«Sounds of the Forest»: Ακούστε τους ήχους των δασών του κόσμου

Το Timber Festival δημιούργησε ένα διαδραστικό χάρτη για «ηχητικές εξορμήσεις» από την πόλη.

«Sounds of the Forest»: Ακούστε τους ήχους των δασών του κόσμου

Το Timber Festival είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ στο Feanedock της Αγγλίας που γιορτάζει τη συνύπαρξη του ανθρώπου με τα δάση. Μετά από δύο επιτυχημένες οργανώσεις, το 2018 και το 2019, το περσινό φεστιβάλ αναβλήθηκε και ανανέωσε το ραντεβού του με το κοινό για τις 2, 3 και 4 Ιουλίου 2021. Στη διάρκεια της αναγκαστικής δημιουργικής παύσης για το 2020, οι διοργανωτές του φεστιβάλ υλοποίησαν την ιδέα ενός διαδραστικού ψηφιακού χάρτη με ήχους από δάση όλου του κόσμου που φέρνει κοντά τόνους και υφές από δασικές εκτάσεις που βρίσκονται σε άλλες άκρες του χάρτη, το Sounds of the Forest.

Το Sounds of the Forest αποτελεί μια ανοιχτή βιβλιοθήκη ήχων στην οποία ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει τη δική του ηχογράφηση. Κάθε πινέζα πάνω στο χάρτη αναπαριστά ένα ηχητικό ντοκουμέντο διάρκειας ενός λεπτού και παρέχει κάποιες βασικές πληροφορίες για την τοποθεσία, για το περιεχόμενο του ήχου αλλά και μια φωτογραφία. Η συγκεκριμένη χαρτογράφηση πέρα από την καλλιτεχνική δημιουργία επιτρέπει και την παρατήρηση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της στα δάση, αποτελώντας ένα σημαντικό ντοκουμέντο.

Οι ενορχηστρωτές του εγχειρήματος αναφέρουν ότι «ο πρώτος παγκόσμιος ηχητικός χάρτης δασών θα χρησιμοποιηθεί σαν έμπνευση για νέα μουσική». Ο Erland Cooper, η Hinako Omori και ο Jason Singh έχουν ήδη αναλάβει να αξιοποιήσουν τις ηχητικές καρτ ποστάλ που έχουν σταλεί από δάση όλου του κόσμου. Οι δημιουργίες αυτές θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο Timber Festival του ‘21. Ο χάρτης «Sounds of the Forest» δεν είναι μόνο παιδί του Timber Festival. Είναι μια ιδέα που πραγματοποιήθηκε μέσω crowdsourcing και οι ηχογραφήσεις προστατεύονται με άδειες Creative Commons, που σημαίνει ότι είναι διαθέσιμες για οποιοδήποτε θέλει να τις χρησιμοποιήσει ως samples στη δική του μουσική, artwork, video, κ.ο.κ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Μια ημέρα μουσικής και διαλόγου για τη Μεσόγειο

Το Global Live Med, σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens, ξεκινά την πρώτη εκδήλωση μουσικής και διαλόγου υπέρ των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

26/09/2022

Η Lise Davidsen και η ΚΟΑ σε ένα λαμπερό γκαλά όπερας

Το άστρο μιας νέας ντίβας λάμπει για πρώτη φορά στο Μέγαρο και στην Ελλάδα.

Ο βιρτουόζος τζαζ κιθαρίστας Raul Midón στην σκηνή του Gazarte

Ο "άνθρωπος ορχήστρα" μετρά στο ενεργητικό του 11 solo album, αλλά και σπουδαίες συνεργασίες με ονόματα όπως ο Stevie Wonder, Bill Withers, Queen Latifah και Snoop Dog.

Η πρώτη ελληνική συναυλία της Αmanda Tenfjord είναι γεγονός

Η Ελληνονορβηγή τραγουδίστρια που άνοιξε πριν μερικές μέρες τη συναυλία των Madrugada, έρχεται τον Μάρτιο στο Piraeus Club Academy.

Yoanna και coupdetat στο ΚΕΤ

To KET εγκαινιάζει τη νέα του σεζόν μ’ ένα ακουστικό set γαλλόφωνου τραγουδιού (Yoanna + Mathieu Goust) και ένα DJ Set από την coupdetat.

"Πειραιάς Artport II": Δύο δράσεις με άξονα την αλληλεγγύη

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με δύο ενδιαφέρουσες δράσεις με την υποστήριξη της Barbara Ehnes και του Λευτέρη Βενιάδη.

Νίκος Χατζηελευθερίου: "Στη μουσική μπορεί και να μην υπάρχει Ιθάκη"

Με αφορμή την οπτικοακουστική παράσταση που θα παρουσιάσει με το Guitarte Ensemble στο Lux Athens, μιλήσαμε με τον ακούραστο μουσικό και συνθέτη για τη σχέση του με τo ρεμπέτικο και την κιθάρα αλλά και όσα καινούργια φέρνει η νέα σεζόν.