Το κόστος της μετάβασης

Ειδήσεις όπως η συγκεκριμένη, σαφώς και επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών: η Sony ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2008 για το τμήμα του PlayStation και, ενώ όντως υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία στις διαπιστώσεις που μπορούν να γίνουν με ευκολία, άλλα στοιχεία δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ενθαρρυντικά. Για παράδειγμα, σημαντική η αύξηση στις πωλήσεις του PS3 (1.56 εκ. συστήματα από τα 700.000 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι), σαφώς ευχάριστη και η αύξηση στις πωλήσεις του PSP (3.72 εκ. συστήματα από τα 2.13 εκ. του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου). Και τα δύο φανερώνουν δυναμική που όλοι ελπίζαμε πως τα δύο συστήματα θα επιδείξουν κάποια στιγμή, ώστε το πρώτο να περάσει τη δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται και το δεύτερο να συναγωνιστεί αποτελεσματικότερα το Nintendo DS.

Τα στοιχεία που προβληματίζουν, ωστόσο, δεν αργούν να διαφανούν αμέσως μόλις προσέξει κανείς τί συμβαίνει στον τομέα του software για την Sony. Τα αντίτυπα τίτλων για PlayStation2 που πωλήθηκαν στο τρίμηνο για το οποίο συζητάμε μόλις και ξεπέρασαν τα 19 εκατομμύρια (!), ενώ άλλοτε ξεπερνούσαν με άνεση τα 35 ή 40 εκατομμύρια ανά τρίμηνο. Οι αυξήσεις στις πωλήσεις του software για PSP και PS3, αν και αξιόλογες, απολύτως αναμενόμενα δεν ήταν αρκετές ώστε να αποτρέψουν τη συνολική μεγάλη μείωση των εσόδων της Sony από τον τομέα αυτό.

Από οικονομικής πλευράς, με άλλα λόγια, η ιαπωνική εταιρεία "ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί" αυτόν τον καιρό. Από τη μία κινείται με έναν άλφα ρυθμό προς την κατεύθυνση της κερδοφορίας με τους τομείς του PS3 και του PSP (έστω κι αν έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να καλύψει την επένδυση του πρώτου). Από την άλλη "αιμορραγεί" με έναν "βήτα" ρυθμό από τον τομέα του PS2, ο οποίος είχε αποφέρει στη Sony απίθανα κέρδη όλα αυτά τα χρόνια. Το θέμα έγκειται στο εξής: θα αποδειχθεί ο ρυθμός "άλφα" ταχύτερος από τον ρυθμό "βήτα" σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε το τμήμα PlayStation της Sony συνολικά να ξαναπαίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στην "χρυσή εποχή" του PS2; Στοιχήματα, εντός!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ