Όλες οι συναυλίες που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022

Λαμπερές όπερες, τζαζ σκυταλοδρομίες, μεγάλες ορχήστρες αλλά και μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας σύγχρονης σκηνής συνθέτουν το εντυπωσιακό και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Η άφθαρτη ροκ ποιητική της Patti Smith στο Ηρώδειο

Το ADD Festival αναλαμβάνει το "ζέσταμα" 

ADD18

Η Πειραιώς 260 ανοίγει φέτος τις πύλες της στο κοινό με ένα εκρηκτικό προφεστιβαλικό διήμερο (27 και 28 Μαΐου) πριν την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών Επδαύρου, φιλοξενώντας τη μεγάλη αθηναϊκή γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής, το ADD Festival. Μετά από δύο απανωτές ακυρώσεις λόγω πανδημίας, το εντυπωσιακό lineup του ADD 2022 περιλαμβάνει πάνω από 40 ανερχόμενους και καταξιωμένους διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της house, techno, freestyle, experimental, nu-jazz, όπως τους Anetha, Apollonia, Ben Klock, Egyptian Lover, Hector Oaks, I Hate Models, Kim Ann Foxman, Pantha du Prince Live A/V, Planetary Assault Systems Live, Rebekah, Rhadoo, Tiga, Wallis και άλλους πολλούς. 

Δημοφιλείς άριες και ανατρεπτικές οπερατικές παραγωγές

Το ανατρεπτικό δίδυμο των Nature Theater of Oklahoma (Kelly Copper και Pavol Liška) επανέρχεται στον Χώρο Η (15 και 16 Ιουνίου), με μια διεθνή συμπαραγωγή κορυφαίων οργανισμών, στην οποία συμμετέχει το Φεστιβάλ. Η νέα τους παράσταση είναι μια κάντρι όπερα, που αποδομεί ξεκαρδιστικά τη σύγχρονη ποπ αμερικανική κουλτούρα. Η πλοκή του "Μπερτ Τουρρίντο: μια όπερα" εκτυλίσσεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Κλιματολογικές καταστροφές και γενοκτονίες έχουν αφήσει ελάχιστους ανθρώπους ζωντανούς. Δανειζόμενη αναφορές από εμβληματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας, η καφκική, δυστοπική, όσο και ξεκαρδιστική ιλαροτραγωδία που έκανε πρεμιέρα το 2021, παντρεύει αβίαστα το "υψηλό" με το "χαμηλό", αψηφώντας τις αυστηρές ταξινομήσεις των ειδών. 

Η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2022 είναι το σκοτεινό αριστούργημα του Τζουζέππε Βέρντι "Ριγολέττος", σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Η πολυαναμενόμενη παραγωγή της ΕΛΣ, η οποία αναβλήθηκε δύο φορές λόγω της πανδημίας, θα κάνει την πρεμιέρα της τον Ιούνιο στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ (2, 5, 8, 11 Ιουνίου). Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, στη δεύτερή της συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή, θα δώσει τη δική της οπτική στο αγαπημένο έργο. Στον ρόλο του τίτλου, ο κορυφαίος μονωδός Δημήτρης Τηλιακός και στον ρόλο της Τζίλντας η διακεκριμένη υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση.  

Από τις 28 έως τις 31 Ιουλίου, η ΕΛΣ ανεβάζει τη δημοφιλέστατη όπερα-θρίλερ του Τζάκομο Πουτσίνι, στην οποία η άκρως υποβλητική μουσική υπογραμμίζει τα παράφορα πάθη. Οι θεατές θα απολαύσουν μια "Τόσκα" συναρπαστική, δραματική και απολύτως συνεπή στο πνεύμα του συνθέτη, πλαισιωμένη από εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, σε μια αναβίωση της εντυπωσιακής παραγωγής, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012, με την υπογραφή του διάσημου Αργεντινού σκηνοθέτη Ούγκο ντε Άνα. Διευθύνει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν και πρωταγωνιστούν διεθνώς αναγνωρισμένοι μονωδοί.

Τζαζ σκυταλοδρομίες από την Πλατεία μέχρι το Ηρώδειο

Jazz στην Πλατεία

Τζαζ νότες συνοδεύουν φέτος τις φεστιβαλικές νύχτες, με ελεύθερη είσοδο. Πέντε ξεχωριστά ελληνικά τζαζ σχήματα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διακεκριμένου σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα, δίνουν την επίγευση των παραστάσεων και ζωντανεύουν μαγικά τις βραδιές μας στην Πειραιώς 260.  Στις τζαζ σκυταλοδρομίες συμμετέχουν τα εξής σχήματα: Αλεξάνδρα Σιετή Quartet (30/6 και 1-2/7), Μάνος Θεοδοσάκης Quartet (5-7/7), Alexandros Affolter Quartet (10, 11 και 13/7), Melina Paxinos Quartet (14-16/7), Δημήτρης Σεβδαλής Quartet (18-20/7). Το "Jazz στην Πλατεία" κλείνει με μια συναυλία (21/7) του αγαπημένου σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα, που μετράει σημαντικές συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και του σχήματός του, Dimitris Tsakas Quintet. Μαζί τους, το ανερχόμενο αστέρι της κουβανέζικης τζαζ σκηνής, η τραγουδίστρια, συνθέτρια και μουσικός κρουστών Brenda Navarrete

Ο Νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκαρμπάρεκ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Το όνομά του έχει πλέον ταυτιστεί με αυτό που ονομάζουμε "ευρωπαϊκή τζαζ", αλλά και με τον περίφημο "ήχο" της ECM, της δισκογραφικής εταιρίας που έχει εκδώσει το σύνολο σχεδόν της ηχογραφημένης μουσικής του, η οποία χαρακτηρίζεται από λυρισμό και ποιητική διάθεση. Εδώ και 50 χρόνια, το πλούσιο έργο του αγκαλιάζει ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα, από την τζαζ ως την world αλλά και την κλασική μουσική. Σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα του αποτελεί το Jan Garbarek Group, στο οποίο συμμετέχουν ο επί δεκαετίες βασικός συνεργάτης του Γερμανός πιανίστας Ράινερ Μπρένινγκχάους, ο Βραζιλιάνος μπασίστας Γιούρι Ντάνιελ και ο Ινδός "μάγος" των κρουστών Τρίλοκ Γκούρτου. Το σχήμα θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του "Κύκλου Τζαζ" του Φεστιβάλ στις 22 Ιουνίου.

Diana Krall
Diana Krall

Παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ, η αγαπημένη τραγουδίστρια της τζαζ και πιανίστρια Diana Krall, που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία Grammy για τις ερμηνείες της και την πλούσια δισκογραφία της, έρχεται για μία και μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, στις 30 Ιουνίου. Μετά από παρότρυνση του συζύγου της, Elvis Costello, γράφει και τους στίχους των τραγουδιών της, ενώ πλέον ενσωματώνει και μουσικές επιρροές από τη Βραζιλία αλλά και ποπ αναφορές. Η συναυλία της στο φετινό Φεστιβάλ διοργανώνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και άλλων αιματολογικών νόσων Aurora.

Μεγάλες Ορχήστρες και διακεκριμένοι σολίστ στο ρωμαϊκό Ωδείο

Filarmonica della Scala
Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου

Ο σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ, πολυβραβευμένος αρχιμουσικός, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Χορωδίας Μοντεβέρντι και των Άγγλων Σολίστ Μπαρόκ θεωρείται πρωτοπόρος στην αναβίωση της πρώιμης μουσικής και στην ιστορικά τεκμηριωμένη απόδοσή της. Στο Ηρώδειο, στις 14 Ιουνίου, θα διευθύνει τη χορωδία και την ορχήστρα σ’ αυτά τα κορυφαία έργα του Μπαχ και των προαγγέλων του, Συτς και Σάιν, που αντλούν την έμπνευσή τους από το βίωμα του πένθους και την καθαρτική του δύναμη. Στα έργα των τελευταίων, η χορωδία συνοδεύεται από τον πλούσιο ήχο πρώιμων χάλκινων οργάνων.

Κάθε χρόνο, στις 21 Ιουνίου, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και προσκαλεί το κοινό σε μια μεγάλη, δωρεάν συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η λαμπρή ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου, θα συμμετάσχει στον καθιερωμένο εορτασμό με δύο από τα πλέον αγαπημένα και μελωδικά συμφωνικά έργα, την 8η Συμφωνία του Αντονίν Ντβόρζακ και το Κονσέρτο για βιολί του Γιοχάννες Μπραμς. Σολίστ στο βιολί, ένας εξαιρετικός προσκεκλημένος, ο επί δέκα χρόνια εξάρχων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, Guy Braunstein.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει, στις 24 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με τον εξαίρετο Σουηδό βιολονίστα Daniel Lozakovich. Ο μόλις 20 ετών βιρτουόζος έχει κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του και την καθαρότητα του ήχου του. Στο ρωμαϊκό Ωδείο, ερμηνεύει το πνευματώδες και απαιτητικό Κοντσέρτο για βιολί του Μπετόβεν, το οποίο στοχάζεται πάνω σε έννοιες όπως η Ελευθερία, η Δημοκρατία, ο Έρωτας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την ατμοσφαιρική συμφωνική σουίτα Σεχραζάντ του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, που είναι βασισμένη στη διάσημη συλλογή παραμυθιών Χίλιες και μια νύχτες. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει η Καλλιτεχνική της Διευθύντρια, Ζωή Τσόκανου.

Chung
Μιουνγκ Χουν Τσουνγκ

Στο πλαίσιο της σημαντικής συνεργασίας του με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει στις 26 Ιουνίου τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου, υπό τον περίφημο αρχιμουσικό Μιουνγκ Χουν Τσουνγκ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εισαγωγή της όπερας του Ροσσίνι "Μια Ιταλίδα στο Αλγέρι", τη Δεύτερη συμφωνία του Μπετόβεν και την Ενάτη συμφωνία ("Του Νέου Κόσμου") του Ντβόρζακ. Ο διεθνής μαέστρος Μιουνγκ Χουν Τσουνγκ έχει διατελέσει μουσικός διευθυντής της Εθνικής Όπερας του Παρισιού (Βαστίλη), κύριος αρχιμουσικός της Ορχήστρας της Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη και κύριος προσκεκλημένος αρχιμουσικός της Στάατσκαπελλε της Δρέσδης. 

Στις 2 Ιουλίου, η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ανοίγει με την "Εισαγωγή σ’ ένα δράμα", ένα από τα σημαντικότερα συμφωνικά έργα του επιφανούς εκπροσώπου της ελληνικής Εθνικής Σχολής Αντίοχου Ευαγγελάτου. Στη συνέχεια, ο θρυλικός τσελίστας Μίσα Μάισκυ ερμηνεύει το επικών διαστάσεων Κοντσέρτο του Τσέχου ρομαντικού Αντονίν Ντβόρζακ. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ο ραγδαία ανερχόμενος Γάλλος μαέστρος Λιονέλ Μπρινγκέ διευθύνει την επική και διαχρονικά δημοφιλή 2η Συμφωνία του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, κορωνίδα του συμφωνικού του έργου. 

ΚΟΑ
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Μετά τη μαγική στιγμή ανάτασης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το "δύσκολο" καλοκαίρι του 2020, ο  παγκοσμίου φήμης Έλληνας βιολονίστας, Λεωνίδας Καβάκος, επιστρέφει, αυτή τη φορά στο ρωμαϊκό Ωδείο. Στις 6 Ιουλίου, ο Λεωνίδας Καβάκος θα παρουσιάσει κοντσέρτα για βιολί του Μπαχ με ένα μικρό σχήμα, από έξι εκλεκτούς Έλληνες μουσικούς (δύο βιολιά, μία βιόλα, ένα τσέλο, ένα κοντραμπάσο, ένα τσέμπαλο).

Το 2022, συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από την ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, του παλαιότερου ελληνικού συμφωνικού συνόλου. Στο πλαίσιο των εορτασμών αυτής της σημαντικής επετείου, η Ορχήστρα υπό τον Λουκά Καρυτινό, αποτίνει φόρο τιμής στον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι, παρουσιάζοντας δύο διάσημα έργα του, "Το χαμόγελο της Τζοκόντας" και τις "Όρνιθες", στις 18 Ιουλίου. Ερμηνεύουν η υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Συμμετέχουν η Χορωδία της ΕΡΤ, η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και η Παιδική Χορωδία Rosarte.

Ηχητικές συγκλίσεις της σύγχρονης σκηνής

Patti Smith
Patti Smith

Η Patti Smith, η ιέρεια του πανκ, η αιώνια ρομαντική της νεοϋορκέζικης σκηνής, πνευματική επίγονος του Ρεμπώ, του Μπολάνιο, του Γκίνσμπεργκ και της Γενιάς Μπητ, έρχεται στις 25 Ιουνίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για μια μοναδική συναυλία, όπου θα παντρέψει τη μουσική και την ποίησή της με τον δικό της, απαράμιλλο τρόπο. 

Με δεκαπέντε χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας στα διεθνή μουσικά δρώμενα και με συναυλίες σε πάνω από 40 χώρες, ο πολυβραβευμένος Γαλλολιβανέζος τρομπετίστας Ιμπραΐμ Μααλούφ, εμφανίζεται σε μια μοναδική συναυλία στη χώρα μας, στις 28 Ιουνίου. Παντρεύοντας απρόσμενα τον μοναδικό ήχο του με την παράδοση, διασχίζει χωροχρονικά σύνορα με ιδιαίτερους αυτοσχεδιασμούς και τζαζ ενορχηστρώσεις που αφήνουν χώρο σε αραβικές κλίμακες, ποπ και αφροκουβανικούς ρυθμούς.

Ibrahim Maalouf
Ibrahim Maalouf

Ο διακεκριμένος Μαξ Ρίχτερ εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο (29/6) για να παρουσιάσει δύο δισκογραφικές δουλειές του. Το "Infra" (2010) προέκυψε από συνεργασία του Ρίχτερ με τον χορογράφο Γουέην ΜακΓκρέγκορ και τον εικαστικό Τζούλιαν Όπι. Η ποίηση του Τ.Σ. Έλιοτ και οι επιρροές από το έργο του Σούμπερτ το καθιστούν διαχρονικό. Ο συνθέτης θα παρουσιάσει, επίσης, το αριστουργηματικό "The Blue Notebooks" (2004), που έχει περιγράψει ως στοχασμό πάνω στη βία του πολέμου. Στο απόγειο της μινιμαλιστικής δεξιοτεχνίας του Ρίχτερ, το έργο μας παρασύρει σε μια καλοκεντημένη ατμόσφαιρα μουσικής δωματίου, διάστικτης από αποσπάσματα του Κάφκα, που διατηρεί έντονο το άρωμα της πρώτης ηχογράφησής του με τη φωνή της Τίλντα Σουίντον.

Πρωτοποριακή περφόρμερ, ποιήτρια, τραγουδίστρια και μουσικός, η Λόρι Άντερσον παραμένει ακατάτακτη. Ζυμωμένη καλλιτεχνικά με τη νεοϋορκέζικη σκηνή της δεκαετίας του ’70 και τους αντισυμβατικούς εκφραστές της, από τον Άντι Γουόρχολ ως τον Γουίλιαμ Μπάροουζ παντρεύει την καταγγελία με την ποίηση, το αίτημα της χειραφέτησης με το σπάσιμο κάθε κανόνα και την αναζήτηση μιας απόλυτης ελευθερίας στην τέχνη. Το κοινό του Φεστιβάλ θα έχει φέτος την ευκαιρία να την απολαύσει σε μια ακόμη περφόρμανς στο Ηρώδειο, στις 10 Ιουλίου που αναμένεται να μείνει αξέχαστη.

Την επόμενη ημέρα (11/7), το "Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος" από το Χουδέτσι της Κρήτης, με την ευκαιρία των 40 χρόνων λειτουργίας του στην Ελλάδα, αποτίνει φόρο τιμής στον κορυφαίο μουσικό, συνθέτη και δάσκαλο, Ρος Ντέιλι,. Δημιουργός του όρου "σύγχρονη τροπική μουσική", συνένωσε με την ευρηματικότητά του αχανείς μουσικούς τόπους λαϊκών και κλασικών παραδόσεων από τη δυτική Αφρική έως τη Μογγολία και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη μιας νέας αισθητικής που έχει άξονα τη δημιουργική προσέγγιση των παραδόσεων αυτών και όχι τη στατική φολκλορική αναπαραγωγή τους. Μαζί του θα έχουμε την ευκαιρία να αφεθούμε στα μελωδικά καλέσματα πολλών και αγαπημένων Ελλήνων και ξένων μουσικών μέσα από μια αναδρομή σε συνεργασίες του Ρος Ντέιλι από το 1982 έως σήμερα με αφετηρία την Κρήτη και τον Βασίλη Σταυρακάκη μαζί με μια ιστορική παρέα Κρητών καλλιτεχνών έως την Περσία με τον Bijan Chemirani, που απολαύσαμε πέρυσι στη Μικρή Επίδαυρο, αλλά και μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών, μαθητών του "Λαβυρίνθου" που αποτελούν τη μαγιά για τη συνέχεια αυτού του διαχρονικού ταξιδιού έμπνευσης που δε γνωρίζει σύνορα.

Godspeed You! Black Emperor
Godspeed You! Black Emperor

Ένα πολύχρωμο σύμπαν, που συνενώνει μυημένους και μη, παρασύροντάς μας στη χαρά και τη σαγήνη της μουσικής. Ο Χρήστος Χατζής, ο Χρήστος Ραφαηλίδης, ο Πέτρος Κλαμπάνης και ο Αντώνης Σουσάμογλου αναμειγνύουν τις συνθέσεις και τη δεξιοτεχνία τους σε μια κοινή μουσική γλώσσα, που υπερβαίνει τις ταξινομήσεις. Αυτή είναι η γλώσσα του "Sonic convergence" (Ηχητική σύγκλιση) όπως τη μιλούν οι κορυφαίοι μουσικοί της, σε μια αναπάντεχη μουσική συνομιλία στον Χώρο Η (13/7).

Η καλλιτεχνική κολλεκτίβα-φαινόμενο της διεθνούς post-rock σκηνής Godspeed You! Black Emperor έρχεται στην Ελλάδα για μια μυσταγωγική συναυλιακή εμπειρία, στις 15 Ιουλίου. Από την ίδρυσή του στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 έως και σήμερα, το σχήμα αναζητά διαρκώς νέες μουσικές φόρμες, καταρρίπτοντας θεαματικά όλες τις βεβαιότητες της post-rock σκηνής. Ο πειραματισμός χωρίς όρια και "ταμπέλες", οι μεγάλες ενορχηστρώσεις και τα ονειρικά άμπιεντ ηχητικά τοπία το συνθέτουν ένα πρωτοποριακό μουσικό σύμπαν, που μαγεύει εδώ και δύο δεκαετίες το φανατικό κοινό τους και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. 

Το ελληνικό πεντάγραμμο γιορτάζει στη σκιά του ιερού βράχου

Kypourgos
Νίκος Κυπουργός

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών γιορτάζει στον Χώρο Η τα 90χρονά της με ένα πληθωρικό εορταστικό διήμερο (6 & 7 Ιουνίου) που περιλαμβάνει αφιερώματα στον Ιάννη Ξενάκη –με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (σε συνεργασία με το Centre Iannis Xenakis)– καθώς και στο έργο του μοντερνιστή δασκάλου του, Olivier Messiaen, έργα ιστορικών μελών της ΕΕΜ για το Αρχαίο Δράμα (Δ. Μητρόπουλου, Α. Ευαγγελάτου, Κ. Παξινού, Μ. Χατζιδάκι, Θ. Αντωνίου, Γ. Κουρουπού, Δ. Δραγατάκη, Μ. Θεοδωράκη και Γ. Σισιλιάνου) σε συνεργασία με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, συναυλίες που αναδεικνύουν τη σύνδεση της σύγχρονης δημιουργίας με τη μουσική μας παράδοση, με κορυφαίους δεξιοτέχνες αλλά και συζητήσεις, προβολή του αρχείου και των εκδόσεων της Ένωσης και πολλά άλλα. Μια γιορτή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, "Reactivate music", που αφηγείται το παρελθόν κι αντικρύζει δυναμικά το μέλλον με 60 μουσικά έργα, 46 σε πρώτη εκτέλεση. Καθόλη τη διάρκεια του διημέρου θα προβάλλονται μαγνητοταινίες και Πολύτοπα (πολυμεσικές εγκαταστάσεις) του Ξενάκη σε συνεχή ροή. 

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζει στις 16 Ιουνίου μια αντιπροσωπευτική επιλογή τραγουδιών από το σύνολο του έργου του, με τίτλο "Έξω από το κάδρο". Σε αυτή την ξεχωριστή συναυλία υψηλής αισθητικής τραγουδούν οι ερμηνευτές Kώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Βερόνικα Δαβάκη, Γιώργος Φλωράκης, Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης, Αιμιλιανός Σταματάκης και Aργύρης Μπακιρτζής.

Γιώργος Νταλάρας
Γιώργος Νταλάρας

Ο Γιώργος Νταλάρας αποτίνει φόρο τιμής στον μεγάλο λαϊκό συνθέτη και δάσκαλο του, Απόστολο Καλδάρα, διατρέχοντας το έργο του μέσα από τραγούδια- σταθμούς  με την πολύτιμη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Μαζί τους στη σκηνή του Ηρωδείου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ασπασία Στρατηγού και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης. Το αφιέρωμα "Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω" πραγματοποιείται στις 18 Ιουνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επέτειο γέννησης του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Απόστολου Καλδάρα. Θα ακουστούν τα έργα του "Μικρά Ασία" σε στίχους Πυθαγόρα και "Βυζαντινός εσπερινός" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου καθώς και τα μεγάλα λαϊκά τραγούδια του. 

To Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και η Μαρία Φαραντούρη προσκαλούν το κοινό σε μια κατανυκτική μουσική βραδιά, αφιερωμένη στη μνήμη και την πολύτιμη παρακαταθήκη του Μίκη. Η "ιέρεια" του Θεοδωράκη συμπράττει στις 4 Ιουλίου, με τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, υπό την μπαγκέτα του σπουδαίου διευθυντή ορχήστρας Μίλτου Λογιάδη. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας - φόρου τιμής στον εθνικό μας μουσικοσυνθέτη παρουσιάζονται αποσπάσματα από το εμβληματικό "Canto General", σε ποίηση του Πάμπλο Νερούδα. Το κοινό του Ηρωδείου θα το ανακαλύψει εκ νέου στην αυθεντική ενορχήστρωσή του για 15μελές μουσικό σύνολο και δύο χορωδίες (Χορωδία της ΕΡΤ και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων). Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, θα ερμηνεύσουν έργα-σταθμούς που σημάδευσαν ανεξίτηλα πάνω από μισό αιώνα ελληνικής ιστορίας, σε ενορχήστρωση του πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ.

Μαρία Φαραντούρη
Μαρία Φαραντούρη

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου συμπληρώνει 40 συναπτά έτη δημιουργίας και τραγουδοποιίας, σπουδαίες καλλιτεχνικές συνεργασίες και αξιοσημείωτη συμβολή στο πολιτιστικό έργο της χώρας μέσα από τη δισκογραφία του. Στη συναυλία του, στις 8 Ιουλίου, θα παρουσιάσει "εφ’ όλης της ύλης" τα σημαντικότερα τραγούδια από τη δισκογραφία του, με μια σύγχρονη ενορχηστρωτική ματιά. Μια επετειακή συναυλία – γιορτή με εκλεκτούς προσκεκλημένους, συνοδοιπόρους και μη, από τους Φατμέ ως το "Μουσικό κουτί".

Το μουσικό σχήμα ΤΑΚΙΜ, που αποτελείται από πέντε σημαντικούς δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, επανέρχεται στο Φεστιβάλ, αυτή τη φορά στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Στην συναυλία "Περιπλανώμενο" (2/7), οι ΤΑΚΙΜ συμπράττουν με την Ελένη Βιτάλη, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τη Σοφία Παπάζογλου, σε μια περιπλάνηση στις μουσικές της Ελλάδας, από τον διονυσιασμό των πανηγυριών μέχρι τις πιο ήσυχες γιορτές μας. Στην παράσταση θα γίνουν δύο ξεχωριστές "στάσεις", στη μουσική του Πόντου και στη μουσική που γεννήθηκε στα παράλια της Μικρασίας, αλλά και στα τραγούδια που γέννησε ο διωγμός.

Μια ατμοσφαιρική βραδιά, "Τα Κυπο-Θεατρικά", αφιερωμένη στο πολύπλευρο έργο του Νίκου Κυπουργού για το θέατρο, που εκτείνεται από το Αρχαίο Δράμα ως το μιούζικαλ (9/7). Μέσα από απρόσμενες συναντήσεις, εκλεκτοί προσκεκλημένοι θα μας αποκαλύψουν τα πολλά πρόσωπα της μακρόχρονης πορείας του. Τραγουδούν οι Γιάννης Διονυσίου, Χρήστος Θηβαίος, Μαρία Κατριβέση, Δημήτρης Πακσόγλου, Μαρίνα Σάττι με την Ερασμία Μαρκίδη και την Έλενα Παπαδημητρίου.

Hλεκτρισμένες βραδιές στην Αθήνα

Moderat
Moderat

Μετά την περσινή, συναρπαστική συνεργασία ανάμεσα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το διεθνώς αναγνωρισμένο φεστιβάλ ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής CTM Festival και το Ινστιτούτο Γκαίτε, η επιτυχημένη αυτή συνέργεια συνεχίζεται φέτος, στις 10 Ιουνίου. Το πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου στην Πειραιώς 260 δίνει ξανά βήμα διαλόγου στις νέες τάσεις της πειραματικής και ηλεκτρονικής μουσικής, προσκαλώντας δυναμικούς καλλιτέχνες, καταξιωμένους και ανερχόμενους, που θα μας παρασύρουν σε ρηξικέλευθες ηχητικές περφόρμανς. Headliner της βραδιάς η Nene H, η οποία ενώνει τις δυνάμεις της με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Γεωργιανή χορωδία Ensemble Basiani, στο έργο "Chela".

Το θρυλικό δίδυμο ηλεκτρονικής μουσικής των Rob Brown και Sean Booth, Autechre, έρχεται στο Ηρώδειο στις 5 Ιουλίου. Οι πρώτες πειραματικές ηχογραφήσεις τους, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, εντυπωσίασαν με την πρωτοτυπία και τη φρεσκάδα τους. Από τα πιο γνωστά σχήματα της Warp Records, της δισκογραφικής εταιρείας που καθόρισε τη βρετανική πειραματική και ηλεκτρονική σκηνή, οι Autechre έβαλαν στον παγκόσμιο χάρτη το λεγόμενο intelligent dance music (IDM) και συνεχίζουν, ακόμα και σήμερα, να το επαναπροσδιορίζουν, επανεφευρίσκοντας διαρκώς το όραμά τους για την avant-garde electronica.

Jeff Mills-1
Jeff Mills

Ο Τζεφ Μιλλς, από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της αμερικανικής τέκνο, παρουσιάζει για πρώτη φορά ζωντανά σε αθηναϊκό κοινό το πρωτοπόρο "Tomorrow Comes the Harvest", μια αυτοσχεδιαστική σύλληψη που δημιούργησε το 2018 με τον Tony Allen, θρύλο της άφροτζαζ και ντράμερ του Fela Kuti. Στο Ηρώδειο, στις 12 Ιουλίου, θα εμφανιστεί συνοδευόμενος από τον κιμπορντίστα και μακρόχρονο συνεργάτη του Jean-Phi Dary, συνομιλώντας εκ νέου με το εγχείρημα "Tomorrow comes the harvest", αυτή τη φορά με νέους "συνεργούς" στον αυτοσχεδιασμό τη μπασίστρια Divinity Roxx και τη φλαουτίστα Rasheeda Ali.

Μετά από έξι ολόκληρα χρόνια σιωπής, οι Moderat επιστρέφουν στη δισκογραφία και τις συναυλίες με το άλμπουμ "More D4ta". Όλα ξεκίνησαν το 2002, όταν οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Aparrat και Modeselektor αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, στο απόγειο της δημιουργικότητάς τους. Το αποτέλεσμα: τρεις δίσκοι που καθόρισαν την ηλεκτρονική μουσική χάρη σε μια μοναδική συνταγή, που περιλάμβανε "ψαγμένους" στίχους, κινηματογραφική αισθητική και επικά, χορευτικά μπητ. Σταθμός της πολυαναμενόμενης παγκόσμιας περιοδείας τους είναι και η Αθήνα, όπου θα μας συνεπάρουν με τις μεγάλες επιτυχίες τους και ένα state-of-the-art οπτικό θέαμα, στις 16 Ιουλίου. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.