"Μάκβεθ" στην Εθνική Λυρική Σκηνή

H συναρπαστική όπερα του Βέρντι είναι η πρώτη παραγωγή όπερας που θα παρουσιαστεί στη δοκιμαστική περίοδο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Κεντρική Σκηνή της

"Μάκβεθ" στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο Μάκβεθ, η συναρπαστική όπερα του Τζουζέππε Βέρντι, είναι η πρώτη παραγωγή όπερας που θα παρουσιαστεί στη δοκιμαστική περίοδο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Κεντρική Σκηνή - Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στις 23, 25, 27, 29 Απριλίου και 3 Μαΐου 2017.

"Μάκβεθ" στην Εθνική Λυρική Σκηνή - εικόνα 1

Βασισμένη στην ομότιτλη «καταραμένη» τραγωδία του Σαίξπηρ, η σημαντικότερη νεανική όπερα του συνθέτη, μέσα από την έντονα δραματική μουσική της, προσφέρει σπάνια ψυχογραφήματα των βασικών ρόλων. Η υπόθεση αφορά την αναρρίχηση του στρατηγού Μάκβεθ στο θρόνο της Σκωτίας αφού φονεύσει το βασιλιά Ντάνκαν και το στρατηγό Μπάνκο. Συνεργός και υποκινητής των εγκληματικών ενεργειών είναι η σύζυγος του Μάκβεθ. Στη συνέχεια, εκείνη αυτοκτονεί υπό το βάρος των τύψεων κι εκείνος εκτελείται από τον ευγενή Μακντάφ, ο οποίος υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Μάλκολμ, γιου του Ντάνκαν...

Στον Μάκβεθ, ο Βέρντι υπερβαίνει το συμβατικό πλαίσιο της εποχής του για να συνθέσει ένα έργο με θεατρική δύναμη και με χαρακτήρες που διαθέτουν πρωτόγνωρο ψυχολογικό βάθος και ένταση, ενώ με τη δεξιοτεχνική ενορχήστρωση επιτυγχάνει να σκιαγραφήσει θεαματικά τη βία, τη συνωμοσία, το θάνατο.

Την παραγωγή, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε από την ΕΛΣ τον Ιανουάριο του 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διευθύνουν οι δύο διακεκριμένοι αρχιμουσικοί της ΕΛΣ, Λουκάς Καρυτινός και Ηλίας Βουδούρης. Η σκηνοθεσία του διακεκριμένου Ιταλού σκηνοθέτη και θεωρητικού της όπερας Λορέντσο Μαριάνι, εστιάζει στον τρόπο σκέψης των δύο ηρώων και οπτικοποιεί την αντίδραση στο συναίσθημα του φόβου. Το σκηνικό αποδίδει ένα no man’s land – έναν τόπο στο πουθενά, μια «απεικόνιση» των σκοτεινών σημείων του μυαλού μας.

Το ρόλο του Μάκβεθ, στην παραγωγή, ερμηνεύει ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, με εμφανίσεις στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα και φεστιβάλ, όπως, μεταξύ άλλων, η Όπερα των Παρισίων, η Opéra Comique του Παρισιού, η Κρατική Όπερα της Βιέννης, το Glyndebourne festival της Αγγλίας, το Θέατρο La Monnaie των Βρυξελλών, η Όπερα της Φρανκφούρτης κτλ. Τη Λαίδη Μάκβεθ ερμηνεύει η Δήμητρα Θεοδοσίου, η οποία έχει διαπρέψει ως σπουδαία ερμηνεύτρια του βερντιανού ρεπερτορίου σε θέατρα από το Μιλάνο έως τη Ζυρίχη και από το Λονδίνο έως την Ιαπωνία και τη Βραζιλία. Μαζί τους οι μονωδοί της ΕΛΣ Πέτρος Μαγουλάς, Αντωνία Καλογήρου, Δημήτρης Πακσόγλου, Φίλιππος Δελλατόλας, Παύλος Σαμψάκης, Χρήστος Αμβράζης, Παύλος Μαρόπουλος, Βάσω Πετρόγιαννη, Φύλλη Γεωργιάδου, καθώς και μέλη του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Μάκβεθ Όπερα σε τέσσερις πράξεις του Τζουζέππε Βέρντι (1813-1901) Κεντρική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 23, 25, 27, 29 Απριλίου & 3 Μαΐου 2017 / Ώρα έναρξης: 20.00 Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός - Ηλίας Βουδούρης Κεντρική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 23, 25, 27, 29 Απριλίου & 3 Μαΐου 2017 Ώρα έναρξης: 20.00 Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός (23, 25, 27/4) - Ηλίας Βουδούρης (29/4 & 3/5) Σκηνοθεσία: Λορέντσο Μαριάνι Σκηνικά: Μαουρίτσιο Μπαλό Κοστούμια: Σίλβια Αϋμονίνο Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα Σχεδιασμός φωτισμών: Λίνους Φέλμπομ Επιμέλεια-προσαρμογή φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα Σχεδιασμός Βιντεοπροβολών: Λούσυ Μακ Κίννον Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος Μάκβεθ: Τάσης Χριστογιαννόπουλος Μπάνκο: Πέτρος Μαγουλάς Λαίδη Μάκβεθ: Δήμητρα Θεοδοσίου Ακόλουθος Λαίδης Μάκμπεθ: Αντωνία Καλογήρου Μακντάφ: Δημήτρης Πακσόγλου Μάλκολμ: Φίλιππος Δελλατόλας Γιατρός, Υπηρέτης του Μάκμπεθ: Παύλος Σαμψάκης Δολοφόνος / Αγγελιαφόρος: Χρήστος Αμβράζης Α’ Οπτασία: Παύλος Μαρόπουλος Β’ Οπτασία: Βάσω Πετρόγιαννη Γ’ Οπτασία: Φύλλη Γεωργιάδου Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και μέλη του Μπαλέτου της ΕΛΣ > Στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους Σκηνοθεσία Λορέντσο Μαριάνι

Περισσότερες πληροφορίες

«Μάκβεθ»

  • Όπερα

Το συναρπαστικό έργο του Τζουζέπε Βέρντι είναι η πρώτη παραγωγή όπερας που παρουσιάζεται στη δοκιμαστική περίοδο της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Μάκβεθ ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός, Ηλίας Βουδούρης. Σκηνοθεσία: Λορέντσο Μαριάνι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Μέγαρο Μουσικής ταξιδεύει στη Βόρεια Εύβοια

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Νίκος Σταμούλος στον κύκλο δράσεων "Φωνές του φθινοπωρινού δάσους".

29/09/2022

Λευτέρη Βενιάδη, τι είναι για σένα η "Αλληλεγγύη" και γιατί έχει ρεμπέτικο ήχο;

Μιλήσαμε με τον συνθέτη για το πρότζεκτ "Τι είναι Αλληλεγγύη;" που παρουσιάζει με τη σκηνογράφο Barbara Ehnes στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο οποίο γράφει το soundtrack των αλληλέγγυων παντρεύοντας σύγχρονη μουσική με ρεμπέτικα κομμάτια.

Πέθανε ο ράπερ Coolio

Έφυγε ξαφνικά απ' τη ζωή ο βραβευμένος ράπερ, σε ηλικία 59 ετών.

Το μουσικό ταξίδι των Portico Quartet περνάει από την Αθήνα

Το βρετανικό κουαρτέτο επιστρέφει στο Piraeus Club Academy (LouLou is Present) με υπερβατική διάθεση, jazz, mimimal, ηλεκτρονικά και κινηματογραφικά ηχοχρώματα.

Τάνια Τσανακλίδου: "Ήμασταν τόσο τυχεροί όσοι γνωρίσαμε τον Γιάννη Σπανό"

Σχεδόν μισό αιώνα από την πρώτη τους γνωριμία και 40 χρόνια μετά τον πρώτο τους κοινό δίσκο, η αγαπημένη ερμηνεύτρια τιμά την παρακαταθήκη του σπουδαίου συνθέτη στήνοντας μια βραδιά που νιώθει ότι του τη χρωστάει.

Οι New Model Army επιτέλους στην Αθήνα

Η εξ'αναβολής, από το 2020, επετειακή, για τα 40 χρόνια της μπάντας, συναυλία της μπάντας στο Fuzz Club, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.