Sani Jazz Days

25 χρόνια συμπληρώνει ένα από τα καλύτερα – σε ότι αφορά την ποιότητα των μουσικών του εκδηλώσεων – φεστιβάλ της χώρας που, παραδοσιακά, γίνεται στον λόφο της Σάνης, στο Sani Resort.

Sani Jazz Days
Sani Jazz Days - εικόνα 1

Αυτή την εβδομάδα ξεκινάει τις μουσικές του εκδηλώσεις το Sani Festival που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια ως ένα από τα καλύτερα – σε ότι αφορά την ποιότητα των μουσικών του εκδηλώσεων – φεστιβάλ της χώρας. Οι συναυλίες γίνονται στον λόφο της Σάνης, στο Sani Resort της Χαλκιδικής.

8/7 Trondheim Jazz Orchestra feat. Eirik Hegdal & Joshua Redman

Μία από τις καλύτερες jazz ορχήστρες του κόσμου παίζει – ξανά – με έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους jazzmen

Η πρώτη φορά που ο σαξοφωνίστας Joshua Redman συναντήθηκε με την κορυφαία νορβηγική ορχήστρα ήταν το 2006. Η Trondheim Jazz Orchestra θα παρουσίαζε το έργο του μαέστρου και συνθέτη Eirik Hegdal “Space is Still the Place” (εμπνευσμένο, προφανώς, από τον Sun Ra) και ο Joshua ήταν ο βασικός σολίστ. Η συνεργασία αυτή επανελήφθη το 2008 οπότε η Trondheim Jazz Orchestra και ο Joshua Redman ηχογράφησαν το κομμάτι. Η συνεργασία αυτή είναι τόσο πετυχημένη που επαναλαμβάνεται και φέτος το καλοκαίρι. Έτσι, μετά το φημισμένο Kongsberg Jazz Festival, ο Joshua Redman, ο Eirik Hegdal και η Trondheim Jazz Orchestra θα είναι στο “Jazz on the Hill”, στον λόφο της Σάνης για να μας μαγέψει.

15/7 Gonzalo Rubalcaba Quartet

Αφιέρωμα στον Charlie Haden από τον σπουδαίο Κουβανό πιανίστα

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 κυκλοφορούσε η φήμη για έναν εκπληκτικό πιανίστα της αφροκουβανέζικης jazz και το όνομα του Gonzalo Rubalcaba είχε αρχίσει από τότε να γίνεται θρυλικό! Αυτός που του άνοιξε τον δρόμο όμως ήταν ο μπασίστας Charlie Haden που τον οδήγησε στον δρόμο της jazz και της διεθνούς καταξίωσης. Μέσα από μια υπερ-επιτυχημένη πορεία, ο πολυβραβευμένος Gonzalo Rubalcaba ανήκει σήμερα στις μεγάλες, ξεχωριστές δυνάμεις της σύγχρονης jazz και, στον λόφο της Σάνης παρουσιάζει με τους Bob Bruya (μπάσο), Sam Hart (σαξόφωνο) και Marcelo Bourque (ντραμς) ένα αφιέρωμα στον Charlie Haden. Ο Gonzalo Rubacalba πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα στο “Jazz on the Hill” του 2002 και στη συνέχεια επανήλθε με τον αείμνηστο Charlie Haden στο Sani Festival του 2005.

23/7 Dee Dee Bridgewater “Memphis”

Επιστροφή στην πόλη που γεννήθηκε Το καινούριο project της αγαπημένης μας Dee Dee έχει να κάνει με την μουσική της πόλης που γεννήθηκε, του Μέμφις, με όλη αυτή την rock και soul ιστορία που κουβαλάει πίσω της – και μέσα της. Η εκπληκτική Dee Dee Bridgewater, κορυφαία «φύλακας» της jazz παράδοσης εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα τουλάχιστον, επιστρέφει τώρα στις βαθιές της μουσικές ρίζες και παρουσιάζει κάτι μοναδικά υπέροχο, με «αναδιαρθρώσεις» του blues και του κλασικού R&B ή της original soul. Το άλμπουμ “Memphis” – που αποτελεί τον κορμό της συναυλίας της εδώ – περιέχει κομμάτια όπως “Why? (Am I Treated So Bad)”, “I’m Going Down Slow”, “Don’t Be Cruel” κ.ά. Η DeeDee Bridgewater πρωτοεμφανίστηκε στο Sani Festival το 2000 με το τρίο της και το 2007 με ένα πρόγραμμα βασισμένο στις αφρικανικές της ρίζες.

29/7 China Moses

Με τη νέα γενιά

Η China, κόρη της Dee Dee Bridgewater και του σκηνοθέτη Gilbert Moses, είναι μια σπουδαία jazz και soul τραγουδίστρια (έχει πάρει το χάρισμα!) που μας είναι ήδη γνωστή και από το Sani Festival – όπου παρουσίασε αποκλειστικά το 2013 σε μια αξέχαστη βραδιά το άλμπουμ της “Crazy Blues”, που έκανε τεράστια επιτυχία. Η China Moses χαράζει τη δική της πορεία μέσα από δημιουργικές συνεργασίες που αφορούν στο σύνολο της μαύρης μουσικής. Αυτό το πλαίσιο διευρύνεται στο καινούριο της άλμπουμ, το “Nightintales”, στο οποίο επαναπροσδιορίζει τρόπον τινά το στερεότυπο της jazz τραγουδίστριας, ταξιδεύοντας τους ακροατές της σε καινούργια, ανεξερεύνητα μονοπάτια.

Continuum…

Το Sani Festival συνεχίζεται και τον Αύγουστο με τις “Greek Variations”, δηλαδή τον Μανώλη Μητσιά (5/8) σε ένα απάνθισμα των μεγάλων τραγουδιών που έχει πει και τη Νατάσσα Μποφίλιου (13/8) στην καλοκαιρινή εκδοχή της «Βαβέλ ΙΙ». Μετά, στις 19/8, σειρά έχουν τα “Classical Waves” με ένα αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με την σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.