Opera Chaotique, τι είναι τέλος πάντων το διονυσιακό καμπαρέ;

Λίγο προτού το εκκεντρικό ντουέτο αποκαλύψει την «Κρυφή ζωή των ποιητών» στη σκηνή του «El Convento del Arte», ο Tenorman και o Voodoo Drummer μας μιλούν για τη μαγεία του χάους, τη φιλοτεχνία και τους καταραμένους καλλιτέχνες.

Opera Chaotique, τι είναι τέλος πάντων το διονυσιακό καμπαρέ;

Λίγο προτού το εκκεντρικό ντουέτο αποκαλύψει την «Κρυφή ζωή των ποιητών» στη σκηνή του «El Convento del Arte» το Σάββατο 23/3, ο Tenorman και o Voodoo Drummer μας μιλούν για τη μαγεία του χάους, τη φιλοτεχνία και τους καταραμένους καλλιτέχνες.

Opera Chaotique, τι είναι τέλος πάντων το διονυσιακό καμπαρέ; - εικόνα 1

Καλά, τι το χαοτικό μπορεί να έχει η όπερα;
T. Η αλήθεια είναι πως η όπερα ως είδος δεν έχει ακριβώς κάτι το χαοτικό, όμως το όνομα επιλέχτηκε διότι οι δικές μας ιστορίες ήταν αρκετά σουρεαλιστικο-χαοτικές –θα μπορούσε να πει κάποιος–, με αρκετό χιούμορ. Το χάος κρύβει πίσω του μια ολόκληρη φιλοσοφία επίσης… Ποιος θα μπορούσε να πει λ.χ. ότι δεν χαώνεται μπροστά σε έναν πλάνο έρωτα και αυτό το χάος δεν του αρέσει; Το χάος είναι μαγεία αλλά και μυστήριο, δίχως αυτό δεν θα υπήρχαμε ως άνθρωποι και δεν θα αναζητούσαμε με τόλμη την εξέλιξη.

Αν κάποιος (τολμηρός) άνθρωπος ήθελε να χαρακτηρίσει κάπως τη μουσική σας, ποιος πιστεύετε ότι θα ήταν ο καλύτερος τρόπος;
Τ. Αν, λοιπόν, κάποιος τολμηρός και γοητευτικός άνθρωπος χαρακτηρίσει τη μουσική μας κάπως, ας το πει και σε εμάς μήπως και βρούμε, επιτέλους, τι να λέμε. Τελευταία αναφερόμαστε σε αυτήν ως διονυσιακό καμπαρέ, διότι ο θεός Διόνυσος αντικατοπτρίζει όλα όσα μας χαρακτηρίζουν, χιούμορ και θλίψη, περιπέτεια, έρωτα και μελαγχολία, πάθος και αναζήτηση.

Τελικά πόσοι είναι οι Opera Chaotique; Δυο, τρεις, χίλιοι δεκατρείς; Γιατί έχετε τόσους πολλούς guest και κατά πόσο επηρεάζουν το συγκρότημα;
Τ. Βαράνε δυο, βαράνε τρεις, βαράνε χίλιοι δεκατρείς; (γέλια). Η βάση είμαστε οι δυο μας, ο Tenorman & ο Voodoo Drummer, παρέα φτιάχνουμε τις παραστάσεις, μουσικές και κείμενα και όλα τα υπόλοιπα. Οι guests που έρχονται, εκ των οποίων κάποιοι είναι σταθεροί ανά τα χρόνια και ορίζονται και ως κύρια στελέχη της ομάδας μας όπως ο τσελίστας Σταύρος Παργινός και η σοπράνο Λητώ Μεσσήνη, προσφέρουν μια ξεχωριστή νότα στο πρόγραμμα μας, άλλοτε εντυπωσιάζοντας και άλλοτε δίνοντας μια βαθύτερη ουσία. Έχουμε συνεργαστεί άλλωστε με πολλούς καλλιτέχνες, από ορχήστρα, χορωδίες και κουκλοπαίχτες ως ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικούς, γλύπτες, ποιητές και ζωγράφους.

Opera Chaotique, τι είναι τέλος πάντων το διονυσιακό καμπαρέ; - εικόνα 2

Κάθε συναυλία σας έχει και μια θεματική, όπως για παράδειγμα η «Κρυφή ζωή των ποιητών». Γιατί επιλέγετε τέτοιου είδους παραστασιακές προσεγγίσεις;
Τ. Η απλή απάντηση είναι επειδή έχει πολύ ενδιαφέρον για εμάς να κάνουμε θεματικά projects. Στην ουσία αυτό που μας χαρακτηρίζει ως γκρουπ είναι η θεατρικότητα, η οποία δεν αφορά μόνο τα κοστούμια και την πρόζα. Επίσης, μας αρέσει πάρα πολύ να ενώνουμε τις τέχνες, και ειδικά τις τέχνες που αγαπάμε, όπως η ζωγραφική –με την παράσταση «Μούσες των καταραμένων ζωγράφων»– ή η ποίηση με τη φετινή μας παράσταση, το σόου μας και το CD για τον Μπουκόφσκι αλλά και με τη διασκευή της παράστασης «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, την οποία κάναμε φέτος στη Λυρική.

Τελικά είστε οι Έλληνες Tiger Lillies ή όχι;
V.D. Έχουμε κοινά μαζί τους αλλά και μεγάλες διαφορές. Το ότι έχουμε συνεργαστεί και σε ηχογραφήσεις αλλά και σε συναυλίες εξηγεί το γιατί μας συνδέουν με τους Tiger Lillies. Από τις ωραίες μας στιγμές ήταν όταν ο frontman τους Martyn Jacques έπαιξε μαζί μας σε ένα jazz bar στο Βερολίνο.

Πραγματικά το ρεπερτόριο σας δεν έχει κανένα όριο. Από όπερα περνάτε στο πανκ και από την ροκ στη κλασσική… Καταφέρνετε σε κάθε συναυλία να μεταφέρετε μια θετική τρέλα στο κοινό.
V.D. Όπως είναι λογικό, παρουσιάζουμε στη σκηνή τα ακούσματα και τις επιρροές που έχουμε. Έτσι αφρικανικοί ρυθμοί και τζαζ αυτοσχεδιασμοί αναμειγνύονται με την όπερα και την κλασσική μουσική. Όσο για την τρέλα, ο γιατρός μας έχει πει ότι είναι θετική!

Εκτός από το καθαρά μουσικό κομμάτι υπάρχουν και άλλα στοιχεία που εμπλουτίζουν τη συναυλιακή εμπειρία των Opera Chaotique. Οι μελωδίες σας συνδυάζονται με γκοθ αισθητικά στοιχεία, κωμικά διαλείμματα και οπερατικές στιγμές. Τελικά κάνετε συναυλίες ή performances;
V.D. Σίγουρα δεν παρουσιάζουμε απλά μια συναυλία. Στη σκηνή συνδυάζουμε και άλλα στοιχεία από πολλές μορφές τέχνης που μας αρέσουν. Έτσι η θεατρικότητα μαζί με το χιούμορ ενώνονται με την ποίηση και την λογοτεχνία. Ίσως το performance να είναι κοντά σε αυτό που κάνουμε, όπως και το μουσικό θέατρο.

Opera Chaotique, τι είναι τέλος πάντων το διονυσιακό καμπαρέ; - εικόνα 3

Παρότι θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι Opera Chaotique είναι ένα κατεξοχήν συναυλιακό σχήμα, παράλληλα έχετε και μια έντονη δισκογραφική δραστηριότητα.
V.D. Εκτός από τις ζωντανές εμφανίσεις, συνθέτουμε και τα δικά μας τραγούδια, ενώ πειράζουμε γνωστά που μας αρέσουν. Ο τελευταίος μας δίσκος είναι αφιερωμένος στις «Μούσες των καταραμένων καλλιτεχνών», όπως είναι ο τίτλος του. Τραγούδια εμπνευσμένα από πίνακες των Πικάσο, Μοντιλιάνι και Βαν Γκογκ, από τα γραπτά των Μαρκήσιου Ντε Σαντ, Πόε και Ροσέτι καθώς και από σημαντικές μούσες όπως οι Ανίτα Μπέρμπερ, Σουζάν Βαλαντόν και Κίκι του Μονπαρνάς.

Εκτός από την εμφάνισή τους στο «El Convento del Arte» το Σάββατο 23 Μαρτίου, οι Opera Chaotique μαζί με την Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin ξαναπαρουσιάζουν στις 3 & 4 Μάιου στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής την παράσταση «Βάτραχοι».

Περισσότερες πληροφορίες

«Βάτραχοι»

  • Όπερα

Μουσικό θέατρο με αφορμή το έργο του Αριστοφάνη. Ερμηνεύουν η Opera Chaotique, η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin, ο Σταύρος Παργινός (τσέλο) και η Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος)

Opera Chaotique

  • Μουσική παράσταση

Διονυσιακό καμπαρέ για πρώτη φορά και με ελληνόφωνα τραγούδια στη νέα τους παράσταση «Η κρυφή ζωή των ποιητών».

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.