The Death of Recorded Music

Ακούγεται κάπως δραματικό! Ή μήπως όχι; Θα το δούμε. Θα το ακούσουμε. Θα το παρακολουθήσουμε.

The Death of Recorded Music

Φυσικά και ο τίτλος δεν κυριολεκτεί – δεν πρόκειται για τον actual «θάνατο» της ηχογραφημένης μουσικής. Εξάλλου, όπως παρατηρεί και κάποιος φίλος μουσικοσχολιαστής, υπάρχει (μέχρι στιγμής) τόση πολλή ηχογραφημένη μουσική που δεν θα μας έφθαναν ούτε δέκα ζωές για να προλάβουμε να την ακούσουμε! Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι σε (άμεσα) μελλοντικό χρόνο δεν θα χρειάζεται (ή δεν θα είναι απαραίτητο) κάποιο φυσικό / υλικό format για τη διάδοση της μουσικής. Οπότε, δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία να φιλοσοφήσουμε και να θεωρητικολογήσουμε επ’ αυτού! Έτσι, η παρακάτω εκδήλωση είναι πολύ ενδιαφέρουσα και όσοι μπορούμε ας την παρακολουθήσουμε… Γ.Χ.

Η γέννηση μιας νέας ηχητικής πραγματικότητας 11-12 ΜΑΡ 2017 17:00-05:00 Εκτός Στέγης Επικούρου 26 & Κορύνης 4, Αθήνα Ένα διήμερο με διαλέξεις, συζητήσεις, περφόρμανς, dj sets και προβολές για το τέλος της ηχογραφημένης μουσικής και το μέλλον της. Με τους: Daniel Miller (Mute/London), Bill Drummond (KLF, K Foundation), Adam Harper (μουσικολόγος, μουσικοκριτικός και συγγραφέας), Bill Kouligas (PAN), James Leyland Kirby (The Caretaker) και το media performance σχήμα AUDiNT των Kode9 (Hyperdub), Toby Heys και Ελένη Ικονιάδου Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά.

The Death of Recorded Music - εικόνα 1

H μουσική εδώ και πολύ καιρό έπαψε να χρειάζεται ένα υλικό αντικείμενο για να αναπαραχθεί ή να μεταφερθεί. Σήμερα διαχέεται στο Ίντερνετ, αποθηκεύεται σε σκληρούς δίσκους, υπάρχει ως streaming, βρίσκεται σε μια αέναη κατάσταση αλλαγών. Αυτό το μεταβλητό και ανοιχτό οικοσύστημα εμπνέει τη χρήση, την εξάπλωση και τη δημιουργία της. Τεράστιες δισκοθήκες έχουν μετατραπεί σε άυλες βάσεις δεδομένων που είναι πλέον προσπελάσιμες από τα πανταχού παρόντα δίκτυα. Οι πολύπλοκες και δαπανηρές διαδικασίες επεξεργασίας των ήχων είναι πια παιχνίδια στις οθόνες αφής. Τα μεν «κλειστά» μέσα αναπαραγωγής (βινύλιο, cd) έχουν αντικατασταθεί από links και ατέρμονες αλυσίδες πληροφοριών, ενώ οι «ειδικοί» της μουσικής από τον αλγόριθμο του “similar artists”. Συγχρόνως, παρατηρούμε την εξάπλωση μιας online μουσικής κοινότητας, ενός νέου underground που χρησιμοποιεί streaming πλατφόρμες (SoundCloud, Mixcloud, YouTube κ.λπ.) για να εκφραστεί και να επικοινωνήσει, ενώ η ποπ κουλτούρα περιορίζεται όλο και περισσότερο στη νοσταλγία και την αναβίωση, στοιχειώνοντας πολιτισμικά την παραγωγή του «νέου» με φαντάσματα του παρελθόντος. Στην ψηφιακή εποχή, αναδύονται νέες δυνατότητες στη σχέση μεταξύ του ήχου, του χώρου, της μηχανής και του σώματος. Αυτό που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί εικάζεται ότι μπορεί να προβλεφθεί. Υπάρχει ως ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ, παρόν σε κάθε οθόνη, σε κάθε εφαρμογή, σε κάθε νέα σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον ψηφιακό και τον πραγματικό ηχητικό κόσμο. Όλα οδηγούν στη γέννηση μιας νέας ηχητικής πραγματικότητας που συνιστά το θάνατο της ηχογραφημένης μουσικής έτσι όπως την γνωρίσαμε τον προηγούμενο αιώνα. Η μελέτη και η κριτική της ηχητικής μας κουλτούρας έχουν αποφασιστική σημασία για την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου. Η μουσική δεν ήταν ποτέ κάτι που μόνο «ακούγεται», αλλά κάτι που βιώνεται σε ανεξερεύνητα σημεία της εμπειρίας μέσα στο χρόνο και το χώρο. Με τους: Daniel Miller (Mute/London), Bill Drummond (KLF, K Foundation), Adam Harper (μουσικολόγος, μουσικοκριτικός και συγγραφέας), Bill Kouligas (PAN), James Leyland Kirby (The Caretaker) και το media performance σχήμα AUDiNT των Kode9 (Hyperdub), Toby Heys και Ελένη Ικονιάδου

συντελεστές Επιμέλεια προγράμματος: Voltnoi Brege, Quetempo Οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά Πρόγραμμα ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 17:00 – 19:30 Εισηγήσεις James Leyland Kirby (The Caretaker) Bill Kouligas (PAN) Daniel Miller (Mute/London) Adam Harper (Zero Books) 20:00 – 21:30 Προβολή ταινίας Imagine waking up and all music has disappeared, ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Stefan Schwietert 21:30 – 22:30 Διάλεξη περφόρμανς Bill Drummond (KLF, K Foundation) 23:00 – 05:00 Club Νight στο Boiler με τους Daniel Miller (Mute/London) & Voltnoi Brege ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 17:00 – 19:00 Συζήτηση με τους Daniel Miller, Bill Kouligas, Adam Harper, James Leyland Kirby Συντονισμός: Γιάννης Ορέστης Παπαδημητρίου 19:30 – 20:30 Διάλεξη περφόρμανς AUDiNT (Steve Goodman/Kode9, Ελένη Ικονιάδου, Toby Heys) 23:00 – 05:00 Closing Party στο Boiler με τους Kode9 & Bill Kouligas

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.