Με ανεβασμένο «Spirit» οι Depeche Mode (spotify playlist)

Προετοιμαστείτε για το αδιαμφισβήτητο live μουσικό event της χρονιάς στο Terra Vibe, ακούγωντας ξανά και ξανά τον τελευταίο δίσκο των σπουδαίων Βρετανών.

Με ανεβασμένο «Spirit» οι Depeche Mode (spotify playlist)

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η εμφάνισή τoυς αυτήν την Τετάρτη 17/5, στο Terra Vibe, η συναυλία τους έγινε το αδιαμφισβήτητο live μουσικό event της χρονιάς – ή έστω του πρώτου εξαμήνου της. Η ποιότητα του νέου δίσκου των Depeche Mode, του «Spirit», λειτούργησε προσθετικά κι ερεθιστικά. Σε μία εβδομάδα θα είμαστε εκεί.

Με ανεβασμένο «Spirit» οι Depeche Mode (spotify playlist) - εικόνα 1

Mια γερή καλοκαιρινή ευρωπαϊκή περιοδεία που θα κρατήσει σχεδόν τρεις μήνες φέρνει τους Depeche Mode ξανά στη χώρα μας, με καινούργιο αξιόλογο υλικό το οποίο σχηματοποιεί ένα εύρωστο άλμπουμ, με ουσία και νόημα. Το «Spirit» κυκλοφόρησε πριν από δύο μήνες και συγκαταλέγεται στα καλύτερα του γκρουπ. Ακολουθεί πιστά τη mainstream electronica διαδρομή που το ίδιο έχει χαράξει κι εξαπλώσει, αλλά με την έμπρακτη παραδοχή πως το γκρουπ έχει 40χρονη εμπειρία και καλλιτεχνική ωριμότητα που το καθιστούν έναν από τους πυλώνες της σύγχρονης και μετασύγχρονης pop.

Το «Spirit» αποτελείται από τραγούδια που αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα και την αγωνία ενός κόσμου σε κρίση (αφορά εξίσου τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα κ.ο.κ.), επαναφέροντας στα τρέχοντα pop standards την αξία του κοινωνικού τραγουδιού. Δεν θα ισχυριστούμε πως ο Martin Gore έχει γράψει ένα καθαρά «πολιτικό» σύνολο τραγουδιών, ούτε ότι τα θέματα που τον απασχολούν δεν έχουν (και) αφελείς διαστάσεις. Όμως είναι κομμάτια αρκετά όμορφα, προορισμένα να ακουστούν –ή και να χορευτούν– και να αγγίξουν τον κόσμο. Ακόμη και το εξώφυλλο του δίσκου επαναφέρει έξυπνα κάτι από τη σοσιαλρεαλιστική αισθητική του προηγούμενου αιώνα, «μεταφρασμένη» στα digitized πρότυπα του σήμερα.

Ως αφίσα, αυτό το εξώφυλλο θα λειτουργούσε σε μια κοινωνική κινητοποίηση και τραγούδια όπως τα «Going Backwards», «Where’s the Revolution», «The Worst Crime», «Scum», «Poison Heart» κ.λπ. μπορούν να (μας) βάλουν σε βαθιά σκέψη. ακόμη και μέσα από τα dance remixes τους. Γενικά με αυτό το άλμπουμ οι Depeche είναι αρκετά βήματα πιο πέρα από το προηγούμενο, το «Delta Machine» του 2013, και δείχνουν να βρίσκουν έναν ουσιώδη δρόμο μέσα στον 21ο αιώνα – που δεν μοιάζει ούτε με τα ’80s ούτε με τα ’90s.

Στα ’80s οι Depeche όρισαν τη μουσική τους ταυτότητα οριοθετώντας καταρχήν τον ήχο τους γύρω από τους ηλεκτρονικούς συνθετητές και δίνοντας την εντύπωση ενός προχωρημένου electro-pop σχήματος που άνοιγε κατευθύνσεις στη σύγχρονη μουσική, αρχής γενομένης από τις απλές dance-pop εφαρμογές και στη συνέχεια τις πιο σύνθετες και dark καταστάσεις που θα τους έδιναν πιο alternative εικόνα και θέση. Και όπως κάθε τομέας της τέχνης –και ειδικότερα της μουσικής– έχει τους κλασικούς του, έτσι και οι μουσικές των Depeche Mode αποτελούν τα classics της mainstream electronica. ειδικά από τα «Black Celebration» και «Music for the Masses» κι εντεύθεν. Όσο αποδελτιώνει κάποιος τα hit singles εκείνων των χρόνων τόσο πιο πολύ έχει την αίσθηση ότι ακούει τους Beatles των ’80s.

Με ανεβασμένο «Spirit» οι Depeche Mode (spotify playlist) - εικόνα 2

Με την έλευση των ’90s ήταν ξεκάθαρο πως το impact των Depeche ξεπερνούσε οποιαδήποτε όρια. Ως γκρουπ επηρέασαν κι έδωσαν σχήμα σε μέγιστο βαθμό στο σύγχρονο πρόσωπο της pop (στο οποίο εντάσσουμε rock, jazz, funk κ.λπ.). Η επίδρασή τους σε πλήθος σχημάτων και top καλλιτεχνών –σε γκάμα που πιάνει από το techno, το indie rock και μπορεί να καταλήγει στο heavy metal– είναι πανταχού παρούσα. Και η μαεστρία τους να χειρίζονται με ευελιξία τα διά­φορα μουσικά genres είναι σχεδόν παροιμιώδης! Στα πάνω από 20 (original studio και live) άλμπουμ που έχουν βγάλει μέχρι σήμερα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί την ποιότητα και την ευρύτητα των μουσικών τους ιδεών.

Και πάνω στη σκηνή αυτή η υπερ­ομάδα των Dave Gahan, Martin Gore και Andy Fletcher δείχνει πάντα στο μέγιστο βαθμό την αξία της, αντλώντας από μια πραγματική πηγή σύγχρονης μουσικής, η οποία αναβλύζει όμορφα κι επιτυχημένα κομμάτια από ένα παρελθόν που πάντα βρίσκει τρόπους να συνδέεται με το παρόν. Οι Depeche Mode του σήμερα είναι η ίδια ομάδα του χθες και ο χρόνος μάλλον θετικά έχει επιδράσει επάνω τους. Χαρίζοντάς τους τη γοητεία του classic.

Ακούστε παρακάτω το νέο τους δίσκο «Spirit»:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.