Μιλήσαμε με τον Kid Francescoli για τον Baxter Dury, το TikTok και τον έρωτα

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Plissken, ο Γάλλος μουσικός μιλάει στο «α» για όσα βρίσκονται πίσω από τη μουσική του και τα συναισθήματα που τη διαμορφώνουν.

Μιλήσαμε με τον Kid Francescoli για τον Baxter Dury, το TikTok και τον έρωτα

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Plissken στην Τεχνόπολη, το Σάββατο 19 του μήνα, ο Γάλλος μουσικός μιλάει στο «α» για όσα βρίσκονται πίσω από τη μουσική του και τα συναισθήματα που τη διαμορφώνουν.

Πώς ήταν η δημιουργική διαδικασία για το άλμπουμ «Lovers», δεδομένου ότι ήταν το πρώτο μετά από πολύ καιρό χωρίς τη συνεργασία της Julia (σ.σ. Minkin);
Ξεκίνησα καταγράφοντας και ηχογραφώντας πολλή μουσική και διαφορετικές ιδέες, όπως κάνω συνήθως: εικόνες, ταινίες, φράσεις, πράγματα που σε βάζουν σε μία συγκεκριμένη διάθεση που να απηχεί το άλμπουμ. Ένιωθα τόσο καλά κάτω από τον Μασσαλιώτικο ήλιο και πλάι στη θάλασσα μετά από δύο χρόνια εκτεταμένων περιοδειών και αυτό, φυσικά, έγινε η βάση για το άλμπουμ. Έπειτα, έψαξα για γυναικείες φωνές, αλλά δεν ήθελα να το κάνω με υπερβολικά επαγγελματικό τρόπο, όπως ακροάσεις. Το άφησα στην τύχη και στη ζωή και, κάπως έτσι, γνωρίστηκα και συνεργάστηκα με όλες τις τραγουδίστριες που ακούτε.

Προτιμάς να γράφεις για προσωπικά ζητήματα. Είναι δύσκολο να ανοίγεσαι και να εκθέτεις τόσο μεγάλο μέρος του ψυχισμού σου μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο κοινό, ειδικά στα live σου;
Φυσικά και όχι, είναι κάτι που με κάνει να νιώθω περισσότερο συναισθηματικά συνδεδεμένος με το τραγούδι. Μόλις βρεθώ στη σκηνή, το ζω ακόμα πιο έντονα, ακόμα και αν έχω γράψει για κάτι που έχω επινοήσει ή που δεν είχε συμβεί στη δική μου ζωή. Παραδόξως, όσο πιο προσωπικό είναι αυτό για το οποίο γράφεις, τόσο περισσότεροι άνθρωποι ταυτίζονται με τους στίχους και αποκτά παγκόσμια διάσταση.

Υπάρχει ένα σημείο καμπής σε μία σχέση, έναν άνθρωπο ή ένα συναίσθημα, όταν αυτό αρχίζει να μεταμορφώνεται σε μουσική; Το βιώνεις περισσότερο ως κάθαρση ή ως δυσφορία;
Υποθέτω ότι συμβαίνουν και τα δύο παράλληλα, και αυτό είναι που το κάνει συναρπαστικό. Μπορεί να μη θες να μιλάς για τις δύσκολες στιγμές της ζωής σου, αλλά το να τις βάλεις στη μουσική σε διευκολύνει να τις αποδεχτείς. Και, μόλις ηχογραφηθούν και τις τραγουδήσεις στη σκηνή, με ανθρώπους μπροστά σου να το απολαμβάνουν, βλέπεις πια μόνο τα όμορφα σημεία τους.

Στο «Lovers» έδωσες φωνή στιχουργικά σε γυναίκες καλλιτέχνιδες, ώστε να εκφράσουν τη σχέση τους με τον έρωτα. Βλέπεις διαφορές ανάμεσα στο αντρικό και το γυναικείο βλέμμα απέναντι στην αγάπη;
Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω κάτι διαφορετικό από τη δική μου σκοπιά. Ήμουν πάντα πολύ εύθραυστος και ευαίσθητος όσον αφορά τον έρωτα και πάντα εκτιμούσα τις συζητήσεις μου για αυτά τα θέματα με τις φίλες μου. Τις καταλαβαίνω, νιώθω και ο ίδιος αυτό που εκφράζουν και ποτέ δεν τις κορόιδεψα. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους περισσότερους φίλους μου· υποθέτω γι αυτό άλλωστε κάνουμε και παρέα!

Μιλήσαμε με τον Kid Francescoli για τον Baxter Dury, το TikTok και τον έρωτα - εικόνα 1

Στους δίσκους σου συνηθίζεις τις συνεργασίες. Υπάρχει κάποια που ξεχωρίζεις και με ποιους άλλους καλλιτέχνες θα ήθελες να δουλέψεις ή να ανέβεις μαζί τους στη σκηνή;
Έχω απολαύσει όλες τις συνεργασίες μου, εξαιτίας των διαφορετικών τους στοιχείων αλλά και του διαφορετικού τρόπου που με ενέπνευσαν κάθε φορά. Θα ήθελα πάρα πολύ να δουλέψω με είδωλα όπως ο Julian Casablancas ή ο Frank Ocean αλλά περισσότερο για να κατασκοπεύσω τον τρόπο εργασίας τους! Επίσης θα το λάτρευα εάν τραγουδούσε η Lana Del Rey ή Rihanna κάποιο από τα κομμάτια μου.

Εκ των υστέρων, πώς πιστεύεις ότι επηρέασε την πορεία σου η παραμονή σου στη Νέα Υόρκη;
Ήταν για μένα η αρχή όλων, ο χρόνος μηδέν. Πριν πάω στη Νέα Υόρκη, ήμουν ένας ερασιτέχνης μουσικός που ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας και να ζει από τη μουσική του. Εκεί γνώρισα την Julia και έγραψα το «Blow Up», το άλμπουμ που έγινε η πρώτη μου επιτυχία και με βοήθησε να βρω δισκογραφική με την οποία γύρισα όλο τον κόσμο, όπως ένας πραγματικός μουσικός. Μετά τη Νέα Υόρκη, το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα.

Το «Moon» έγινε viral στο TikTok. Πώς σου φαίνεται το γεγονός ότι τα social media διαμορφώνουν τους νέους σταρ και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τη σκηνή;
Έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Μπορώ μόνο να είμαι ευγνώμων για όσα μου έφερε το TikTok, αλλά παράλληλα ελπίζω οι άνθρωποι να μην το χρησιμοποιούν όντως για να ακούν μουσική, για να ακούν μόνο δεκαπέντε δευτερόλεπτα από τα κομμάτια. Θέλω να πιστεύω πως οι άνθρωποι βρίσκουν ένα κομμάτι που αγάπησαν μέσα από τα social media και το ακούν ολόκληρο, όπως αξίζει σε ένα τραγούδι, και όχι σαν ένα απλό soundtrack για ένα ποστάρισμα.

Ακούμε πολλές επιρροές από τον Baxter Dury στον ήχο σου. Είναι μία από τις επιρροές σου; Έχεις σκεφτεί ποτέ να συνεργαστείτε;
Χαίρομαι πραγματικά που το έπιασες! Ήταν μια από τις βασικές επιρροές μου όταν άρχισα να ηχογραφώ μουσική. Και υποθέτω πως οι αρχικές σου επιρροές μένουν μαζί σου σε όλη τη διάρκεια της καριέρας σου. Αγάπησα τόσο πολύ τους δύο πρώτους δίσκους του, τον ήχο και την ατμόσφαιρά τους, τη στιχουργική του αλλά και την ενέργεια του ευγενικού δανδή που έχει. Φυσικά και θα ήταν υπέροχα να συνεργαζόμασταν κάποτε.

Περισσότερες πληροφορίες

Plisskën Festival 2021 - Day 1

  • Rock-pop-folk

Headliners στο φετινό Plisskën θα είναι η superchic μπάντα-φαινόμενο του psych-rock La Femme μαζί με τους Kid Francescoli και Marina Satti.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.