The Death of Recorded Music

Ακούγεται κάπως δραματικό! Ή μήπως όχι; Θα το δούμε. Θα το ακούσουμε. Θα το παρακολουθήσουμε.

The Death of Recorded Music

Φυσικά και ο τίτλος δεν κυριολεκτεί – δεν πρόκειται για τον actual «θάνατο» της ηχογραφημένης μουσικής. Εξάλλου, όπως παρατηρεί και κάποιος φίλος μουσικοσχολιαστής, υπάρχει (μέχρι στιγμής) τόση πολλή ηχογραφημένη μουσική που δεν θα μας έφθαναν ούτε δέκα ζωές για να προλάβουμε να την ακούσουμε! Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι σε (άμεσα) μελλοντικό χρόνο δεν θα χρειάζεται (ή δεν θα είναι απαραίτητο) κάποιο φυσικό / υλικό format για τη διάδοση της μουσικής. Οπότε, δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία να φιλοσοφήσουμε και να θεωρητικολογήσουμε επ’ αυτού! Έτσι, η παρακάτω εκδήλωση είναι πολύ ενδιαφέρουσα και όσοι μπορούμε ας την παρακολουθήσουμε… Γ.Χ.

Η γέννηση μιας νέας ηχητικής πραγματικότητας 11-12 ΜΑΡ 2017 17:00-05:00 Εκτός Στέγης Επικούρου 26 & Κορύνης 4, Αθήνα Ένα διήμερο με διαλέξεις, συζητήσεις, περφόρμανς, dj sets και προβολές για το τέλος της ηχογραφημένης μουσικής και το μέλλον της. Με τους: Daniel Miller (Mute/London), Bill Drummond (KLF, K Foundation), Adam Harper (μουσικολόγος, μουσικοκριτικός και συγγραφέας), Bill Kouligas (PAN), James Leyland Kirby (The Caretaker) και το media performance σχήμα AUDiNT των Kode9 (Hyperdub), Toby Heys και Ελένη Ικονιάδου Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά.

The Death of Recorded Music - εικόνα 1

H μουσική εδώ και πολύ καιρό έπαψε να χρειάζεται ένα υλικό αντικείμενο για να αναπαραχθεί ή να μεταφερθεί. Σήμερα διαχέεται στο Ίντερνετ, αποθηκεύεται σε σκληρούς δίσκους, υπάρχει ως streaming, βρίσκεται σε μια αέναη κατάσταση αλλαγών. Αυτό το μεταβλητό και ανοιχτό οικοσύστημα εμπνέει τη χρήση, την εξάπλωση και τη δημιουργία της. Τεράστιες δισκοθήκες έχουν μετατραπεί σε άυλες βάσεις δεδομένων που είναι πλέον προσπελάσιμες από τα πανταχού παρόντα δίκτυα. Οι πολύπλοκες και δαπανηρές διαδικασίες επεξεργασίας των ήχων είναι πια παιχνίδια στις οθόνες αφής. Τα μεν «κλειστά» μέσα αναπαραγωγής (βινύλιο, cd) έχουν αντικατασταθεί από links και ατέρμονες αλυσίδες πληροφοριών, ενώ οι «ειδικοί» της μουσικής από τον αλγόριθμο του “similar artists”. Συγχρόνως, παρατηρούμε την εξάπλωση μιας online μουσικής κοινότητας, ενός νέου underground που χρησιμοποιεί streaming πλατφόρμες (SoundCloud, Mixcloud, YouTube κ.λπ.) για να εκφραστεί και να επικοινωνήσει, ενώ η ποπ κουλτούρα περιορίζεται όλο και περισσότερο στη νοσταλγία και την αναβίωση, στοιχειώνοντας πολιτισμικά την παραγωγή του «νέου» με φαντάσματα του παρελθόντος. Στην ψηφιακή εποχή, αναδύονται νέες δυνατότητες στη σχέση μεταξύ του ήχου, του χώρου, της μηχανής και του σώματος. Αυτό που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί εικάζεται ότι μπορεί να προβλεφθεί. Υπάρχει ως ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ, παρόν σε κάθε οθόνη, σε κάθε εφαρμογή, σε κάθε νέα σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον ψηφιακό και τον πραγματικό ηχητικό κόσμο. Όλα οδηγούν στη γέννηση μιας νέας ηχητικής πραγματικότητας που συνιστά το θάνατο της ηχογραφημένης μουσικής έτσι όπως την γνωρίσαμε τον προηγούμενο αιώνα. Η μελέτη και η κριτική της ηχητικής μας κουλτούρας έχουν αποφασιστική σημασία για την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου. Η μουσική δεν ήταν ποτέ κάτι που μόνο «ακούγεται», αλλά κάτι που βιώνεται σε ανεξερεύνητα σημεία της εμπειρίας μέσα στο χρόνο και το χώρο. Με τους: Daniel Miller (Mute/London), Bill Drummond (KLF, K Foundation), Adam Harper (μουσικολόγος, μουσικοκριτικός και συγγραφέας), Bill Kouligas (PAN), James Leyland Kirby (The Caretaker) και το media performance σχήμα AUDiNT των Kode9 (Hyperdub), Toby Heys και Ελένη Ικονιάδου

συντελεστές Επιμέλεια προγράμματος: Voltnoi Brege, Quetempo Οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά Πρόγραμμα ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 17:00 – 19:30 Εισηγήσεις James Leyland Kirby (The Caretaker) Bill Kouligas (PAN) Daniel Miller (Mute/London) Adam Harper (Zero Books) 20:00 – 21:30 Προβολή ταινίας Imagine waking up and all music has disappeared, ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Stefan Schwietert 21:30 – 22:30 Διάλεξη περφόρμανς Bill Drummond (KLF, K Foundation) 23:00 – 05:00 Club Νight στο Boiler με τους Daniel Miller (Mute/London) & Voltnoi Brege ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 17:00 – 19:00 Συζήτηση με τους Daniel Miller, Bill Kouligas, Adam Harper, James Leyland Kirby Συντονισμός: Γιάννης Ορέστης Παπαδημητρίου 19:30 – 20:30 Διάλεξη περφόρμανς AUDiNT (Steve Goodman/Kode9, Ελένη Ικονιάδου, Toby Heys) 23:00 – 05:00 Closing Party στο Boiler με τους Kode9 & Bill Kouligas

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Συναυλιακό αφιέρωμα στη Σμύρνη με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Φεστιβάλ Μαραθώνα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και έξι δεξιοτέχνες μουσικοί, μάς προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι στις αρχές του 20ου αιώνα, γεμάτο από την κοσμοπολίτικη αύρα της πόλης εκείνης που θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στην σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού.

12/08/2022

Φεστιβάλ "Στη σκιά των Βράχων" με τη Νατάσσα Μποφίλιου

Η καλλιτεχνική τριάδα αποτελούμενη από τους Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμο Ευαγγελάτο επιστρέφει στην Αθήνα για μια συναυλιακή βραδιά "Στη Σκιά των βράχων".

To "Anime" του Φοίβου Δεληβοριά στην Τεχνόπολη

Η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση του άλμπουμ του γνωστού καλλιτέχνη στην Τεχνόπολη από μία ομάδα ταλαντούχων συντελεστών.

Οι εκρηκτικοί Clamm τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Η αυστραλιανή μπάντα ανεβαίνει στη σκηνή της Death Disco και παρουσιάζει το νέο της δισκογραφικό υλικό, συνοδευόμενοι από τους Kidney Black και τους Frenzee.

Taki Tsan & Phyrosun στα Πανοραμικά Σκαλιά του Νιάρχου

Δύο θρύλοι της εγχώριας hip hop σκηνής έρχονται το φθινόπωρο στην Αθήνα ερμηνεύοντας ακυκλοφόρητα τραγούδια αλλά και παλαιότερα υλικό της δισκογραφίας τους.

Οι CHÓRES ταξιδεύουν στο παρελθόν μέσα από τους μουσικούς τόπους

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι, η γυναικεία χορωδία έρχεται στο Κηποθέατρο Παπάγου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου – Χολαργού.