The Last of Us

Κορυφαία παραγωγή, αληθινή Τέχνη

Ο παίκτης σε όλη τη διάρκεια του The Last of Us θα "εισπράξει" σε πολλαπλά επίπεδα τη δυσκολία της επιβίωσης: τα εφόδια είναι λιγοστά (ακόμη και στο ευκολότερο από τα τέσσερα επίπεδα δυσκολίας), οι σφαίρες μετρημένες (και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή), οι δυνατότητες... "αναζωογόνησης" των δύο χαρακτήρων περιορισμένες. Οι αντίπαλοι είναι είτε έξυπνοι, είτε γρήγοροι και δυνατοί, είτε και τα δύο - γι' αυτό και ο παίκτης θα χρειαστεί να αξιοποιήσει τελικά εκτενώς τις πιο σκληρές κινήσεις και τακτικές που έχει στη διάθεσή του, κάποιες από αυτές απίθανα βίαιες. Το Τhe Last of Us είναι τίτλος μάλλον ακατάλληλος για παιδιά... και αυτή τη φορά το εννοούμε: όχι μόνο επειδή έχει διάκριση 18+ για στοιχεία όπως οι βωμολοχίες και το 'άφθονο αίμα, αλλά επειδή η συναισθηματική "πίεση" που ασκεί στον παίκτη είναι υπολογίσιμη. Με ό,τι αυτό σημαίνει.

Η Naughty Dog δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι βασίζει τη δυνατή εντύπωση που προκαλούν οι τίτλοι της, όπως τα τρία Uncharted, και στον εξαιρετικά προσεγμένο τεχνικό τομέα. Το ίδιο έχει επιδιώξει στο The Last of Us, αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε... όχι μόνο τον εαυτό της, αλλά στα μάτια πολλών ίσως κάθε άλλη δημιουργική ομάδα έχει επιδιώξει να "χτίσει" έναν πειστικό κόσμο στο PlayStation3. Τα γραφικά του τίτλου βρίσκονται "ένα κλικ πάνω" από ο,τιδήποτε έχει εμφανιστεί ποτέ στην κατηγορία: η απίστευτη λεπτομέρεια στους χαρακτήρες και την κίνησή τους, τα πολύπλοκα περιβάλλοντα (τα οποία προσφέρονται και με μεγάλη ποικιλία), ο ατμοσφαιρικός και πειστικός φωτισμός, η αποτελεσματική κάμερα (που κάνει ελάχιστα λάθη... έτσι για αλλαγή), όλα κινούνται σε επίπεδο ποιότητας που περιμέναμε να δούμε στο PS4 και ποτέ στο PS3. Τόσο απλά.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, δε, μπορούμε να υπογραμμίσουμε πως η Naughty Dog έχει δώσει στον ήχο τη σημασία που τού αξίζει και όχι ρόλο συμπληρωματικό. Το soundtrack είναι κινηματογραφικό σε όλες του τις παραμέτρους και εμπνέει τη μελαγχολία, την αποξένωση, την αγωνία ενίοτε και την αίσθηση της απώλειας, χωρίς να καταφεύγει ποτέ στην κλισέ υπερβολή. Η απόδοση των διαλόγων είναι εξαιρετική, καθιστώντας τους εικονικούς χαρακτήρες πιστευτούς σε βαθμό που ελάχιστα άλλα games έχουν ποτέ καταφέρει, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ελληνική τους μετάφραση (όπου έχει γίνει για μία ακόμη φορά πολύ καλή δουλειά). Η γλώσσα μας είναι διαθέσιμη και σε όλες τις άλλες πλευρές του τίτλου - menu, βοήθεια κλπ. - προσθέτοντας ένα ακόμη ποιοτικό παράδειγμα στη σειρά τίτλων για PS3 που έχει εξελληνίσει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια η Sony.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ