Πίσω στις πηγές της εθνικής μας τζαζ!

Ένας δίσκος με ελληνική τζαζ από την Greek Fusion Orchestra του Κυριάκου Σφέτσα, μας ταξιδεύει πίσω στις πηγές αυτής της μουσικής, πριν από 40 χρόνια!

Πίσω στις πηγές της εθνικής μας τζαζ!

Μια ίωση με εμπόδισε να παρακολουθήσω τη συναυλία που έδωσε πριν από λίγο καιρό στο Six D.O.G.S. ο φίλος Κυριάκος Σφέτσας και η Greek Fusion Orchestra του - στην καινούρια της εκδοχή. Όμως το πρώτο πράγμα που είχα να κάνω τις επόμενες μέρες ήταν να ψάξω και να βρω τον δίσκο «Κυριάκος Σφέτσας - Greek Fusion Orchestra vol. 1» που μόλις είχε κυκλοφορήσει η εταιρία Terranga Beat.

Πίσω στις πηγές της εθνικής μας τζαζ! - εικόνα 1

Δεν ήταν μόνο η μουσική που ΗΞΕΡΑ ότι θα ακούσω. Ήταν και οι αναμνήσεις από το δεύτερο μισό των ‘70’s που ο Μάνος Χατζιδάκις είχε φτιάξει ένα τέτοιο ραδιόφωνο που χαιρόσουν να το ακούς. Κι αν ήσουν φιλομαθής και πραγματικός μουσικόφιλος, κυριολεκτικά το ρουφούσες! [You know «Λιλλιπούπολη»;]. Ο Κυριάκος Σφέτσας, εξαιρετικός συνθέτης σύγχρονης μουσικής, είχε έρθει από την Γαλλία και δούλευε στο ραδιόφωνο. Είχε μια εκπομπή τζαζ (λεγόταν «Η τζαζ στο Δεύτερο») μαζί με τον Νίκο Κιζήλο, που όσοι ενδιαφερόμαστε για την τζαζ την ακούγαμε – και μαθαίναμε!
Έκανε όμως και κάτι καλύτερο: δημιούργησε ένα τζαζ γκρουπ μέσα από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ, με εξαιρετικούς μουσικούς όπως ο πιανίστας Γιάννης Τερεζάκης, ο ντράμερ Δημήτρης Μαρινάκης (από τους Πελόμα Μποκιού), ο σαξοφωνίστας και κλαρινετίστας Μάνθος Χαλκιάς κ.ά. που, κάθε εβδομάδα, παρουσίαζε τζαζ κομμάτια βασισμένα στην δική μας, τη δημοτική μουσική παράδοση. Ο Σφέτσας αποδείχθηκε μετρ στη διασκευαστική, επανασυνθετική, ενορχηστρωτική κ.λπ. διαδικασία και οι μουσικοί έδιναν τον ήχο μιας δικής μας τζαζ, μιας τζαζ με την οποία μπορούσες να έχεις κοινά σημεία αναφοράς. Ήταν η Greek Fusion Orchestra.

Πίσω στις πηγές της εθνικής μας τζαζ! - εικόνα 2

Κάθε εβδομάδα στηνόμαστε στους δέκτες μας και δεν χάναμε εκπομπή. [Έτσι ακούγαμε τη μουσική εμείς!] Δεν είχαμε όμως την πρόνοια να ηχογραφούμε τις εκπομπές αυτές – που ήταν ημίωρες και περιείχαν πρωτότυπη μουσική – σε κασέτες. Έτσι, έμειναν απλώς στη μνήμη μας. Μέχρι τώρα που η Terranga Beat εκδίδει ένα πρώτο μέρος από αυτή τη μουσική – πιστεύω πως θα υπάρξουν volumes 2, 3, 4.... Είναι μια υπέροχη αίσθηση να ακούς (ξανά;) αυτή τη μουσική, που γράφτηκε και παίχτηκε πριν από 40 χρόνια – και όμως ηχεί τόσο φρέσκια. Μπορεί τα πράγματα στην fusion της τζαζ με την ελληνική μουσική να έχουν προχωρήσει πολύ έκτοτε, όμως αυτό που υπάρχει εδώ, μέσα σ’ αυτή τη μουσική, είναι το ΟΡΑΜΑ. Ήταν ένα προνόμιο που στα τέλη της δεκαετίας του ’70 το είχαμε!
Όπως είπα, η μουσική στον δίσκο «Κυριάκος Σφέτσας – Greek Fusion Orchestra vol. 1» (που κυκλοφορεί από την Terranga Beat σε LP υψηλής ποιότητας και καλοσχεδιασμένο CD, όπως είδα – και, προφανώς, στα συνακόλουθα ψηφιακά formats) ακούγεται φρέσκια – και είναι φρέσκια! Δεν χρειάζονται οι δικές μου αναμνήσεις για να απολαύσει κανείς αυτή τη μουσική!

Πίσω στις πηγές της εθνικής μας τζαζ! - εικόνα 3

Εκείνη την εποχή ο Κυριάκος Σφέτσας και η Greek Fusion Orchestra έφτιαξαν ένα πραγματικό masterpiece - τον δίσκο «Χωρίς σύνορα», που κυκλοφόρησε αρχικά από την EMI (και επανεκδόθηκε αρκετά χρόνια αργότερα σε CD από την Finea Sound). Γενικώς, είναι δίσκος δυσεύρετος - άμα και αριστουργηματικός - και τοποθετεί το θέμα Greek Fusion σε υψηλή βάση. Όπως το τοποθέτησε η γενικότερη δουλειά του Σφέτσα εκείνη την περίοδο - που πιστεύω ότι συνέχεια της παρουσίασής της θα υπάρξει.
Όσο για τον δίσκο αυτόν (εγώ αγόρασα το LP αλλά σκέφτομαι να πάρω και το CD, αν και το LP εμπεριέχει κώδικα dowloading σε FLAC, MP3 κ.λπ. οπότε...) τον απολαμβάνω σε τακτά χρονικά διαστήματα. Γιατί διατηρεί τη φρεσκάδα του αναλλοίωτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.