Xbox 360/PS3 apps. Γιατί όχι;

Και πώς οι Microsoft και Sony θα έδιναν... ακόμη περισσότερα

Αυτά είναι τα ωραία με την τεχνολογία: οι συνειρμοί που το 90% των ανθρώπων θα χαρακτήριζε εύκολα ως... παρανοϊκούς, δεν είναι ποτέ πολύ μακριά. Να, για παράδειγμα δύο ειδήσεις εκ πρώτης όψεως άσχετες μεταξύ τους: η ύπαρξη 85.000 διαφορετικών apps για το iPhone και τα 2 δις downloads που έχουν δημιουργήσει, από τη μία, και η φιλοξενία των Facebook, Twitter και Last.fm μέσα στο Dashboard του Xbox 360, από την άλλη. Κάνοντας κάποιος ένα βήμα πίσω και αντικρύζοντας τα δύο προϊόντα όχι ως συσκευές, αλλά ως πλατφόρμες εφαρμογών και υπηρεσιών, τί θα μπορούσε να εισπράξει ως ενδεχόμενο; Κάτι που, αν υπήρχε ήδη, σίγουρα θα αποκαλούσαμε... Xbox 360 apps!

Ναι, ναι. Είναι, με μία... πρώτη ανάγνωση, απλώς μη-θέμα συζήτησης. Με μία δεύτερη, μία ενδιαφέρουσα θεωρία, καταδικασμένη ίσως να μείνει στο επίπεδο του... όνειρου θερινής νυκτός. Με μία τρίτη, όμως, έχει νόημα. Για όλους. Ναι, σαφώς η Microsoft θα συνεχίσει να επιθυμεί τον απόλυτο έλεγχο μιας υπηρεσίας όπως το Xbox Live - όπως ακριβώς έκανε και κάνει η Apple. Με τη διαφορά ότι η δεύτερη κατάλαβε, πριν καν το iPhone συμπληρώσει ένα χρόνο στην αγορά, ότι απλώς με τις εφαρμογές που η ίδια θα ανέπτυσσε, το κινητό αυτό δεν θα αξιοποιούνταν. Σοφά, όπως αποδείχτηκε, "άνοιξε τις πόρτες" για την ανάπτυξη εφαρμογών για το iPhone από τον καθένα - και παρά το γεγονός ότι σε εκείνες τις 85.000 εφαρμογές υπάρχει πάρα πολλή... "σαβούρα" (και παρά τις συχνά ανεξήγητης λογικής διαδικασίες έγκρισης των εφαρμογών από την ίδια την Apple), σήμερα ο Νο 1 λόγος για να αγοράσει κανείς ένα iPhone είναι εκείνες οι 2000 ή 3000 εφαρμογές, η αφρόκρεμα, που πολλαπλασιάζει εκθετικά την αξία της συσκευής.

Βέβαια, η ίδια η Microsoft θα έλεγε ότι έχει δώσει στον κόσμο εργαλεία για την ανάπτυξη λογισμικού που "τρέχει" στο Xbox 360, το XNA. Εδώ και καιρό. Όμως εν τέλει αυτά τα εργαλεία είναι στοχευμένα στην ανάπτυξη πρωτόλειων games, όχι εφαρμογών που αυξάνουν την γκάμα των διαφορετικών λειτουργιών ενός Xbox 360. Και στην πραγματικότητα η αμερικανική εταιρεία δεν έχει "ανοίξει" το σύστημά της έτσι, ώστε οι εφαρμογές να έχουν απόλυτη πρόσβαση στο Xbox Live και να επιτρέπουν την εισαγωγή περιεχομένου από το χρήστη, την ανταλλαγή δεδομένων κλπ. Το σύστημα αυτό παραμένει κλειστό. Η αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε επίσης να επικαλεστεί τα γνωστά θέματα ασφαλείας, και άδικο να μην είχε. Όμως η αλήθεια παραμένει αυτή: όσο το Xbox 360 ή το PS3 παραμένουν "κλειστά", δεν θα δούμε ποτέ τί είναι αληθινά ικανά να κάνουν. Αρκεί να σκεφτεί κανείς το εξής απλό: αν τα δύο αυτά συστήματα ήταν "ανοιχτά", δεν θα είχαμε καιρό τώρα στη διάθεσή μας apps για Twitter, Facebook, Flickr, YouTube, Last.fm, Spotify, Pandora και κάθε τί άλλο; Εννοείται πως ναι!

Αν η Microsoft και η Sony εννοούν να υποστηρίξουν δύο πλατφόρμες με διάρκεια ζωής δεκαετίας, θα πρέπει κάποια στιγμή να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο των Xbox 360 apps και PS3 apps αντίστοιχα. Ούτε να φανταστούμε δεν μπορούμε τί θα ήταν ικανοί να κάνουν ανεξάρτητοι προγραμματιστές με όρεξη για δουλειά και πρόθεση να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό, έχοντας στη διάθεσή τους αυτό το hardware. Ακόμη και με την ιδιότητα του... ιδιότροπου κλειδοκράτορα να κατέληγαν - α λα Apple - οι Microsoft και Sony, το κέρδος θα είναι τεράστιο τόσο για μας, όσο και για κείνες. Ας ελπίσουμε να τον... κάνουν επίσης τον συνειρμό. Σύντομα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ