Η country jazz του John Scofield δεν είναι για συνταξιούχους!

Ο κορυφαίος jazz κιθαρίστας έρχεται ξανά στη χώρα μας με νέο άλμπουμ, που μόλις βραβεύτηκε με δύο Grammy, και για μας είναι ένα από τα πιο όμορφα της χρονιάς που πέρασε.

Η country jazz του John Scofield δεν είναι για συνταξιούχους!

Ο κορυφαίος jazz κιθαρίστας έρχεται ξανά στη χώρα μας για μια μοναδική συναυλία στο «Gazarte» (11/3). Με νέο άλμπουμ, που μόλις βραβεύτηκε με δύο Grammy, και για μας είναι ένα από τα πιο όμορφα της χρονιάς που πέρασε.

Η country jazz του John Scofield δεν είναι για συνταξιούχους! - εικόνα 1

Ο τελευταίος δίσκος­ του σπουδαίου­ jazz κιθαρίστα John Scofield, τον οποίο ξέρουμε καλά από τις προηγούμενες εμφανίσεις του στη χώρα μας, κυκλοφόρησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο κι έχει τον τίτλο «Country for old men». Φυσικά, αυτός είναι κάπως παραπλανητικός, καθώς μετά την ωριαία ακρόαση που απαιτεί το άλμπουμ λίγα πράγματα μας καθηλώνουν στον ιδιωματικό χώρο της country μουσικής. Η jazz είναι αυτή που κυριαρχεί – και αυτό είναι λογικό, αφού πρόκειται για δίσκο του μετρ κιθαρίστα John Scofield. Επίσης τίποτα σε όλη αυτήν τη μουσική δεν ακούγεται πεπαλαιωμένο, ούτε μοιάζει να αφορά προχωρημένες ηλικίες και συνταξιούχους!
|
Πέρα από το χαρακτηριστικό country άρωμα που διαπνέει κάποιες από τις συνθέσεις του δίσκου, ο John Scofield κάνει αυτό που σε όλη του την πορεία ήξερε να κάνει καλά: να παίζει με πραγματικό groove και swing πάνω σε οποιαδήποτε jazz φρασεολογία, να ροκάρει με πάθος κι ένταση χωρίς να χρειάζεται (πάντα) να γίνει heavy, να τονίζει με έμφαση και σαφήνεια τις μελωδικές γραμμές και γενικώς να κινείται με άνεση από το post bop στο jazz rock και από εκεί σε avant ή εξωτζαζικές πρακτικές και τεχνικές.

Λοιπόν, το «Country for old men» είναι μια καθαρή αναφορά­ σε θρυλικές φυσιογνωμίες της country ή του country rock όπως η Dolly Parton, ο Merle Haggard, ο James Taylor, ο Hank Williams κ.ά. Όμως, για να καθησυχάσουμε τους τυχόν πιουρίστες της jazz ή της rock πλευράς οι οποίοι συνήθως «κουμπώνονται» μπροστά­ στο «συντηρητισμό» ή και στη «βλαχιά» που μπορεί να αναδίδει η όποια αναφορά στο συγκεκριμένο λαϊκοδημώδες αμερικανικό μουσικό ιδίωμα, εδώ ο Scofield και οι συνεργάτες του (ο Larry Goldings στο πιάνο ή το όργανο, ο Steve Swallow στο μπάσο και ο Bill Stewart στα ντραμς) εκρήγνυνται –εσωτερικά ή εξωτερικά– με τους δικούς τους τρόπους και άντε να καταλάβεις τη συγκεκριμένη στιγμή ότι η «καταιγίδα» που έρχεται είναι το «I’m so lonesome I could cry» του Hank Williams.

Η country jazz του John Scofield δεν είναι για συνταξιούχους! - εικόνα 2

Γενικώς αυτό το άλμπουμ (σε παραγωγή του ίδιου του Scofield, που κυκλοφορεί από τη θρυλική­ ετικέτα Impulse) θεωρείται ένα από τα καλύτερα jazz της περασμένης χρονιάς και πριν από ένα μήνα πήρε δύο βραβεία Grammy: ως best instrumental και ως best improvised – jazz εννοείται! Αυτό­ το άλμπουμ αποτελεί και τη βάση του προγράμματος που θα ακούσουμε στο «Gazarte» (11/3) από τον John Scofield (κιθάρα), τον Bill Stewart (ντραμς), τον Vicente Archer (μπάσο) και τον Sullivan Fortner (πιάνο).

Αν και το country στοιχείο δεν λείπει από το μακροσκελές δισκογραφικό output του Scofield εδώ και τέσσερις δεκαετίες, εντούτοις αυτό είναι το πρώτο του άλμπουμ που είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο σε αυτό το ιδίωμα. Κατά μία έννοια μπορεί να θεωρηθεί συνέχεια του προπέρσινου δίσκου του «Past present», που ήταν μια αναφορά στην Americana, ιδίωμα συγγενές προς την country – ή και ταυτόσημο κατά περίπτωσιν. Ρίχνοντας όμως μια γρήγορη ματιά στη συνολική δισκογραφία του John Scofield, που αριθμεί 50 προσωπικά άλμπουμ και τουλάχιστον διπλάσιες συμμετοχές σε δίσκους άλλων, θα διαπιστώσουμε ότι σε καθένα από αυτά έδινε κι ένα αισθητικό, συνθετικό, αυτοσχεδιαστικό κέντρο ώστε ο δίσκος να είναι κάτι παραπάνω από μια απλή συλλογή όμορφων κομματιών.

Έτσι, από τα τέλη των ’70s μέχρι τις μέρες μας, βλέπουμε την κιθάρα του κυριολεκτικά να «χτενίζει» το straight bebop, την ηλεκτρική jazz fusion, το funk, τη soul, το blues, το rock και οτιδήποτε ενδιάμεσο. Παίζει με τον Charles Mingus στα ’70s και βγάζει κάτι δικό του στα ’90s παρέα με τον Joe Lovano, τον Charlie Haden και τον Jack DeJohnette. Είναι μέλος του γκρουπ του Miles Davis στα πρώτα χρόνια των ’80s και παίζει κορυφαίο jazz rock αμέσως μετά (στο «Electric outlet» και το «Still warm»). Το τωρινό του γκρουπ μπορεί να θεωρηθεί ως «αντικατοπτρισμός» αυτού που είχε με τον Steve Swallow στα τέλη των ’70s ή της Blue Matter Band στα τέλη των ’80s. Αυτή η αισθητική «επικαιροποίηση» του χθες ως προβολή στις μουσικές επιταγές του σήμερα είναι χαρακτηριστική της μαεστρίας του John Scofield – και δεν εννοώ τη δεξιοτεχνία του!

Περισσότερες πληροφορίες

John Scofield

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο κορυφαίος, πολυβραβευμένος jazz κιθαρίστας σε ένα πρόγραμμα υψηλού δεξιοτεχνικού κι εκφραστικού επιπέδου. Μαζί του οι Vicente Archer, Sullivan Fortner και Bill Stewart.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.