Δύο ακόμα βραδιές με τον Διονύση Σαββόπουλο στον Παρνασσό

Μετά το sold out των προηγούμενων παραστάσεων προστίθενται άλλες δυο βραδιές. Έτσι, ο Σαββόπουλος τερματίζει με "Το Φορτηγό" στον Παρνασσό την Παρασκευή και το Σάββατο 16 και 17 Δεκεμβρίου.

Δύο ακόμα βραδιές με τον Διονύση Σαββόπουλο στον Παρνασσό

Μετά το sold out των προηγούμενων παραστάσεων προστίθενται άλλες δυο βραδιές. Έτσι, ο Σαββόπουλος τερματίζει με "Το Φορτηγό" στον Παρνασσό την Παρασκευή και το Σάββατο 16 και 17 Δεκεμβρίου.

Δύο ακόμα βραδιές με τον Διονύση Σαββόπουλο στον Παρνασσό - εικόνα 1

Τον Νοέμβριο του 1966, ακριβώς πριν από μισόν­ αιώνα, κυκλοφόρησε το «Φορτηγό» του Διονύση Σαββόπουλου, ένας δίσκος θεμελιακός όσο και ρηξικέλευθος για την ελληνική δισκογραφία. Δώδεκα τραγούδια με κιθάρα και φωνή, που με τον τρόπο και την τεχνοτροπία τους εγκαινίασαν μια νέα αισθητική αλλά και μια ολόκληρη νέα «σχολή» στο ελληνικό τραγούδι και διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τους τότε έφηβους και νέους. εξακολουθώντας να επηρεάζουν και τις επόμενες γενιές μέχρι τις μέρες μας. Δώδεκα τραγούδια που έλκουν την καταγωγή τους περισσότερο από την αγγλοσαξονική φολκ μπαλάντα παρά από οτιδήποτε ελληνικό. Ο ίδιος ο Σαββόπουλος είχε υιοθετήσει στην πράξη την εικόνα του hobo, που είναι πολύ οικεία στην αμερικανική λαϊκή μουσική παράδοση, με πιο προφανή παραδείγματα τον Woody Guthrie και, φυσικά, τον Bob Dylan από τον οποίο εμπνέεται τα μάλα ο ­Διονύσης, όχι μόνο μουσικά αλλά και στο ποιητικό σημείωμα που υπογράφει στο οπισθόφυλλο του δίσκου.

Δύο ακόμα βραδιές με τον Διονύση Σαββόπουλο στον Παρνασσό - εικόνα 2

Ο τροβαδούρος Σαββόπουλος ωστόσο κουβαλάει μαζί του και όλη την κουλτούρα της Θεσσαλονίκης από την οποία (προ)έρχεται, ποιητική τε και μουσική. Και με ένα πηγαίο ένστικτο μεταμορφώνει οτιδήποτε τον αγγίζει, προσωπικό ή κοινωνικό, πολιτικό ή καλλιτεχνικό, σε υπέροχα τραγούδια που στα δικά μας αφτιά ηχούσαν πρωτογενώς, σε ένα κλίμα urban λαϊκό και ταυτόχρονα pop, νεοκυματικό και πολιτικά στρατευμένο παράλληλα. Όμως ο Διονύσης ξεφεύγει από όλα αυτά, δεν κατατάσσεται πουθενά. Και είναι ο Σαββόπουλος που αρχίζουμε να αγαπάμε… Ακόμη και το εξώφυλλο του «Φορτηγού», φτια­γμένο από τον Αλέξη Κυριτσόπουλο, σχεδόν μόνιμο πλέον παρτενέρ του Διονύση σε ό,τι αφορά τα εικαστικά, είναι το κάτι άλλο! Και όλα τα τραγούδια του δίσκου, «Συννεφούλα», «Τα κορίτσια (που πηγαίνουν δυο δυο)», «Το Δέντρο», «Οι παλιοί μας φίλοι», «Μη μιλάς άλλο γι’ αγάπη» κ.λπ., θα είναι πάντα μαζί μας.

Δύο ακόμα βραδιές με τον Διονύση Σαββόπουλο στον Παρνασσό - εικόνα 3

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα δώδεκα – είναι και τα άλλα που έκοψε η λογοκρισία και κυκλοφόρησαν σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, με το δίσκο «Δέκα χρόνια κομμάτια»: «Αμνηστία ’64», «Παράγκα», «Το θηρίο», «Σωματική ανάγκη», «Μια θάλασσα μικρή», «Στη συγκέντρωση (της ΕΦΕΕ)», «Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας», «Η θανάσιμη μοναξιά του Αλέξη Ασλάνη». δυο-τρία, μάλιστα, είχαν κυκλοφορήσει στις 45 στροφές πριν από το «Φορτηγό». Όλα αυτά, έπειτα από πενήντα χρόνια, τα έχουμε συγκεντρωμένα σε δύο διήμερα (2-3 και 9-10/12) στην αίθουσα Παρνασσός. Ο Διονύσης Σαββόπουλος επαναπροσεγγίζει τον νεανικό και μποέμ εαυτό του με τα τραγούδια του τότε, αλλά με τα εκφραστικά μέσα και τις δυναμικές του σήμερα. Έχοντας μαζί του την Κατερίνα Πολέμη, τον Θέμο Σκανδάμη και την Εύη Μάζη – τρεις νέους μουσικούς, τραγουδιστές και τραγουδοποιούς. Και, φυσικά, τους υπερ-δεξιοτέχνες Γιώτη Κιουρτσόγλου και Δημήτρη Λάππα.

Περισσότερες πληροφορίες

Διονύσης Σαββόπουλος

  • Ελληνική

Μισό αιώνα μετά το «Φορτηγό» θα ακούσουμε όλα τα κομμάτια και τις ιστορίες αυτού του δίσκου καθώς και άλλα μεγάλα τραγούδια. Μαζί του η Κατερίνα Πολέμη, ο Θέμος Σκανδάμης και η Εύη Μάζη.

Διονύσης Σαββόπουλος

  • Ελληνική

Μισός αιώνας από το «Φορτηγό» κι εδώ ακούμε όλα τα τραγούδια και τις ιστορίες αυτού του δίσκου. Μαζί του η Κατερίνα Πολέμη, ο Θέμος Σκανδάμης και η Εύη Μάζη.

Διονύσης Σαββόπουλος

  • Ελληνική

Μισό αιώνα μετά το «Φορτηγό» κι εδώ ακούμε όλα τα κομμάτια και τις ιστορίες αυτού του δίσκου αλλά και άλλα μεγάλα τραγούδια. Μαζί του η Κατερίνα Πολέμη, ο Θέμος Σκανδάμης και η Εύη Μάζη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.