Ένα φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής δράσης Tectonics

Ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός μπορεί να πάρει συμφωνικές διαστάσεις και ο ηλεκτρονικός θόρυβος μπορεί να έχει συγγένειες με τη μουσική δωματίου σε ένα τριήμερο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τη Διπλάρειο.

Ένα φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής δράσης Tectonics

Ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός μπορεί να πάρει συμφωνικές διαστάσεις και ο ηλεκτρονικός θόρυβος μπορεί να έχει συγγένειες με τη μουσική δωματίου. Η παραδοσιακή μουσική μπορεί να πάρει διαστάσεις περφόρμανς και γενικώς η μουσική μπορεί να αναδιαμορφώνει τους ρόλους της. Για ένα τριήμερο (16-18/6) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τη Διπλάρειο.

Ένα φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής δράσης Tectonics - εικόνα 1
Γιάννης Αγγελάκας

Ο Ilan Volkov είναι ένας Ισραηλινός φημισμένος μαέστρος με εξαιρετικές καλλιτεχνικές περγαμηνές κι ευδιάκριτες ανατρεπτικές απόψεις και μουσικές πράξεις και δράσεις. Δικό του δημιούργημα είναι το Tectonics Festival, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια στην Ισλανδία (το μόνο χερσαίο σημείο όπου συναντιούνται οι τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής, από τις οποίες πήρε το όνομά του), με στόχο να επαναπροσδιορίζει συνεχώς τα μοντέρνα μουσικά ιδιώματα και να σπάει τα μεταξύ τους όρια.

Φέτος το φεστιβάλ έγινε στην Αδελαΐδα, στη Γλασκόβη, στο Όσλο και τώρα γίνεται στην Αθήνα. Σε πολλαπλούς χώρους στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αλλά και στη Διπλάρειο Σχολή της Πλατείας Θεάτρου, στις 16-18/6, θα έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε ενδιαφέροντα μουσικά events, όπως τον Γιάννη Αγγελάκα να ερμηνεύει John Cage, ένα όργανο με χορδές μήκους 25 μέτρων ή τον Volkov να διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με σολίστ μια πραγματικά μυθική μορφή του ουσιώδους avant progressive ήχου, τον κιθαρίστα Fred Frith.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα εμφανιστεί η ΚΟΑ, η οποία θα ερμηνεύσει έργα των Γιάννη Κυριακίδη, Morton Feldman, Γιάννη Χρήστου και Christopher Fox (17/6). Εκεί την επόμενη ημέρα (18/6) θα ανεβεί ο Αγγελάκας μαζί με τον βετεράνο πρωτοποριακό (Musica Elettronica Viva κ.λπ.) Alvin Curran και την πολύπειρη περκασιονίστρια Robyn Schulkowsky για να παίξουν Cage και Curran. Θα προηγηθεί το οπτικοακουστικό project «Screen play» του Christian Marclay από δικούς μας εξαιρετικούς μουσικούς.

Και μόνο με την απλή αναφορά των παραπάνω ονομάτων καταλαβαίνει κάποιος την ποιότητα του φεστιβαλικού event που, εκτός από τον Ilan Volkov, (συν)επιμελείται και ο δικός μας κιθαρίστας Μιχάλης Μοσχούτης, ο οποίος θα εμφανιστεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης ντουέτο με την πιανίστρια Δανάη Στεφάνου (17/6). Ακολουθούν ο θρυλικός νομάδας της σύγχρονης μουσικής, ο Γάλλος Ghedalia Tazartes. Νωρίτερα ένα μεγάλο σχήμα μουσικών ερμηνεύει το έργο «Burdocks» του Αμερικανού πειραματιστή Christian Wolff στο φουαγιέ.

Μπορεί να μην αναφερόμαστε εδώ αναλυτικά σε όλο το πρόγραμμα του τριημέρου, όμως θα απολαύσουμε με πολύ προσιτό εισιτήριο (στη Στέγη) ή ελεύθερη είσοδο (στη Διπλάρειο) όψεις της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, που κινούνται πια στο καθολικώς ζητούμενο αίτημα: τη σύμπλευση και τη σύμμειξη των ειδών, το δέσιμο των ήχων με τις καθημερινές (αισθητικές) ανάγκες. Στον οδηγό Συναυλίες θα δείτε όλα τα events του φεστιβάλ.

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Tectonics Athens

Ακολουθεί παρακάτω ένα spotify playlist με μουσικές που θα ακούσουμε στο φεστίβαλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Katerine Duska, ο Θοδωρής Μαυρογιώργης και η Βάσια Ζαχαροπούλου θα πλαισιώσουν τον Shigeru Umebayashi

Η συναυλία "In the Mood For Music", στο Ηρώδειο, θα μας μυήσει στη μουσική ουτοπία αυτού του χαρισματικού Ιάπωνα καλλιτέχνη.

26/09/2022

Μια ημέρα μουσικής και διαλόγου για τη Μεσόγειο

Το Global Live Med, σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens, ξεκινά την πρώτη εκδήλωση μουσικής και διαλόγου υπέρ των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η Lise Davidsen και η ΚΟΑ σε ένα λαμπερό γκαλά όπερας

Το άστρο μιας νέας ντίβας λάμπει για πρώτη φορά στο Μέγαρο και στην Ελλάδα.

Ο βιρτουόζος τζαζ κιθαρίστας Raul Midón στην σκηνή του Gazarte

Ο "άνθρωπος ορχήστρα" μετρά στο ενεργητικό του 11 solo album, αλλά και σπουδαίες συνεργασίες με ονόματα όπως ο Stevie Wonder, Bill Withers, Queen Latifah και Snoop Dog.

Η πρώτη ελληνική συναυλία της Αmanda Tenfjord είναι γεγονός

Η Ελληνονορβηγή τραγουδίστρια που άνοιξε πριν μερικές μέρες τη συναυλία των Madrugada, έρχεται τον Μάρτιο στο Piraeus Club Academy.

Αν αυτό ήταν το τελευταίο live των Belle and Sebastian, θέλω ο κόσμος να σταματήσει

Είδαμε την πολυμελή μπάντα από τη Γλασκώβη για πρώτη φορά στην Αθήνα μετά από 20 χρόνια. Άγνωστο αν ήταν και η τελευταία.

Yoanna και coupdetat στο ΚΕΤ

To KET εγκαινιάζει τη νέα του σεζόν μ’ ένα ακουστικό set γαλλόφωνου τραγουδιού (Yoanna + Mathieu Goust) και ένα DJ Set από την coupdetat.