The Sims 2: Castaway Stories

Για... Simόβιους και μόνο

Τιμή: €0,00

Εταιρία: Electronic Arts

Όχι μόνο εμείς, όχι μόνο οι gamers, όχι μόνο η Electronic Arts, αλλά και η ίδια η Maxis - της οποίας δημιουργία είναι η απίθανα επιτυχημένη σειρά των The Sims και The Sims 2 - θα πρέπει να... "έχει χάσει το μέτρημα" πλέον με τις διάφορες θεματικές εκδόσεις και expansion packs που κυκλοφορεί ανά 3 ή 4 μήνες περίπου. Το Castaway Stories, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από κάποιες ιδιαιτερότητες που το καθιστούν αξιοπρόσεκτο: είναι αυτόνομο προϊόν (όχι expansion δηλαδή), έχει σχεδιαστεί ειδικά για όχι ισχυρά PC (όπως Η/Υ π.χ. τριετίας ή laptop μεσαίων προδιαγραφών) και θέτει τους εικονικούς ανθρώπους που ο παίκτης θα ελέγξει σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον και πλαίσιο από αυτό άλλων τίτλων Sims.

Το πλαίσιο αυτό δεν είναι άλλο από ένα τροπικό απομονωμένο νησί, φυσικά, όπου ο χαρακτήρας του παίκτη ναυαγεί και καλείται να επιζήσει, αρχικά μόνος, στη συνέχεια ανάμεσα σε άλλους κατοίκους του νησιού. Το σενάριο δεν αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς, επιτελεί πάντως το ρόλο του: να προσφέρει έναν... "γενικό λόγο" για τον οποίο ο παίκτης πρέπει να εξερευνά το νησί, να ολοκληρώνει mini "αποστολές", να συγκεντρώνει πόρους που μετατρέπει σε αντικείμενα και παράλληλα να φροντίζει, ως είθισται, το Sim του για τα προς το ζην και την ψυχική του διάθεση.

Ναι, το gameplay του Castaway Stories δεν παρεκκλίνει σε τίποτε από το καθιερωμένο όλων των παρελθόντων δημιουργιών της Maxis - και, συν τοις άλλοις, παρουσιάζει κάποια δικά του προβλήματα. Οι βιολογικές ανάγκες του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα, για παράδειγμα, πολύ συχνά παρεμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη των "αποστολών", σε βαθμό εκνευριστικό. Τα όσα καλείται να κάνει ο παίκτης έχει μεν επιδιωχθεί να χαρακτηρίζονται από μία σχετική ποικιλία, αλλά... πόσα διαφορετικά πράγματα μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε πάνω σε ένα έρημο νησί; Συν τοις άλλοις, οι έμπειροι παίκτες της σειράς των The Sims θα ολοκληρώσουν το σεναριακό τμήμα του τίτλου σε έξι ή οκτώ ώρες το πολύ, με κανέναν λόγο να επιστρέψουν σε αυτό αφού το καταφέρουν.

Στο τεχνικό τομέα, ο σκοπός ήταν το Castaway Stories να μπορεί να παιχθεί από όσο το δυνατόν πιο πολλά PC: Ως εκ τούτου, ούτε τα γραφικά ούτε ο ήχος διεκδικούν ακριβώς... δάφνες (με εξαίρεση ίσως τη μουσική, που είναι φροντισμένη), όντας λειτουργικά αλλά όχι κάτι παραπάνω. Το σύστημα χειρισμού πάντως είναι όσο αποτελεσματικό έχει αναδειχθεί μετά από τελειοποίηση ετών και οι επιλογές παιχνιδιού είναι ικανοποιητικές (με την ολοκλήρωση του Story Mode προσφέρεται και το Freeform Mode, το οποίο προσφέρει διασκέδαση χωρίς τις "καθοδηγήσεις" του σεναρίου).

Η ετυμηγορία σχετικά με το Castaway Stories, συνεπώς, δεν μπορεί να είναι άλλη από την ίσως... απόλυτα αναμενόμενη: ο τίτλος δεν διεκδικεί μία θέση στο σκληρό δίσκο οποιουδήποτε PC gamer, αλλά μόνο εκείνου που έχει ήδη ασχοληθεί εκτενώς με τα The Sims, έχει... εθιστεί στο μηχανισμό τους και προτίθεται να παίξει ο,τιδήποτε παρουσιάσει η Maxis βασισμένο στην ίδια "συνταγή". Αυτός ο παίκτης, ωστόσο, θα αντιμετωπίσει το Castaway Stories σαν... snack ανάμεσα στο προηγούμενο και το επόμενο μεγάλο expansion των The Sims 2, κάτι που δεν μπορεί εύκολα να δικαιολογήσει την τιμή πώλησής του. Ίσως ως τμήμα μιας μελλοντικής συλλογής "Stories"...

Βαθμολογία: ***

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ