Spider-man: Miles Morales

Nέος φιλικός γείτονας, νέα γενιά gaming

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως η όλη "αίσθηση" του Spider-man: Miles Morales είναι διαφορετική... ακριβώς επειδή στηρίζεται στο PlayStation5. Το αρχικό "σοκ" είναι αυτό που προκαλεί ο δίσκος SSD: την πρώτη φορά που εκτελείται ο τίτλος μεταβαίνει από το εικονίδιο της κεντρικής οθόνης σε ελέγξιμο Miles μέσα σε 27 δευτερόλεπτα (κυρίως λόγω credits... γιατί την δεύτερη φορά σε μόλις 9!). Το δεύτερο "σοκ" έρχεται όταν ο παίκτης επιλέξει το λεγόμενο Performance Mode του τίτλου, την ρύθμιση δηλαδή που απενεργοποιεί μεν κάποια από τα εφέ των γραφικών αλλά κινεί τον τίτλο σε 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε όλη την διάρκεια της δράσης: απλώς δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια πόση διαφορά "εισπράττει" ο παίκτης στην ομαλότητα της κίνησης και την άνεση του χειρισμού, σε σχέση με το αρχικό Spider-man του PlayStation 4 (των 30 καρέ με υποχωρήσεις ενίοτε) και το Spider-man: Miles Morales στο PS4 προφανώς.

Το τρίτο και μεγαλύτερο "σοκ", ωστόσο, περιμένει τον παίκτη όταν ξεκινήσει να παίζει τον νέο τίτλο της Insomniac στο εξ ορισμού προεπιλεγμένο Fidelity Mode: εδώ η απεικόνιση περιορίζεται μεν στα 30 καρέ, αλλά είναι αληθινής υπερυψηλής ευκρίνειας (πλήρης ανάλυση 4Κ χωρίς πολλαπλασιασμό γραμμών), με σημαντικά υψηλότερο επίπεδο λεπτομέρειας σε σχέση με την έκδοση του αρχικού Spider-man στο PS4 Pro, ολοφάνερα μεγαλύτερο "βάθος" (draw distance) στον ορίζοντα κατά την... εναέρια μετακίνηση του Miles και φυσικά με την εφαρμογή των περίφημων εφέ της περίφημης τεχνικής raytracing στις αντανακλαστικές επιφάνειες.


Η τεχνική raytracing δεν... "μεταμορφώνει" τον τίτλο στον βαθμό που ίσως περιμένει κανείς μετά από τις τόσες συζητήσεις. Xαρίζει όμως στον εικονικό κόσμο του Spider-man: Miles Morales περισσότερη "παρουσία", κάτι που παρατηρεί κανείς αμέσως με μία απλή εναλλαγή στο Performance Mode και πίσω. Η αλήθεια είναι πως η Νέα Υόρκη προσφέρεται για θεαματικές αντανακλάσεις π.χ. στα τζάμια κάθε ουρανοξύστη, όμως ακόμη και μικρές λακούβες με νερό, γυαλισμένα αυτοκίνητα και μεταλλικές επιφάνειες γενικώς αλληλεπιδρούν με τις πηγές φωτισμού με τρόπο τέτοιο που... "ξεγελά το μάτι" και "πείθει τον εγκέφαλο" ως έκφανση ρεαλισμού πρωτόγνωρη. Ευχάριστη προσθήκη και η... προσεκτική χρήση κάποιων δυνατοτήτων του DualSense στον χειρισμό, κυρίως στις "σκανδάλες" που εκτοξεύουν τον ιστό του Miles.

Το Spider-man: Miles Morales δεν θα ήταν παραγωγή της Insomniac, βέβαια, αν δεν ήταν έξοχη και σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της. Η παρουσίαση είναι εξαιρετικά προσεγμένη, με προκαθορισμένες σεκάνς άριστα σκηνοθετημένες ώστε να ωθούν το σενάριο στην εξέλιξή του χωρίς να αποξενώνουν τον παίκτη από το εικονικό περιβάλλον του τίτλου και πολύ καλή απόδοση των διαλόγων. Τα ηχητικά εφέ είναι επίσης ποιοτικά και αξίζει να ακούσει κανείς τον τίτλο έστω και για λίγες ώρες με ακουστικά, ώστε να ενεργοποιήσει την απόδοση ήχου 3D στο PS5 και να "πάρει μια γεύση" του τί μάς επιφυλάσσουν μελλοντικά games σε αυτόν τον τομέα. Η μουσική χρησιμοποιείται όπως και στο αρχικό Spider-man με τρόπο... ημικινηματογραφικό, εμφατικά αλλά όχι φλύαρα, ενώ οι επιλογές και τα μενού που τις προσφέρουν είναι άκρως ικανοποιητικά.


Ξαναγυρνώντας στην αρχική μας ερώτηση, λοιπόν. Είναι το Spider-man: Miles Morales εκείνος ο τίτλος-κίνητρο που χρειάζεται το PlayStation5 για να αποκτηθεί από όσους και όσες δεν αγοράζουν... όλα τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας ούτως ή άλλως; Ναι, είναι. Διαρκεί λιγότερο από το αρχικό Spider-man (12-15 ώρες αντί για 20-25), όμως κάθε άλλο παρά την εντύπωση "επέκτασης" αποπνέει τελικά: δεν πλατυάζει πουθενά, προσφέρει δράση... πολλών Watt χωρίς να στερεί από τον παίκτη την ελευθερία κινήσεων του αρχικού και τού συστήνει σχεδόν όλες εκείνες τις νέες τεχνολογίες με την βοήθεια των οποίων το PS5 φιλοδοξεί ν' αλλάξει το gaming.

Η ιστορία του Miles είναι δε, από ορισμένες απόψεις, περισσότερο ενδιαφέρουσα από αυτήν του αρχικού Spider-man γιατί είναι περισσότερο "προσωπική": ο ίδιος είναι πιο κοντά από τον Parker στην φυσιογνωμία του καθημερινού νεαρού ανθρώπου που προσπαθεί, όχι πάντα επιτυχημένα, να γίνει καλύτερος και ν' αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Το φινάλε του είναι από τα πλέον συγκινητικά του 2020, σκιαγραφώντας έναν αλληλεπιδραστικό Miles Morales αληθινά αντάξιο του "Into the Spider-Verse". Ε, για όσους και όσες γνωρίζουν πόσο αγαπήσαμε το κινούμενο σχέδιο του 2018, σαφέστερη και... ευκολότερη πρόταση για αγορά, δεν υπάρχει!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ