PS4: εξομοίωση για games του... PS2

Η Sony για κάποιο λόγο προσφέρει επιτυχίες δεκαετίας στο κοινό της, σχολιάζουμε σχετικά

Η πρόθεση της Sony η σχετική είχε διαρρεύσει από την ημέρα που έγινε γνωστό πως η Limited Edition της θεματικής έκδοσης Star Wars Battlefront του PS4 θα προσέφερε τρία παρελθόντα SW games της εποχής του PS2 - είναι όμως πια και επίσημο: οι Ιάπωνες για κάποιο λόγο θεώρησαν σκόπιμο να αναπτύξουν ένα σύστημα εξομοίωσης τίτλων του PlayStation2, στο... PlayStation4. Ενώ η Sony έχει κατ' επανάληψη αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφέρει για τίτλους του PS3 στο PS4 την "προς τα πίσω συμβατότητα" που προσφέρει ήδη σε περιορισμένο βαθμό το Xbox One για τίτλους του Xbox 360, οπότε εύλογα η επιλογή των games από την βιβλιοθήκη του PS2 δημιουργεί ερωτηματικά. Και μία συγκεκριμένη... θεωρία.

Συγκεκριμένα, λοιπόν: είναι ήδη διαθέσιμα στο αμερικανικό PlayStation Store και θα γίνουν σύντομα και στο ευρωπαϊκό για PS4 οι εξείς τίτλοι που είχαν αρχικά εμφανιστεί στο PS2: Dark Cloud, Grand Theft Auto III, Grand Theft Auto: Vice City, Grand Theft Auto: San Andreas, Rogue Galaxy, The Mark of Kri, Twisted Metal: Black και War of the Monsters. Οι τιμές τους κυμαίνονται ανάμεσα στα €10 και τα €15 - μάλλον... "αλμυρούτσικες" κατά τη γνώμη μας, αν και η Sony τις δικαιολογεί με την πρόσθετη δουλειά που έχει γίνει ώστε τα games αυτά όχι μόνο να προσφέρουν αναβαθμισμένα γραφικά ανάλυσης 1080p, αλλά και δικά τους Trophies και συμβατότητα με όλες τις μοντέρνες λειτουργίες του PS4, από τις Remote Play και Share Play μέχρι τις Live Broadcast και Second Screen για τα εγχειρίδιά τους.

Εικάζουμε πως οι λόγοι για τους οποίους η Sony προσφέρει games του PS2 στο PS4 και όχι games του PS3 είναι δύο ειδών: και τεχνικοί, και εμπορικοί. Τεχνικά είναι σαφώς δυσκολότερο να συνθέσει κανείς έναν μηχανισμό software ο οποίος θα εξομοιώνει επιτυχώς και με υψηλές επιδόσεις την περίπλοκη και ιδιόμορφη αρχιτεκτονική του επεξεργαστή Cell και των υποεπεξεργαστών του PS3. To PS2 είχε αρχιτεκτονική που "μοιάζει" πιο πολύ με του PS4, ενώ και η περίσσια ισχύς του δεύτερου καθιστά την εξομοίωση του πρώτου ευκολότερη. Εμπορικά, άλλωστε, η Sony θα υποστηρίξει πως ένα είδος "προς τα πίσω συμβατότητας" του PS4 με τίτλους του PS3 προσφέρει ήδη, έστω και σε συγκεκριμένες αγορές, με την Δικτυακή υπηρεσία PlayStation Now - ενώ και οι ποιοτικές επανεκδόσεις ΑΑΑ παραγωγών του PS3 έχουν αποδειχθεί, δικαίως, προσοδοφόρες για την ιαπωνική εταιρεία.

H Sony επιβεβαίωσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης PlayStation Experience πως στα πλάνα της βρίσκεται η προσθήκη τίτλων του PS2 στην βιβλιοθήκη του PS4 μέσω αυτού του μηχανισμού εξομοίωσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η όλη προσφορά, πάντως, μάς δημιουργεί την ίδια εντύπωση που μάς δημιουργεί και η προσφορά games του Xbox 360 στο Xbox One: εν πολλοίς "ούτε κρύο ούτε ζέστη", με την έννοια πως κάποιους gamers με νοσταλγική διάθεση υποθέτουμε πως θα τους ενδιαφέρει, τους πιο πολλούς ωστόσο (ανάμεσά τους κι εμάς)... όχι. Αγοράσαμε ισχυρά συστήματα όπως το PS4 και το Xbox One για να παίξουμε σε αυτά games που δεν ήταν μέχρι σήμερα εφικτό να έχουμε στους προκατόχους τους, όχι για να θυμηθούμε, εχμ, "παλιές αγάπες", έστω κι εκμοντερνισμένες. Θα προτιμούσαμε οι σχετικοί πόροι - χρόνος και χρήματα - να επενδύονταν σε νέες παραγωγές, παρά στην αναβίωση παλαιότερων.

Σημειώνεται, δε, πως τα games του PS2 στο PS4 αγοράζονται ως νέοι τίτλοι: και να έχει κρατήσει για κάποιο λόγο κανείς το αρχικό δισκάκι π.χ. του Dark Cloud, δεν δικαιούται την επανέκδοση δωρεάν, όπως συμβαίνει με τους τίτλους του Xbox 360 στο Xbox One. Με αυτό ως δεδομένο, υπάρχουν μεν κάποια games του PS2 που ίσως θα μάς ενδιέφερε να παίξουμε στο PS4, αλλά η Sony ενδεχομένως θα έχει νόημα να επανεξετάσει την εμπορική της πολιτική όσον αφορά σε αυτές τις επανεκδόσεις. Για π.χ. €4.99 ή €7.99 ναι, θα προσθέταμε στη συλλογή μας ένα remake του Rez ή του GunGrave, αλλά για €9.99 ή €14.99 θα προτιμήσουμε να προσθέσουμε σε αυτήν κάποια νέα "indie" παραγωγή του PS4 από το PlayStation Store με την οποία δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ. Υποψιαζόμαστε πως και η ίδια η Sony "δοκιμάζει τα νερά" με αυτά τα πρώτα remakes, σε όλα τα επίπεδα, οπότε σε βάθος χρόνου... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ