Το πολυστιλιστικό alternative του «Fraternity of Sound»

Ένα τετραήμερο φεστιβάλ (26-29/10) με μουσικές, καλλιτέχνες και γκρουπ που πιάνουν όλη την παλέτα των ηχοχρωμάτων του εναλλακτικού ήχου –από την ambient electronica ως το avant noise rock–, με όλα τα μουσικά στιλ να συμπλέουν και να βρίσκουν τη θέση τους σε μια προχωρημένη πολυμουσική γιορτή.

Το πολυστιλιστικό alternative του «Fraternity of Sound»

Ένα τετραήμερο φεστιβάλ (26-29/10) με μουσικές, καλλιτέχνες και γκρουπ που πιάνουν όλη την παλέτα των ηχοχρωμάτων του εναλλακτικού ήχου –από την ambient electronica ως το avant noise rock–, με όλα τα μουσικά στιλ να συμπλέουν και να βρίσκουν τη θέση τους σε μια προχωρημένη πολυμουσική γιορτή.

Στο «Fraternity of Sound» μπορούμε να βρούμε ποικίλες «εναλλακτικές» μουσικές τάσεις από όλη την γκάμα – από dance electronica μέχρι extreme noise, από heavy metal μέχρι avant garde, από krautrock μέχρι industrial και ό,τι άλλο μπορεί να χωρέσει στην ετικέτα του alternative. Ένα φεστιβάλ όπου όλες οι τάσεις συνυπάρχουν, παίρνοντας το χώρο (και το χρόνο) που τους ανήκει μέσα σε δεδομένα συναυλιακά όρια.

Το line-up είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, με 20 περίπου ονόματα γκρουπ και μουσικών καλλιτεχνών plus αρκετούς DJs για τα after hours δρώμενα. Η Πέμπτη 26/10 στο «Temple» είναι κατά κάποιον τρόπο εισαγωγική, με opening rites από σημαντικά ονόματα της ηλεκτρονικής και εναλλακτικής σκηνής (Croatian Amor και Puce Mary από τη Δανία, Colin Potter από το Ηνωμένο Βασίλειο και ο δικός μας Dead Gum), ενώ τις επόμενες τρεις ημέρες, 27, 28 και 29/10, το «Fuzz» ως κύριο συναυλιακό stage παίρνει τη σκυτάλη.

Ας δούμε όμως τα βασικά γκρουπ κάθε βραδιάς, αρχίζοντας από την Παρασκευή που έχει ως headliners τους Soft Moon. Πάνω σε μια γενική post-punk κατεύθυνση, που φλερτάρει συνεχώς με darkwave ύφος και industrial τεχνικές, έχει χτίσει τους Soft Moon ο Luis Vasquez. Δίνοντας στις μουσικές του μια καθαρά σινεματική και ατμοσφαιρική προοπτική και εξέλιξη, ο Vasquez στήνει συνήθως εντυπωσιακά light shows για να τις παρουσιάσει live, παίζοντας ο ίδιος κιθάρες, συνθετητές και κρουστά, με υποστήριξη από μπάσο και ντραμς.

Είναι πρακτικά αδύνατο να (κατα)μετρήσουμε το εύρος της καλλιτεχνικής προσωπικότητας του Steven Stapleton – που φέρει το όνομα Nurse With Wound και μετράει πάρα πολλά ηχογραφήματα πάνω σε μια ευρεία γκάμα που συνδυάζει avant rock, με industrial, με krautrock, με ambient, με noise electronica, με θεατρικό χιούμορ και δεν συμμαζεύεται! Μια εντελώς σουρεαλιστική φάση, με ιδιαίτερα απολαυστικό αντίκρισμα.

Οι Φινλανδοί Circle ασχολούνται με το πειραματικό rock – οτιδήποτε κι αν υπονοεί ή σημαίνει ο όρος. Είναι μια πορεία 25 χρόνων για το γκρουπ του μπασίστα Jussi Lehtisalo που ξεκινάει από το krautrock, το οποίο συνδυάζεται με γερές δόσεις σκληρού rock και φτάνει σε στιγμές που αυτοδιαφημίζεται ως «το νέο κύμα του φινλανδικού heavy metal» – όσο ήταν νέο, φυσικά!

Το Σάββατο κορυφώνεται με τους Godflesh, το καινούργιο άλμπουμ των οποίων, με τίτλο «Post Self», αναμένεται δυο-τρεις εβδομάδες μετά την εμφάνισή τους εδώ. Επικεντρώνεται περισσότερο στην industrial και post-punk πλευρά του γκρουπ και λιγότερο στη μεταλλική του φυσιογνωμία που, εντούτοις, είναι αυτή που το κάνει να ξεχωρίζει επί σκηνής. Με μεγάλη ιστορία στη βρετανική hardcore σκηνή – και πολύ ενδιαφέρουσα παρούσα πορεία.

Οι Unsane έβγαλαν το καινούργιο τους άλμπουμ, «Sterilize», σχεδόν πριν από ένα μήνα κρατώντας ακέραια τη noise rock και hardcore ταυτότητά τους και κάνοντας οι ίδιοι την παραγωγή. Ενώ μέσα από την 30χρονη πορεία του το νεοϋορκέζικο γκρουπ έχει φτιάξει ένα μοντέλο για κάθε νεότερο γκρουπ που επιδίδεται στο μεταλλικό θόρυβο, πράγμα που του δίνει μια mainstream διάσταση και ένα αξιοθαύμαστο cult status ανά την υφήλιο.

Για την Κυριακή, τα πράγματα είναι σπέσιαλ – με Thurston Moore Group και Ben Frost. Η φετινή δισκογραφική κυκλοφορία του Thurston Moore («Rock ‘n’ Roll Consciousness») επιβεβαιώνει την ικανότητά του να βρίσκει δημιουργικές διόδους μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές ψυχεδέλειας και κιθαριστικού «θορύβου», παραμένοντας ωστόσο στις παραμέτρους μουσικής απόλαυσης που υπονοεί η έννοια «rock ‘n’ roll», καθώς ο Thurston σε όλη την πορεία του (Sonic Youth ή όχι) ήταν πάντα πιστός θιασώτης του. Δείχνει, επίσης, πόσο δυναμικό και σπουδαίο είναι το Thurston Moore Group – που κορυφώνει τις εκδηλώσεις του «Fraternity of Sound» και την τρίτη του ημέρα.

Εντυπωσιακό, ως συνήθως, είναι το καινούργιο άλμπουμ του Ben Frost, που κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα με τίτλο «The Centre Cannot Hold». Ο σε γενικές γραμμές extreme μινιμαλιστής συνθέτης δημιουργεί μουσικούς όγκους που φαίνεται να ασφυκτιούν στο όποιο –περιορισμένο ή περιοριστικό– χωρικό διάστημα και αναμένουν μια απελευθερωτική έκρηξη που είναι πολύ πιθανό να συμβεί επιτόπου, στο χώρο του live.

Το κυρίως πρόγραμμα των τριών ημερών συμπληρώνουν γκρουπ όπως οι Kooba Tercu, Maggot Heart, Ghold, Omega Monolith, Pharaoh Overlord, Zonal, Drew McDowall, Afformance, ενώ την Παρασκευή, μετά τις συναυλίες, η βραδιά γίνεται χορευτική στο «Temple» με διάσημους DJs.

Περισσότερες πληροφορίες

Fraternity Of Sound Festival (Opening Rites)

  • Φεστιβάλ

Ένα φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικά μουσικά είδη χωρίς να θυσιάσει τίποτε από την προσωπικότητά του. Απόψε παίζουν οι Croatian Amor (Δανία), Colin Potter (Μ. Βρετανία), Puce Mary (Δανία), Dead Gum (Ελλάδα). After show: Jay Glass Dubs (Ελλάδα).

Fraternity Of Sound Festival (1η ημέρα)

  • Φεστιβάλ

Ένα φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικά μουσικά είδη χωρίς να θυσιάσει τίποτε από την προσωπικότητά του. Απόψε παίζουν οι Soft Moon (ΗΠΑ), Nurse With Wound (Μ. Βρετανία), Circle (Φινλανδία), Kooba Tercu (Ελλάδα), Maggot Heart (Σουηδία)

Fraternity Of Sound Festival (2η ημέρα)

  • Φεστιβάλ

Ένα φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικά μουσικά είδη χωρίς να θυσιάσει τίποτε από την προσωπικότητά του. Απόψε παίζουν οι Godflesh (Μ. Βρετανία), Unsane (ΗΠΑ), Ghold (Μ. Βρετανία), Omega Monolith (Ελλάδα), Pharaoh Overlord (Φινλανδία)

Fraternity Of Sound Festival (3η ημέρα)

  • Φεστιβάλ

Ένα φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικά μουσικά είδη χωρίς να θυσιάσει τίποτε από την προσωπικότητά του. Απόψε παίζουν οι Thurston Moore Group (ΗΠΑ), Ben Frost (Αυστρία), Zonal (Μ. Βρετανία), Drew McDowall (Μ. Βρετανία), Afformance (Ελλάδα)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.