Rockwave 2016: Ανεπανάληπτη βοστονέζικη μουσική κλωτσιά

Μπορεί headliners του χορταστικού συναυλιακού event στην Μαλακάσα να ήταν οι The Last Shadow Puppets, αλλά οι Dropkick Murphys ήταν αυτοί που έκλεψαν την παράσταση.

Rockwave 2016: Ανεπανάληπτη βοστονέζικη μουσική κλωτσιά

Συνήθως στο συναυλιακό ρεπορτάζ ξεκινά από τα πρώτα γκρουπ ή από τους headliners. Η καταιγιστική εμφάνιση των Dropkick Murphys, όμως, μας αναγκάζει να παραβλέψουμε τους κανόνες. Αν και έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, οι εκρηκτικοί Βοστονέζοι ανέβηκαν στη σκηνή με το «The Boys are Back» και τους χιλιάδες φαν τους να παραληρούν. Με ένα setlist πραγματικός δυναμίτης οι Αμερικανοί πιονέροι του folk punk έδωσαν ένα ανεπανάληπτο σόου που πυροδότησε ένα γιγαντιαίο mosh pit και ένα ξέφρενο πάρτι ισάξιο με τα περίφημα ιρλανδέζικα γλέντια. Το «Rose Tattoo» και το «Johnny, I Hardly Knew Ya» ανέβασαν στροφές, μέχρι να έρθει λίγο πριν από το τέλος το «Kiss Me, I’ m Shitfaced» για να καλέσει ο frontman της μπάντας Κεν Κέισι όλες τις γυναίκες να ανέβουν στην σκηνή. Έτσι συνέβη η μεγαλύτερη θηλυκή εισβολή στη σκηνή στην ιστορία του Rockwave, ένα από τα highlight του εικοσαετούς μουσικού θεσμού. Το «I’m Shipping Up to Boston» που έκλεισε το set, προκάλεσε πανκ φρενίτιδα και νοσταλγία για το σκορσεζικό crime drama «Ο Πληροφοριοδότης» που το έκανε γνωστό σε ολόκληρη την υφήλιο.

Τώρα, μπορούμε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα, ξεκινώντας από τους The Subways που ανέλαβαν το δύσκολο έργο να φτιάξουν το συναυλιακό κλίμα κάτω από το μεσογειακό λιοπύρι. Το straight rock’n’roll του αγγλικού συγκροτήματος υπήρξε αναμφισβήτητα ιδανικό ορεκτικό για την περίσταση. Μάλιστα, το ροκ τρίο κατάφερε στο φινάλε της εμφάνισής τους, με το «Celebrity» και φυσικά το «Rock & Roll Queen» να σηκώσουν στο πόδι αρκετούς από τους καθήμενους στα γρασίδια του Terra Vibe. Μάλιστα, ο κιθαρίστας Μπίλι Λαν ευχαρίστησε τους Έλληνες φαν τραγουδώντας μεταφρασμένο το κουπλεδάκι «Είσαι ο ήλιος, είσαι η μόνη εσύ»…

Η μεγάλη έκπληξη του Rockwave 2016 ήρθε, όμως, από τα (πολύ) βόρεια. Μιλάμε, για την ιστορική death punk μπάντα από τη Νορβηγία Turbonegro, ένα sui generis μουσικό υβρίδιο με τεράστια ιστορία και φανατικό κοινό. Οι βιτριολικοί Σκανδιναβοί, με τις απίθανες στολές και τα εθιστικά riff φρόντισαν να ανταμείψουν το ελληνικό fan club που είχε κάνει από νωρίς αισθητή την παρουσία του στην Μαλακάσα με σημαίες και πέτσινα καπέλα. Το «All my friends are dead» ήταν το δεύτερο τραγούδι στη setlist των πανούργων Νορβηγών. Σα να λέμε τούρμπο ξεκίνημα. Με εξαιρετικό ήχο, τον frontman Τόνι Σιλβέστερ σε μεγάλη performing φόρμα και το κοινό της μικρής σκηνής σε τρελή διάθεση, το live των Turbonegro πήγε από το καλό στο πολύ καλύτερο με τα «City of Satan», «Wasted Again» και «Get it On» να ξεχωρίζουν, ενώ το διττά σατιρικό «I Got Erection» ολοκλήρωσε ένα από τα καλύτερα set του καλοκαιριού.

Επιστρέφοντας στην κεντρική σκηνή, οι Άγγλοι Suede επιφύλαξαν ένα live που απογοήτευσε κανέναν. Η φωνή του Μπρετ Άντερσον, έναν από τους ήρωες της brit-pop των 90s παραμένει αναλλοίωτη, ενώ ο καινούργιος του δίσκος «Night Thoughts» γνώρισε θερμή υποδοχή από κριτικούς και κοινό. Όλα αυτά τα λέμε, γιατί η μπάντα ξεκίνησε το set με δυο κομμάτια από τη νέα της δουλειά και πιο συγκεκριμένα τα «When you are young» και «Outsiders». Στη συνέχεια, είχαμε για θεαματική επιστροφή στο παρελθόν και το μυθικό άλμπουμ «Coming Up» που εκτίναξε την καριέρα του Suede, φέρνοντάς τους στην κορυφή του αγγλικού chart. To «She» και το «Trash» θύμισαν τις εποχές που στις αθηναϊκές πίστες του «Mad» και του «Plan B» ο κόσμος χόρευε με χάρη τις indie μελωδίες των Suede. Το «Filmstar» και το «Beautiful Ones» συμπλήρωσαν το νοσταλγικό σύνδρομο για τις χρυσές εποχές της brit-pop των 90s, οι οποίες μοιάζουν τώρα πολύ μακρινές.

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία… Αλλά δέκα άτομα βρέθηκαν στη μεγάλη σκηνή του Terra Vibe στο set των The Last Shadow Puppets. Το σούπερ γκρουπ του Άλεξ Τέρνερ των Arctic Monkeys επέστρεψε στην ενεργό δισκογραφική δράση μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, έχοντας φτιάξει ένα υπερπλήρες μουσικό σύνολο που θα ταξιδέψει στη μεγάλη τουρ του συγκροτήματος. Το live τους ξεκίνησε δυνατά με την διασκευή του ύμνου των Beatles «I want you», για να συνεχιστεί με το «The age of the understatement». Χωρίς μεγάλες κορυφώσεις, με το Άλεξ Τέρνερ να κάνει ένα κουλ περφόρμανς και τα τέσσερα έγχορδα (!) να (παρα)γεμίζουν το ήχο τους, οι TLSP παρουσίασαν τα χιτ του νέου τους άλμπουμ «Aviation» και «Bad habits», κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού. Μέρα το άκουσμα του γνωστότερου τραγουδιού τους «Standing next to me», ήρθε η μεγάλη έκπληξη… Για πρώτη φορά, οι The Last Shadow Puppets διασκεύασαν το «505» των Arctic Monkeys στην σκηνή της Μαλακάσας, προκαλώντας μια σειρά από δημοσιεύματα ανάμεσά τους και αυτό στο gigwise.com.

Το Rockwave συνεχίζεται την Τρίτη 19 Ιουλίου με τη μεγάλη συναυλία της Lana Del Ray στην Αθήνα, με τους Καλιφορνέζους Allah-Las και την Αυστραλή Lisa Mitchell να συμπληρώνουν το line-up.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.