Ο Φοίβος Δεληβοριάς μας ξεναγεί στη θαυμαστή «Ταράτσα» του

Το πανοραμικό πολυθέαμα που επιμελείται ο, πάντοτε ευφάνταστος, Έλληνας τραγουδοποιός ξεκινά, με καλεσμένους από το χώρο της μουσικής, του stand up comedy και του θεάτρου, με τη συμμετοχή του Σπύρου Γραμμένου, ενός μάγου και του μουσικο-χορευτικού ντουέτου Στενός Κορσές... Ο Φοίβος αποκαλύπτει στο «α» όλες τις λεπτομέρειες του πρωτότυπου σόου!

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μας ξεναγεί στη θαυμαστή «Ταράτσα» του

«Στου Αττίκ τη Μάντρα κι αν φωνάξω, δε θ’ ακούν», λέει ο Φοίβος Δεληβοριάς στο τραγούδι του «Μπάσταρδος γιος». Θα τον ακούσουμε ωστόσο εμείς στη δική του Μάντρα, στην ταράτσα του πολυχώρου της Ιεράς Οδού 13-15, όπου θα παρουσιάζει από αυτή την Τετάρτη 7/6 (και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη) ένα πολυθέαμα με καλεσμένους από το χώρο της μουσικής, του stand up comedy και του θεάτρου, με τη συμμετοχή του Σπύρου Γραμμένου (αλλά και μάγου και του μουσικο-χορευτικού ντουέτου Στενός Κορσές!). Σε μια ζουμερή, όπως πάντα, συζήτηση μαζί του μαθαίνουμε όλες τις λεπτομέρειες, τον ρωτάμε για τα αγαπη­μένα του σημεία στην Αθήνα, την ΑΕΠΙ, το «Twin Peaks» και το «Survivor» και του ζητάμε να μας προτείνει βιβλία και σειρές για το καλοκαίρι.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μας ξεναγεί στη θαυμαστή «Ταράτσα» του - εικόνα 1

Πώς την ­ανακάλυψες ­αυτήν την ταράτσα; Όταν είπα πέρυσι την ιδέα μου στην Κατερίνα Σταματάκη, την παραγωγό των συναυλιών μου, μου λέει: «Υπάρχει το μέρος που ονειρεύεσαι». Κι ένα ωραίο φθινοπωρινό βράδυ πήγαμε και βρήκαμε στην ταράτσα της Ιεράς Οδού, στο Νο 13-15, τους επιχειρηματίες Ηλία Μαροσούλη και Άγγελο Κοταρίδη. Από εκεί είδαμε τον ήλιο να δύει πάνω από την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό, το Αστεροσκοπείο. Έξαφνα η παράσταση «Η Ταράτσα του Φοίβου», το νέο μου καλοκαιρινό στέκι, ήταν ήδη έτοιμο. Έμενε απλώς αυτό το project να φύγει από το μυαλό και τη φαντασία μου και σιγά σιγά να εμφανιστεί στην πραγματικότητα της πόλης.

Τι άλλα βλέπεις από εκεί πάνω;
Το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, παλιά αμαξοστάσια με κοιμισμένα λεωφορεία, στα δεξιά τη θάλασσα και από πίσω όλα τα δυτικά προάστια και τους ανθρώπους τους. Είμαστε απόλυτα εκτεθειμένοι!

Πώς διαμορφώνετε την ταράτσα με την Έλλη Παπαγεωργακοπούλου;
Ένα παλαιού τύπου μπαρ της δεκαετίας του ’50, μια τσαρουχική σκηνή με ξύλινο πατάρι, τραπεζάκια με καρέκλες παλιού σινεμά, πάτωμα με «πλακάκια» συνοικιακού σπιτιού, έναν ολόκληρο αληθινό κήπο με ζαρντινιέρες και δέντρα, λεμονιές, πορτοκαλιές, αγιόκλημα, γεράνια καθώς και άλλα πραγματάκια που θα φέρει η έμπνευσή της της τελευταίας εβδομάδας και θα τα ανακαλύψουμε όλοι μαζί στην πρεμιέρα.

Με την «Ταράτσα» φτιάχνεις τη δική σου Μάντρα, ένα νέου τύπου αναψυκτήριο. Είναι η «Ταράτσα» ένας τρόπος να συνδεθείς με ένα παρελθόν που γνωρίζεις μόνο από αφηγήσεις;
Πολλές φορές σκέφτομαι πως ίσως είμαι τυχερός που δεν πρόλαβα πολλούς από τους θρύλους που με σημάδεψαν. Διότι είχα τη δυνατότητα να τους ονειρευτώ με τον απόλυτα δικό μου τρόπο. Ε, λοιπόν, η «Ταράτσα» είναι όλα όσα δεν προλάβαμε ο Άγγελος Τριανταφύλλου που σκηνοθετεί, η Έλλη κι εγώ, αλλά για κάποιο λόγο μας ερεθίζουν και δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε τα βράδια. Έχουμε την πολυτέλεια μέσα από αυτήν τη δουλειά να επισκεφθούμε και να δράσουμε μέσα στο «Μετροπόλιταν», το «Γκριν Παρκ», το «Άκρον» του Μπουρνέλη, τη Μάντρα, τα «Δειλινά» του Ζαμπέτα, όχι όπως ήταν, αλλά όπως τα φανταζόμαστε.

Ποια δομή θα έχει το θέαμα;
Θα είναι κάτι ανάμεσα στη Μάντρα, στο «Μάπετ Σόου» και το «Saturday Night Live». Θα περιέχει τραγούδια, μάγους, νέες, ωραίες τραγουδίστριες, μπουρλέσκ χορούς, στριπτίζ, επιθεωρησιακά νούμερα, κάφρους stand up comedians, κωμικές και τρυφερές στιγμές με διάσημους καλεσμένους από το τραγούδι και το θέατρο.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μας ξεναγεί στη θαυμαστή «Ταράτσα» του - εικόνα 2

Λες ότι οι καλεσμένοι σου θα κάνουν κάτι «διαφορετικό από αυτό στο οποίο τους έχουμε συνηθίσει». Δηλαδή;
Δεν θέλω οι τραγουδιστές να πουν τα σουξέ τους, θέλω να βρούμε μαζί τραγούδια απ’ όλο το φάσμα και να τα ξανανακαλύψουμε. Και οι ηθοποιοί να βρουν το ταπεινό κι αιώνιο σημάδι του αθηναϊκού ελαφρού, «παρακμιακού» θεάματος. Και να δώσουν και να πάρουν φως και σκιά.

Γιατί έχεις προσκαλέσει στην «Ταράτσα» πολλούς stand up κωμικούς;
Νιώθω πολύ κοντά τους. Αντιμετωπίζω από τα είκοσί μου το κοινό εξομολογούμενος και αυτοσαρκαζόμενος. Και καλώ ακριβώς τη σύγχρονη γενιά, που με κόπο κατάφερε να κάνει το stand up comedy λαϊκό ελληνικό ψυχαγωγικό είδος.

Τον Οκτώβριο παρουσίασες ένα best of στον «Σταυρό», μετά έκανες τον λαϊκοδημοτικό «Διπλοπαντρεμένο» και τώρα την «Ταράτσα». Χρειάζεται μια ανανέωση στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται το τραγούδι;
Θεωρώ ότι χρειάζεται να το ποτίσουμε περισότερο με τον εαυτό μας και όχι με την οποιαδήποτε κοινωνική ή θεαματική σύμβαση­. Δεν ζούμε –αν και θα έπρεπε– μιαν εποχή ριζοσπαστισμού. Ανακυκλώνουμε ή αποδομούμε, αναμένοντας τις νέες μορφές τέχνης. Έχουμε όμως το παράλογο, ανεξήγητο πράγμα που είναι ο εαυτός του καθενός. που μπορεί με την αγάπη και την αμηχανία του να τα αλλάξει όλα.

Στην «Ταράτσα» υπάρχουν και αγώνες τραγουδιού. Στην εποχή του «Rising Star» και του «The X Factor» γιατί θέλησες να κάνεις αγώνες τραγουδιού;
Θέλησα να διαγωνιστούν τραγούδια και όχι φωνές. Έχουν βγει απίστευτες φωνές μέσα από την τηλεόραση. Είναι όμως καταδικασμένοι να γυροφέρνουν σαν τον Άμλετ, σε έναν κόσμο που ο δημιουργός έχει δολοφονηθεί. Πρέπει να εμφανιστούν επειγόντως νέοι δημιουργοί. Και να ενθαρρυνθούν.

Η «Καλλιθέα», μεγάλο μέρος της δισκογραφίας σου και η ίδια η «Ταράτσα» είναι μια ωδή στην Αθήνα. Ποια έχει υπάρξει η σχέση σου με την Αθήνα μέσα στα χρόνια;
Μου αρέσουν και ο μύθος, και η ακατάστατη πραγματικότητά της. Κυρίως μου αρέσει η χύμα ελευθερία που διατηρεί και που έχει εξαφανιστεί, δυστυχώς, από τις ευρωπαϊκές πόλεις. Είναι η απόλυτη πόλη του ξενύχτη. Κι εγώ είμαι τέτοιος από τα δεκατέσσερα.

Πώς στο καλό θα γίνει να ­ξαναγαπήσουμε αυτήν την πόλη;
Μόνο αν αγαπήσουμε την αφασία μας. Αν δεν ξανακακοποιήσουμε τους νέους βαμπιρίζοντας. Αν εμπιστευτούμε το d-i-y, κάτι που γίνεται με λίγα και από λίγους. Μια πόλη-κράτος του Νότου ήταν και θα παραμείνει η Αθήνα. Έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε και όχι ως αποτυχημένη στις εξετάσεις των μεγαλουπόλεων.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μας ξεναγεί στη θαυμαστή «Ταράτσα» του - εικόνα 3

Ποιο είναι το ομορφότερο και ποιο το ασχημότερο ­σημείο της Αθήνας;
Το ομορφότερο είναι η Αρεοπαγίτου ή οι δρόμοι κοντά στο Αστεροσκοπείο. Ασχημότερα είναι κάτι μέρη που άνθησαν από το 1995 μέχρι το 2009, κάτι ινστιτούτα, κάτι ΙΕΚ, κάτι μέρη γεμάτα διπλωματούχους.

Μπορείς να μου εξηγήσεις με λίγα λόγια τι έχει συμβεί με την ΑΕΠΙ;
Η ΑΕΠΙ είναι ο εθνικός φορέας που ασχολείται με την είσπραξη του πνευματικού δικαιώματος. Ενώ παντού στον κόσμο οι οργανισμοί αυτοί ανήκουν στους δημιουργούς, εδώ ανήκει σε μια οικογένεια, η οποία αποδείχτηκε πως κακοδιαχειριζόταν προς ίδιον όφελος τα δικά μας προς το ζην. Θέλησα εξαρχής να είμαι μαζί με τους συναδέλφους μου στη μάχη, ώστε να αλλάξει αυτό το πράγμα. Είναι πολύ δύσκολο, διότι τα χρέη που άφησαν αυτοί οι άνθρωποι αλλά και οι πολώσεις που προσπάθησαν να προκαλέσουν ανάμεσά μας και απέναντι στους χρήστες της μουσικής μας έχουν δημιουργήσει ένα δηλητηριώδες τοπίο.

Αν είχαμε δράσει λίγο πιο ενωμένα πριν από 4-5 χρόνια, θα είχαμε γυρίσει σελίδα πολύ νωρίτερα. Τώρα το κάνουμε στο χειρότερο δυνατό χρονικό σημείο. Ας μας βοηθήσουν τουλάχιστον η δικαιοσύνη και η πολιτεία να πιεστούν αυτοί οι άνθρωποι, η οικογένεια των μετόχων δηλαδή, ώστε να αποχωρήσουν και να μας ξεχρεώσουν. Οι δημιουργοί, και ιδιαίτερα οι στιχουργοί, βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση.

Τραγούδησες στο Cyprus Pride Days. Δεν σε απογοητεύει που ο σεξιστικός λόγος ακούγεται ελεύθερα, που ιερά λείψανα περιοδεύουν στις γειτονιές, που γυρίζουμε ολοταχώς στο συντηρητισμό εντός κι εκτός Ελλάδας;
Κι όμως τώρα αυτός ο λόγος απομονώνεται, ζει σε ένα απελπισμένο, όξινο δωματιάκι. Παλιά ήταν όλη η πολυκατοικία έτσι. Η αγάπη για τις διαφορές ανάμεσά μας δεν ήταν ποτέ τόσο δυνατή όσο τώρα. Μόνο έτσι θα έχουμε ζωή στο μέλλον άλλωστε. Το ερπετό όμως που πεθαίνει κάνει πολύ τρομακτικό θόρυβο, αυτό είν’ όλο.

Πρόσφατα είχαμε μια τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία. Πώς αισθάνθηκες γι’ αυτό;
Δεν μου αρέσουν οι φόνοι αμάχων, πώς θα μπορούσα να συναινέσω ως ανθρώπινο ον σε κάτι τέτοιο; Στην Ανατολή συμβαίνουν όμως κάθε μέρα. Με ενεργή συμμετοχή της Δύσης. Δύο άθλιοι φονταμενταλισμοί, ένας θρησκευτικός κι ένας οικονομικός, παλεύουν για οριστική επικράτηση με θύματα τους απλούς ανθρώπους.

Είδες το νέο «Twin Peaks»; Σε αρέσει που αναβιώνουν ­σειρές από το παρελθόν;
Δεν πρόλαβα, δεν μου αρέσει όμως να ξαναγυρίζουν τα παλιά trademarks. Είναι άλλο να εμπνέεσαι από το παρελθόν και να κάνεις κάτι δικό σου και άλλο να συνεχίζεις μια παλιά, συγκεκριμένη δημιουργία.

Πλησιάζει το καλοκαίρι και θα ήθελα να μου προτείνεις μερικά βιβλία και σειρές για τις διακοπές.
Δύο φίλες μου, η Μαριαλένα Σπυροπούλου και η Ροζίτα Σπινάσα, έγραψαν δύο πολύ ωραία βιβλία, το «Ρου» η πρώτη και το «στόμαστομαστό» η δεύτερη. Του Τζόναθαν Κόου το τελευταίο μου άρεσε πολύ. Από σειρές, έχω μέγα κόλλημα με τον Louis C.K. Αυτός έχει πιάσει την εποχή ανατριχιαστικά.

Αφού μιλάμε για τηλεόραση και η ελληνική τηλεόραση την περασμένη σεζόν ήταν μόνο το «Survivor», μήπως έχεις δει κάποιο επεισόδιο;
Τι να σου πω... Βλέπω ένα πεντάλεπτο και πλήττω. Μου φαίνεται πολύ παλιό και χιλιοϊδωμένο. Η ποπ κουλτούρα πέθανε, είμαι σίγουρος πια. Βλέπουμε είτε τύπους που μαγειρεύουν είτε τύπους που κάνουν τα πάντα για ένα πιάτο. Σε λίγο θα μιλάμε μόνο για τον καιρό, τα γεύματα και τον ύπνο, σαν τις γιαγιάδες του παλιού καιρού.

Αυτοί θα είναι οι καλεσμένοι στην «Ταράτσα του Φοίβου»

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μας ξεναγεί στη θαυμαστή «Ταράτσα» του - εικόνα 4

Για τους καλεσμένους του ο Φοίβος μας λέει: «Θα έρθουν άνθρωποι που έχουν μελετήσει και κάνει “θέαμα”, από τον Σαββόπουλο και την Τσανακλίδου μέχρι τους Imam Baildi και την Μποφίλιου. Και από τον Φασουλή μέχρι τη Λένα Κιτσοπούλου, τον Ζουγανέλη, τους AbOvo. Δεν σας τους λέω όλους, έχω ανακοινώσει μόνο τον Ιούνιο, αλλά τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις».

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μας ξεναγεί στη θαυμαστή «Ταράτσα» του - εικόνα 5

Για τον Ιούνιο το πρόγραμμα έχει ως εξής:
7-8/6
Νατάσσα Μποφίλιου, Θανάσης Αλευράς και Λάμπρος Φισφής
14-15/6 Δήμητρα Γαλάνη, Άγγελος Παπαδημητρίου και Μιχάλης Μαθιουδάκης
21-22/6 Αργύρης Μπακιρτζής, Γιάννης Ζουγανέλης και Βύρων Θεοδωρόπουλος
28-29/6 Λάκης Παπαδόπουλος, Λευτέρης Ελευθερίου και Γιώργος Χατζηπαύλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.