Opera Chaotique, τι είναι τέλος πάντων το διονυσιακό καμπαρέ;

Λίγο προτού το εκκεντρικό ντουέτο αποκαλύψει την «Κρυφή ζωή των ποιητών» στη σκηνή του «El Convento del Arte», ο Tenorman και o Voodoo Drummer μας μιλούν για τη μαγεία του χάους, τη φιλοτεχνία και τους καταραμένους καλλιτέχνες.

Opera Chaotique, τι είναι τέλος πάντων το διονυσιακό καμπαρέ;

Λίγο προτού το εκκεντρικό ντουέτο αποκαλύψει την «Κρυφή ζωή των ποιητών» στη σκηνή του «El Convento del Arte» το Σάββατο 23/3, ο Tenorman και o Voodoo Drummer μας μιλούν για τη μαγεία του χάους, τη φιλοτεχνία και τους καταραμένους καλλιτέχνες.

Opera Chaotique, τι είναι τέλος πάντων το διονυσιακό καμπαρέ; - εικόνα 1

Καλά, τι το χαοτικό μπορεί να έχει η όπερα;
T. Η αλήθεια είναι πως η όπερα ως είδος δεν έχει ακριβώς κάτι το χαοτικό, όμως το όνομα επιλέχτηκε διότι οι δικές μας ιστορίες ήταν αρκετά σουρεαλιστικο-χαοτικές –θα μπορούσε να πει κάποιος–, με αρκετό χιούμορ. Το χάος κρύβει πίσω του μια ολόκληρη φιλοσοφία επίσης… Ποιος θα μπορούσε να πει λ.χ. ότι δεν χαώνεται μπροστά σε έναν πλάνο έρωτα και αυτό το χάος δεν του αρέσει; Το χάος είναι μαγεία αλλά και μυστήριο, δίχως αυτό δεν θα υπήρχαμε ως άνθρωποι και δεν θα αναζητούσαμε με τόλμη την εξέλιξη.

Αν κάποιος (τολμηρός) άνθρωπος ήθελε να χαρακτηρίσει κάπως τη μουσική σας, ποιος πιστεύετε ότι θα ήταν ο καλύτερος τρόπος;
Τ. Αν, λοιπόν, κάποιος τολμηρός και γοητευτικός άνθρωπος χαρακτηρίσει τη μουσική μας κάπως, ας το πει και σε εμάς μήπως και βρούμε, επιτέλους, τι να λέμε. Τελευταία αναφερόμαστε σε αυτήν ως διονυσιακό καμπαρέ, διότι ο θεός Διόνυσος αντικατοπτρίζει όλα όσα μας χαρακτηρίζουν, χιούμορ και θλίψη, περιπέτεια, έρωτα και μελαγχολία, πάθος και αναζήτηση.

Τελικά πόσοι είναι οι Opera Chaotique; Δυο, τρεις, χίλιοι δεκατρείς; Γιατί έχετε τόσους πολλούς guest και κατά πόσο επηρεάζουν το συγκρότημα;
Τ. Βαράνε δυο, βαράνε τρεις, βαράνε χίλιοι δεκατρείς; (γέλια). Η βάση είμαστε οι δυο μας, ο Tenorman & ο Voodoo Drummer, παρέα φτιάχνουμε τις παραστάσεις, μουσικές και κείμενα και όλα τα υπόλοιπα. Οι guests που έρχονται, εκ των οποίων κάποιοι είναι σταθεροί ανά τα χρόνια και ορίζονται και ως κύρια στελέχη της ομάδας μας όπως ο τσελίστας Σταύρος Παργινός και η σοπράνο Λητώ Μεσσήνη, προσφέρουν μια ξεχωριστή νότα στο πρόγραμμα μας, άλλοτε εντυπωσιάζοντας και άλλοτε δίνοντας μια βαθύτερη ουσία. Έχουμε συνεργαστεί άλλωστε με πολλούς καλλιτέχνες, από ορχήστρα, χορωδίες και κουκλοπαίχτες ως ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικούς, γλύπτες, ποιητές και ζωγράφους.

Opera Chaotique, τι είναι τέλος πάντων το διονυσιακό καμπαρέ; - εικόνα 2

Κάθε συναυλία σας έχει και μια θεματική, όπως για παράδειγμα η «Κρυφή ζωή των ποιητών». Γιατί επιλέγετε τέτοιου είδους παραστασιακές προσεγγίσεις;
Τ. Η απλή απάντηση είναι επειδή έχει πολύ ενδιαφέρον για εμάς να κάνουμε θεματικά projects. Στην ουσία αυτό που μας χαρακτηρίζει ως γκρουπ είναι η θεατρικότητα, η οποία δεν αφορά μόνο τα κοστούμια και την πρόζα. Επίσης, μας αρέσει πάρα πολύ να ενώνουμε τις τέχνες, και ειδικά τις τέχνες που αγαπάμε, όπως η ζωγραφική –με την παράσταση «Μούσες των καταραμένων ζωγράφων»– ή η ποίηση με τη φετινή μας παράσταση, το σόου μας και το CD για τον Μπουκόφσκι αλλά και με τη διασκευή της παράστασης «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, την οποία κάναμε φέτος στη Λυρική.

Τελικά είστε οι Έλληνες Tiger Lillies ή όχι;
V.D. Έχουμε κοινά μαζί τους αλλά και μεγάλες διαφορές. Το ότι έχουμε συνεργαστεί και σε ηχογραφήσεις αλλά και σε συναυλίες εξηγεί το γιατί μας συνδέουν με τους Tiger Lillies. Από τις ωραίες μας στιγμές ήταν όταν ο frontman τους Martyn Jacques έπαιξε μαζί μας σε ένα jazz bar στο Βερολίνο.

Πραγματικά το ρεπερτόριο σας δεν έχει κανένα όριο. Από όπερα περνάτε στο πανκ και από την ροκ στη κλασσική… Καταφέρνετε σε κάθε συναυλία να μεταφέρετε μια θετική τρέλα στο κοινό.
V.D. Όπως είναι λογικό, παρουσιάζουμε στη σκηνή τα ακούσματα και τις επιρροές που έχουμε. Έτσι αφρικανικοί ρυθμοί και τζαζ αυτοσχεδιασμοί αναμειγνύονται με την όπερα και την κλασσική μουσική. Όσο για την τρέλα, ο γιατρός μας έχει πει ότι είναι θετική!

Εκτός από το καθαρά μουσικό κομμάτι υπάρχουν και άλλα στοιχεία που εμπλουτίζουν τη συναυλιακή εμπειρία των Opera Chaotique. Οι μελωδίες σας συνδυάζονται με γκοθ αισθητικά στοιχεία, κωμικά διαλείμματα και οπερατικές στιγμές. Τελικά κάνετε συναυλίες ή performances;
V.D. Σίγουρα δεν παρουσιάζουμε απλά μια συναυλία. Στη σκηνή συνδυάζουμε και άλλα στοιχεία από πολλές μορφές τέχνης που μας αρέσουν. Έτσι η θεατρικότητα μαζί με το χιούμορ ενώνονται με την ποίηση και την λογοτεχνία. Ίσως το performance να είναι κοντά σε αυτό που κάνουμε, όπως και το μουσικό θέατρο.

Opera Chaotique, τι είναι τέλος πάντων το διονυσιακό καμπαρέ; - εικόνα 3

Παρότι θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι Opera Chaotique είναι ένα κατεξοχήν συναυλιακό σχήμα, παράλληλα έχετε και μια έντονη δισκογραφική δραστηριότητα.
V.D. Εκτός από τις ζωντανές εμφανίσεις, συνθέτουμε και τα δικά μας τραγούδια, ενώ πειράζουμε γνωστά που μας αρέσουν. Ο τελευταίος μας δίσκος είναι αφιερωμένος στις «Μούσες των καταραμένων καλλιτεχνών», όπως είναι ο τίτλος του. Τραγούδια εμπνευσμένα από πίνακες των Πικάσο, Μοντιλιάνι και Βαν Γκογκ, από τα γραπτά των Μαρκήσιου Ντε Σαντ, Πόε και Ροσέτι καθώς και από σημαντικές μούσες όπως οι Ανίτα Μπέρμπερ, Σουζάν Βαλαντόν και Κίκι του Μονπαρνάς.

Εκτός από την εμφάνισή τους στο «El Convento del Arte» το Σάββατο 23 Μαρτίου, οι Opera Chaotique μαζί με την Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin ξαναπαρουσιάζουν στις 3 & 4 Μάιου στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής την παράσταση «Βάτραχοι».

Περισσότερες πληροφορίες

«Βάτραχοι»

  • Όπερα

Μουσικό θέατρο με αφορμή το έργο του Αριστοφάνη. Ερμηνεύουν η Opera Chaotique, η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin, ο Σταύρος Παργινός (τσέλο) και η Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος)

Opera Chaotique

  • Μουσική παράσταση

Διονυσιακό καμπαρέ για πρώτη φορά και με ελληνόφωνα τραγούδια στη νέα τους παράσταση «Η κρυφή ζωή των ποιητών».

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Μαρία Παπαγεωργίου στο 15ο Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας "Art4More2022"

H ερμηνεύτρια ανεβαίνει ξανά με όλους τους συνεργάτες της στη σκηνή και μοιράζεται μαζί μας από κοντά μουσικές και συναισθήματα στο ανοιχτό θέατρο του πάρκου "Αντώνης Τρίτσης".

07/10/2022

Συναυλιακές αναμνήσεις από το φετινό Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ 2022

Πέρα από την όπερα, στο Σάλτσμπουργκ προσφέρονται συμφωνικές συναυλίες, εκδηλώσεις μουσικής δωματίου και θρησκευτικής μουσικής, σολιστικά ρεσιτάλ και βραδιές τραγουδιού που καλύπτουν όλο το εύρος και τις εποχές της κλασικής μουσικής.

To Nederlands Blazers Ensemble συναντά την Οικογένεια Ξυλούρη

Μια απρόβλεπτη γέφυρα-συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Cricos Cultural Productions.

Τάνια Τσανακλίδου: "Ήμασταν τόσο τυχεροί όσοι γνωρίσαμε τον Γιάννη Σπανό"

Σχεδόν μισό αιώνα από την πρώτη τους γνωριμία και 40 χρόνια μετά τον πρώτο τους κοινό δίσκο, η αγαπημένη ερμηνεύτρια τιμά την παρακαταθήκη του σπουδαίου συνθέτη στήνοντας μια βραδιά που νιώθει ότι του τη χρωστάει.

Kareem Kalokoh: "Δεν ήθελα ποτέ μια δουλειά 9-5"

Το ιδρυτικό μέλος της κολεκτίβας ATH Kids μιλάει στο "α" λίγες μέρες πριν την εμφάνισή του στο "Music Escapades: In Orbit v.3", στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ με τον Νέγρο του Μοριά, τον Moose και τον Ofili.

"Ο ήχος της κραυγής" στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Το Duo Vocialo σε μια συναυλία αφιερωμένη στους ανθρώπους που βίωσαν ανθρωπιστικές καταστροφές όπως η Μικρασιατική Καταστροφή και η τρέχουσα προσφυγική κρίση.

Έργα Beethoven και Schubert από δύο κορυφαίους σολίστ

H αγαπημένη βιολονίστα του ελληνικού κοινού Viktoria Mullova συμπράττει με τον βιρτουόζο πιανίστα Alasdair Beatson σε μοναδικό ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής.