Δ. Λαυράγκα και ιδρυτικά μέλη μεταξύ άλλων, τους Μ. Kαλομοίρη, Μ. Bάρβογλη, Δ. Mητρόπουλο, Γ. Σκλάβο και Ν. Xατζηαποστόλου. Έκτοτε η Ένωσις εργάζεται αδιάκοπα με συνέπεια και αποφασιστικότητα για την ευόδωση των σκοπών της. Μέλη της διετέλεσαν και διατελούν οι Έλληνες δημιουργοί, έντεχνης μουσικής. Στις δραστηριότητές της συμπεριλαμβάνονται οι διοργανώσεις συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, οι αγώνες για την κατοχύρωση και απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων, οι ενέργειες για την έκδοση δίσκων και μουσικών κειμένων, οι προκηρύξεις διαγωνισμών τοπικής και διεθνούς εμβέλειας και οι συμμετοχές σε συνέδρια, με στόχο τη διάσωση, αξιοποίηση και προώθηση της Ελληνικής Μουσικής Δημιουργίας.

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών συνεργάζεται μόνιμα με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε κύκλους συναυλιών και ετήσια Εργαστήρια Νέων Συνθετών. Παράλληλα, υλοποιεί σειρά εκδηλώσεων με την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Ινστιτούτο Goethe, την Ελληνοαμερικανική Ένωση, τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη", το Ωδείο Αθηνών, το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, τα μουσικά τμήματα των πανεπιστημίων, ενώ επεκτείνει τις δραστηριότητές της και με άλλους πολιτιστικούς φορείς. Για περισσότερες πληροφορίες πληκτρολογήστε: eem.org.gr, gcu.gr,  skalkottascompetition.com, gcu-gno.gr

Η ηλεκτρονική προπώληση των εισιτηρίων (€ 20-5) έχει ξεκινήσει.
Αγορά εισιτηρίων aefestival.gr, viva.gr & public.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

2023 Ελευσίς: 10 μουσικά δρώμενα που δεν πρέπει να χάσετε

Η συζήτηση που άναψε η επικείμενη συναυλία των Στέρεο Νόβα φανέρωσε την ξεχωριστή θέση της μουσικής στο εντυπωσιακό πρόγραμμα με το οποίο θα εορταστεί η ανακήρυξη της ιστορικής πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
31/01/2023

Διπλό ραντεβού με τη νέα all-star μπάντα του Frank Gambale

Το νέο super group θα παρουσιάσει στην σκηνή του "Αθηνά Live" μερικά από τα πιο αγαπημένα του κομμάτια του Gambale και νέες συνθέσεις.

Kruder & Dorfmeister: Ένα μοναδικό live audiovisual show από τους masters του downtempo

Oι "Simon & Garfunkel της techno" έρχονται στη σειρά "Cosmos" ΚΠΙΣΝ για να γιορτάσουν 30 χρόνια μουσικής πορείας.

Δυνατές πρώτες ανακοινώσεις για το νέο Death Disco Open Air Festival

The Sisters of Mercy, She Past Away, Absolute Body Control και Mecano Un.ltd. τα πρώτα ονόματα που θα φιλοξενηθούν από το νέο καλοκαιρινό φεστιβάλ.

Τι έρχεται στο "Half Note Jazz Club" αυτή την εβδομάδα;

Ο Δημήτρης Καλαντζής, ο Τηλέμαχος Μούσας με το νέο κουαρτέτο του, η Σάσα Παπαλάμπρου, η Αναστασία Έδεν και ο Άρης Βλάχος και οι Gumbo Ya Ya παρέα με τη Sugahspank σε ρυθμούς Νέας Ορλεάνης.

Η Φιλαρμονική του Βερολίνου μεταδίδει ζωντανά στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Επιλεγμένες εμφανίσεις της φημισμένης ορχήστρας υπό τη διεύθυνση διάσημων μαέστρων θα παρουσιαστούν στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου.

"Στρέλλα": Όπερα και τρανς ορατότητα

Η Λέττα Κάππα, η Ιωάννα Ζαμ-Πέτρου και η Φένια Αποστόλου μιλάνε στο "α" για την εμπειρία τους από τη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.