
Αγαπημένη τελετουργία κάθε πρωινού ξυπνήματος, αλλά και όλων των στιγμών της ημέρας που θέλουμε γεμάτες με πλούσια γεύση στην κούπα μας, η εκχύλιση δεν είναι μόνο ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την απόλαυση του καλού καφέ, αλλά και μια απόλαυση από μόνη της: τα αρώματα του καφέ αποκαλύπτουν, άλλωστε, τον πιο πολυπρόσωπο εαυτό τους ακριβώς τη στιγμή που ο φρεσκοαλεσμένος καφές συναντιέται με το ζεστό νερό.
Είτε με την κλασσική αγαπημένη γαλλική πρέσα, είτε με την ιδιαίτερη Aeropress, είτε με τα εξαιρετικά δημοφιλή, ντιζαϊνάτα Chemex και την εντυπωσιακή Syphon, ή ακόμη - ακόμη και με την κλασική, μητροπαράδοτη καφετιέρα φίλτρου, η εκχύλιση είναι… η μισή νοστιμιά, όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί του καφέ των Starbucks, Coffee Masters που μας αποκάλυψαν τα μυστικά των διαφορετικών μεθόδων απόλαυσης αυτής της μαγευτικής ιεροτελεστίας.
Χρησιμοποιώντας ως βάση πάντα τον εκλεπτυσμένο Guatemala Antigua δοκιμάσαμε πέντε διαφορετικές μεθόδους εκχύλισης, αναζητώντας κάθε φορά αυτήν που, ανάλογα με τα γούστα μας, θα αποκάλυπτε σε όλη την έκτασή τους τα αρώματα σοκολάτας και την επίγευση ξηρών καρπών του μοναδικής προέλευσης καφέ των Starbucks.
1. Γαλλική πρέσα
Ένα από τα κομψότερα σκεύη που μπορεί να διαθέτει μια κουζίνα, η γαλλική πρέσα ανοίγει την όρεξή μας για απολαυστικό καφέ με την όψη της και μόνο, όπως φαίνεται ακόμη και οπτικά, αφού η μέθοδος αυτή μας δίνει μια πλούσια σε γεύση κούπα καφέ, με έντονο σώμα και ισορροπημένη γεύση. Σύμφωνα με τον Coffee Ambassador των Starbucks, Νίκο Βαλαλάκη, η ιδανική αναλογία για την συγκεκριμένη μέθοδο εκχύλισης είναι 10 γραμμάρια καφέ ανά 180 ml νερού.

2. Αεροπρέσα
Ιδανικό σκεύος όχι μόνο για εύκολο και γρήγορο καφέ στο σπίτι, αλλά και στα ταξίδια, η αεροπρέσα δίνει καφέ πιο φινετσάτο και ντελικάτο σε μύτη και σε στόμα, αφού χάρη στην πίεση που ασκείται στο μείγμα του ζεστού νερού και του καφέ μέσα στο θάλαμό της, τονίζεται η οξύτητα του τελικού αποτελέσματος, ενώ το σώμα μένει ελαφρύ και πλούσιο σε γεύση.

3. Chemex
Η πιο νόστιμη μόδα στην εκχύλιση τα τελευταία χρόνια, με το κομψό design και την εξαιρετική απόδοση της αρωματικής πολυπλοκότητας του καφέ, τα chemex κερδίζουν τελευταία όλο και περισσότερο έδαφος στην καρδιά των φίλων του καλού καφέ. Ο όμορφος κώνος και η εντυπωσιακή γυάλινη καράφα τους, δίνουν έντονο καφέ με γεμάτο σώμα, που προσφέρει μοναδική απόλαυση.

4. Syphon
Ο πιο εντυπωσιακός τρόπος εκχύλισης, με τα καλύτερα αποτελέσματα στον έλεγχο της θερμοκρασίας, η Syphon χρησιμοποιεί φωτιά αλογόνου ή φλόγα βουτανίου για να βράσει το νερό, ώστε οι υδρατμοί του να το ωθήσουν από τον κάτω γυάλινο θάλαμο στο επάνω επίπεδο και να συναντήσει τον καφέ. Το αποτέλεσμα είναι ένας ολοκληρωμένος καφές, με έντονα αρώματα και γευστική πληρότητα που ξεπερνά όλες τις παραπάνω μεθόδους.
5. Pour Over
Συνδυάζοντας απλότητα και κομψότητα, η μέθοδος αυτή προσθέτει μια ιδιαίτερη νότα τελετουργίας στην παρασκευή, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό: ένας απλός κώνος (συνήθως κεραμικός, αλλά μπορεί να είναι και γυάλινος, μεταλλικός, ή και πλαστικός) και ένα χάρτινο φίλτρο δίνουν τη σωστή ροή εκχύλισης, καθώς ρίχνουμε το ζεστό νερό πάνω στον αλεσμένο καφέ, τονίζοντας τις έντονες γευστικές του νότες.

Bonus tips για μια κούπα τελειότητας
Ένα από τα σημαντικότερα tips που πρέπει να έχουμε κατά νου, για να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα, είναι ανεξάρτητα της μεθόδου που μας ταιριάζει περισσότερο, να φροντίζουμε το νερό που χρησιμοποιούμε να βρίσκεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη απ’ αυτήν του βρασμού του, για να μην κάψουμε τον καφέ και χάσουμε τα έλαια και τα αρώματά του.
Επιπλέον, αν το νερό είναι φιλτραρισμένο, θα έχουμε πιο καθαρό αποτέλεσμα γεύσης και αρώματος, ενώ απαραίτητο είναι επίσης, σε μεθόδους που περιλαμβάνουν χάρτινο φίλτρο, να το περνάμε πρώτα με ζεστό νερό για να ξεπλύνουμε τα χάρτινα αρώματά του.
Για ιδανικό αποτέλεσμα, αμέσως πριν το σερβίρισμα γεμίζουμε το ποτήρι μας με ζεστό νερό (το οποίο στη συνέχεια αδειάζουμε) για να του δώσουμε τη σωστή θερμοκρασία, ώστε να υποδεχτεί τον καφέ χωρίς να τον αλλοιώσει.
Επίσης, έχουμε υπόψιν ότι όσο πιο ψηλά αλέθουμε τον καφέ, τόσο πιο δύσκολο είναι το νερό να τον διαπεράσει και να προκαλέσει την εκχύλιση, ενώ αντίστροφα,όσο πιο χοντροαλεσμένος είναι ο καφές, τόσο πιο γρήγορα τον διαπερνά το νερό, αφήνοντας πίσω τις πιο διακριτικές του γευστικές νότες – έτσι, οι πολύ λεπτοκομμένοι καφέδες δίνουν πικρό καφέ ενώ οι πολύ χοντροκομμένοι αρκετά ξινό, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαλέξουμε το κόψιμο του καφέ μας ανάλογα με τις ανάγκες μας, και πάντα με τη βοήθεια των barista των Starbucks.

Σεμινάριο «Διαφορετικοί Τρόποι Εκχύλισης Καφέ»
Όσο πιο βαθιά μπαίνει κανείς στην φιλοσοφία του καφέ τόσο περισσότερο μαγεύεται και καταλαβαίνει ότι πρόκειται για υψηλή τέχνη, που φλερτάρει με τις γευστικές αισθήσεις και μας ανεβάζει την διάθεση. Ταυτόχρονα τόσο περισσότερο αποκτά το μικρόβιο και θέλει να μάθει και άλλα. Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα εκπληκτικό σεμινάριο.
60 τυχεροί αναγνώστες του Αθηνοράματος - 30 ανά ημέρα - θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν σε δύο πολύ ενδιαφέροντα σεμινάρια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Coffee Masters των Starbucks, θα παρουσιάσουν πέντε διαφορετικούς τρόπους εκχύλισης καφέ. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις 28 και 29 Μαρτίου στις 19:00 στα καταστήματα Starbucks στη Κοραή και στους Αμπελόκηπους αντίστοιχα.