PSN Gems: τίτλοι... κατηγορία από μόνοι τους

Τα καλύτερα games του PS4 που είναι αρκετά διαφορετικά ώστε... να μην ανήκουν σε συγκεκριμένο είδος

Στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital PSN Gems Week έχουμε ήδη αναφερθεί στο πώς διακρίνουμε αυτά τα "games-διαμάντια" για το PS4 στο PlayStation Store, στο πώς μπορεί να τα αποκτήσει κανείς σε ακόμη χαμηλότερη τιμή από την ήδη χαμηλή τους, στους τίτλους δράσης, οδήγησης και σπορ που προτείνουμε ανάμεσα στους εκατοντάδες διαθέσιμους, καθώς και στους αντίστοιχους γρίφων ή/και εξερεύνησης. Με αυτά τα games έχουμε πιθανώς καλύψει το 90% του κοινού που έχει αγοράσει και χρησιμοποιεί ένα PlayStation4 - υπάρχει ωστόσο κι ένα μικρό ποσοστό παικτών το οποίο έχει την φυσική περιέργεια της ενασχόλησης με τίτλους τελείως διαφορετικούς από εκείνους που ανήκουν σε κατηγορίες προφανείς. Αυτά είναι τα PSN Gems που έχουν στυλ ολοδικό τους και προσφέρουν ψυχαγωγικές εμπειρίες κυριολεκτικά μοναδικές (αφού δεν μοιάζουν με τις αντίστοιχες κανενός άλλου). Η αλήθεια είναι πως δεν είναι πολλά αυτά τα games, γιατί... δεν θα μπορούσαν προφανώς, αλλά είναι αρκετά για να μπορούμε να κάνουμε προτάσεις ποιοτικές. Για να τις δούμε μία-μία, λοιπόν!

Τhe Unfinished Swan


Το άσπρο και το μαύρο έχουν γίνει... συνώνυμα σχεδόν μιας καλλιτεχνικής προσέγγισης που απευθύνεται σε μικρό κοινό, o τίτλος της Sony ωστόσο την αξιοποιεί και δημιουργικά: χρησιμοποιώντας μόνο αυτά τα δύο χρώματα, το ένα ως υπόβαθρο και το άλλο έτσι ώστε να εμφανίσει αντικείμενα και το γύρω περιβάλλον μέσω της αντίθεσης, ο παίκτης καλείται να εξερευνήσει σε προοπτική πρώτου προσώπου ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον σε αναζήτηση του ομώνυμου κύκνου. Στην συνέχεια θα συμμετάσχουν και... άλλα χρώματα, βέβαια, όμως ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός, η απόκοσμη ατμόσφαιρα και η ταιριαστή μουσική του The Unfinished Swan παραμένουν μαγευτικά σε βαθμό που θα θυμίσουν σε οποιονδήποτε παιδικό αλληλεπιδραστικό παραμύθι. Οι γρίφοι του είναι απλοί και η διάρκειά του όχι μεγάλη, όμως η συνολική οπτικοακουστική εμπειρία του τίτλου - και το συγκινητικό του τέλος - αποζημιώνουν και με το παραπάνω.

Abzu


Ελάχιστα games έχουν αποδώσει με επιτυχία την ομορφιά και την γαλήνη του θαλάσσιου βυθού - όμως ο τίτλος αυτός όχι μόνο τα προσφέρει απλόχερα, αλλά τα μεταμορφώνει σε ενεργά στοιχεία του παιχνιδιού. Στο Abzu το σενάριο και τα πράγματα που πρέπει να κάνει ο παίκτης έχουν ηθελημένα σκιαγραφηθεί κάπως αόριστα, ώστε στην διάρκεια της υποβρύχιας εξερεύνησής του να απολαύσει απερίσπαστος την οπτικοακουστική πανδαισία που τα φροντισμένα γραφικά και ο έξοχος ήχος συνθέτουν σε πολλά "σκηνοθετημένα" σημεία - ακόμη και οι απλοί γρίφοι ή οι σεκάνς που ακολουθούνται διανθίζουν την αλληλεπίδραση με το θαλάσσιο περιβάλλον όσο χρειάζεται ώστε να μην χαθεί η υπνωτιστική ατμόσφαιρα που καλλιεργείται με το φως και την κίνηση. Ειδικά με μεγάλη τηλεόραση και πολυκάναλο ήχο, το Abzu είναι μία από τις ομορφότερες... θαλάσσιες εμπειρίες που μπορεί να έχει κανείς σήμερα, ανεξαρτήτως ηλικίας του παίκτη!

Journey


Και σε αυτήν την... "κατηγορία τίτλων που δεν ανήκουν καμιά κατηγορία συγκεκριμένη" υπάρχει πασίγνωστος "εκπρόσωπος". Είναι αυτός. Η αρχικά μοναχική περιπλάνηση, για άγνωστη αιτία και με μόνο απροσδιόριστο σκοπό, σε έναν όμορφα πλασμένο κόσμο, εξελίσσεται μέσω του PlayStation Network σε περιπλάνηση συντροφική με άλλους παίκτες - και με τρόπο γλαφυρό κι ειλικρινή που θα ζήλευαν πολλά είδη επαφής "εκεί έξω, στον πραγματικό κόσμο". Ο οπτικοακουστικός τομέας του Journey είναι στο PS4 σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με την πρώτη του έκδοση στο PS3, βέβαια, υπάρχει ωστόσο λόγος για τον οποίο ένα video game πενταετίας συνεχίσει να είναι εμβληματικό: είναι από αυτές τις παραγωγές που εμπλέκουν συναισθηματικά τον παίκτη και τον ανταμοίβουν γι' αυτό με μία εμπειρία αξέχαστη. Το είδος του τίτλου που αξίζει να βιώσει κάθε κάτοχος PS4.

Sound Shapes


Games "μουσικά" προσφέρονται αρκετά στο PlayStation4, όμως αυτό είναι πιθανότατα το μόνο που δεν ζητά από τον παίκτη να "ακολουθήσει" τον ρυθμό και να κάνει πράγματα βάσει αυτού, αλλά να... κάνει πράγματα ώστε να τον συνθέσει και να τον ολοκληρώσει. Αυτό γίνεται με ένα απλό στρογγυλό sprite και περιβάλλοντα δύο διαστάσεων που θα ταίριαζαν περισσότερο σε platform game - όμως ο μηχανισμός λειτουργεί υπέροχα καθώς ο παίκτης προσθέτει όλο και πιο πολλά στοιχεία σε ένα μουσικό κομμάτι αποφεύγοντας τα εμπόδια. Ο τεχνικός του τομέας στο PS4 δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό (η αρχική έκδοση ήταν για το PS Vita), όμως ο χειρισμός και η συνολική αίσθηση βρίσκονται ακριβώς εκεί που πρέπει: σε επίπεδο... εθιστικό - άσε που μπορεί να συνθέσει κανείς τη δική του μουσική και πίστες για να την "συναρμολογήσει". PSN Gem από τα λίγα!

Bound


PSN Gems που στηρίζουν την μοναδικότητά τους στα καλλιτεχνικά γραφικά, την ιδιόρρυθμη παρουσίαση ή την συναρπαστική μουσική έχουμε αναφέρει ήδη, μόνο ένα ωστόσο στηρίζεται τόσο στην έξοχη, μαγευτική κίνηση: το Bound. O παίκτης ελέγχει μία χορεύτρια την οποία πρέπει να κατευθύνει επιδέξια μέσα σε τρισδιάστατα περιβάλλοντα προκειμένου να εξολοθρεύσει αντιπάλους και να ξεπεράσει εμπόδια. Η δουλειά που έχει γίνει στην μπαλετική κίνηση της πρωταγωνίστριας είναι αληθινά απίστευτη, δικαίως "έργο τέχνης από μόνη της", τα καλοσχεδιασμένα γραφικά και η υπέροχη μουσική όμως "ακολουθούν από κοντά" συνθέτοντας ένα από τα ομορφότερα video games του PlayStation4 ανεξαρτήτως είδους. Οποιοσδήποτε παίκτης, άλλωστε, έχει... προβλήματα μύησης του θηλυκού έτερού του ήμισυ σε βασικούς μηχανισμούς των σύγχρονων video games, ώστε εκείνη να τ' αγαπήσει, με το Bound θα προσφέρει πειστικά επιχειρήματα!

Υπάρχει και μία σειρά από άλλα PSN Gems με ξεχωριστό στυλ την αγορά των οποίων θα συστήναμε χωρίς πολλή σκέψη στους κατόχους ενός PS4/PS4 Pro. Υπάρχει το Entwined (o ταυτόχρονος χειρισμός ενός πουλιού κι ενός ψαριού μέσα από παράλληλες ζωές είναι ποιητικός από μόνος του), υπάρχει το Flower (πόση ομορφιά υπάρχει στην πτήση ενός πετάλου από λουλούδι στον άνεμο δεν το φαντάζεται κανείς πριν το κατευθύνει ο ίδιος), υπάρχει το Tearaway Unfolded (ο χάρτινος κόσμος του είναι ανεπανάληπτος), υπάρχει και το διάσημο Minecraft (που δεν νομίζουμε να χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις).

Έχοντας αναφερθεί σε περισσότερα από 25 PSN Gems που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στο PlayStation Store, άλλωστε, καιρός είναι να ρίξουμε μια ματιά σε εκείνα που βρίσκονται στον ορίζοντα και δη σε αυτά που περιμένουμε με περισσότερο ενδιαφέρον. Επιστροφή στο θέμα μας σε 24 ώρες, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ