Οι Canadian Brass έρχονται με τα Χάλκινα για να πάρουν το χρυσό

Ο καινούργιος χρόνος ξεκινάει με μια μουσική πανδαισία στο Μέγαρο Μουσικής, όπου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συναντάει τους Canadian Brass, ένα διάσημο όσο και ιστορικό κουιντέτο χάλκινων πνευστών.

Οι Canadian Brass έρχονται με τα Χάλκινα για να πάρουν το χρυσό

Οι Canadian Brass έχουν εξέχουσα θέση στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής με την έννοια ότι –ως γκρουπ που υπάρχει και δρα από το 1970– έχουν ανοίξει δρόμους στην περφόρμανς κλασικής (γενικά λόγιας) μουσικής για μια ομάδα οργάνων, όπως τα χάλκινα πνευστά, που δεν φημίζονται για το πλούσιο ρεπερτόριό τους, ενώ στην πορεία έχουν μετατραπεί σε παράδειγμα για τα άλλα γκρουπ πνευστών. Σίγουρα πρόκειται για ένα από τα πρώτα μεταμοντέρνα γκρουπ, καθώς το ρεπερτόριό τους είναι ιδιαίτερα πλούσιο και τα προγράμματά τους εκτείνονται από τον Μπαχ και τον Μότσαρτ στον Γκέρσουιν και στην τζαζ – και ακόμη παραπέρα.

Αν κοιτάξουμε τη λίαν εκτενή δισκογραφία τους των τελευταίων σαράντα χρόνων, θα συναντήσουμε Μπαχ (με την «Τέχνη της φούγκας» κ.ά.), Μότσαρτ, Μοντεβέρντι, πάρα πολλά χριστουγεννιάτικα κατά περιόδους, αναγεννησιακή μουσική –με κάποια ειδίκευση στην αγγλική–, παραδοσιακή τζαζ και dixieland, Βάγκνερ, μιούζικαλ, μπαρόκ, ragtime, σουίνγκ, Μπερνστάιν, Beatles, Duke Ellington, θρησκευτική μουσική, τάνγκο, Μπραμς, καρναβαλική μουσική, (στρατιωτικά και μη) εμβατήρια, διασκευές ποπ και ροκ. Με λίγα λόγια, τα πάντα!

Τους Canadian Brass δημιούργησαν στο Τορόντο το 1970 ο τουμπίστας Charles (ή Chuck) Daellenbach, ο οποίος παραμένει ακόμη και σήμερα η ψυχή του γκρουπ, και ο τρομπονίστας Gene Watts. Και πολύ σύντομα το γκρουπ έγινε ένα από τα δημοφιλέστρα σύνολα χάλκινων πνευστών διεθνώς, με σπουδαίες εμφανίσεις σε αίθουσες συναυλιών και μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Ήταν το πρώτο γκρουπ δυτικής κλασικής μουσικής που εμφανίστηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας από την εποχή της Πολιτιστικής Επανάστασης (αυτό έγινε το 1977), ενώ πριν από μερικά χρόνια οι Canadian Brass κυκλοφόρησαν το πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ «Great Wall of China» με παραδοσιακή κινέζικη μουσική διασκευασμένη για χάλκινα πνευστά.

Οι Canadian Brass έρχονται με τα Χάλκινα για να πάρουν το χρυσό - εικόνα 1

Σημειώστε δε ότι το συγκρότημα είχε και άλλες πρωτιές κι επιτυχίες: ήταν λ.χ. το πρώτο σύνολο μουσικής δωματίου που έπαιξε στην κεντρική σκηνή του Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη το 1979, αποδεικνύοντας έτσι την popular δυναμική που είχε στην ευρύτερη μουσική σκηνή.

Από το 2000 όλα τα άλμπουμ τους –καθώς και άλλων Καναδών καλλιτεχνών– κυκλοφορούν από την εταιρεία Opening Day Entertainment που ανήκει στον ιδρυτή τους Charles Daellenbach, ο οποίος μάλιστα το 2014 παρασημοφορήθηκε για την προσφορά του από την καναδική πολιτεία. Ο Daellenbach δέχτηκε την ύψιστη διάκριση όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά κι εκ μέρους των μουσικών του συντρόφων τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης γενιάς.

Τους Canadian Brass της τωρινής γενιάς αποτελούν, εκτός από τον Daellenbach στην τούμπα, οι τρομπετίστες Christopher Coletti και Chaleb Hudson, ο Jeff Nelsen στο γαλλικό κόρνο και ο δικός μας τρομπονίστας Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος. Όλοι τους έχουν αξιόλογη προσωπική καριέρα – όπως ο Λιαρμακόπουλος που είναι και μέλος των Pink Martini (όπως εξάλλου και ο ομόλογός του τρομπονίστας Αντώνης Ανδρέου).

Οι Canadian Brass έρχονται με τα Χάλκινα για να πάρουν το χρυσό - εικόνα 2

Το διάσημο γκρουπ, λοιπόν, θα κάνει… ποδαρικό στο Μέγαρο Μουσικής στις 4/1, παίζοντας μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα με μουσικές αναγεννησιακών συνθετών, Μπαχ, Χέντελ, πολλά χριστουγεννιάτικα τραγούδια κι εορταστικά tunes, περουβιανά βαλς αλλά κι ένα σπέσιαλ αφιέρωμα στους Beatles.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Canadian Brass έχουν δημιουργήσει ένα ολόκληρο άλμπουμ, το «All you need is love», με μουσική των «Σκαθαριών», το οποίο ελπίζουμε να ακούσουμε και στην Αθήνα. Επίσης θα παρουσιάσουν σε πρώτη ευρωπαϊκή εκτέλεση το έργο «New York cityscapes» του Jeff Tyzik, μια σύγχρονη μουσική ματιά στην αμερικάνικη μεγαλούπολη. Την ΚΟΑ διευθύνει η Φαίδρα Γιαννέλου, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχει και η νεανική χορωδία Rosarte, σε διεύθυνση Ρόζης Μαστροσάββα.

Περισσότερες πληροφορίες

Canadian Brass

  • Χριστουγεννιάτικα

Συναντούν την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε ένα ποικίλο πρόγραμμα, από αναγεννησιακά κομμάτια μέχρι Beatles! Μαζί τους και η παιδική & νεανική χορωδία Rosarte. Διευθύνει η Φαίδρα Γιαννέλου.

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.