PS4: 6 χρόνια, τα top games ανεξάρτητων δημιουργών

Οι indies τολμούν να κάνουν αυτά που οι μεγάλοι... δεν - και αυτές οι δημιουργίες τους αξίζουν προσοχής

Τα games-υπερπαραγωγές που χρηματοδοτεί η Sony αποκλειστικά για το σύστημά της ή στηρίζουν σε πολλαπλά φορμά οι μεγάλες εκδότριες εταιρείες είναι απαραίτητα, βέβαια, και διεκδικούν πολλές από τις θέσεις της συλλογής τίτλων ενός κατόχου PS4. Όμως εξίσου απαραίτητα είναι κι εκείνα τα games που μπορεί να μην έχουν στην διάθεσή τους μεγάλα budget και πολυπρόσωπες ομάδες ανάπτυξης, αλλά προσπαθούν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό ή κάτι συγκεκριμένο στην απόλυτή του ποιότητα. Το οικιακό PlayStation φιλοξένησε πολλά τέτοια games όλα αυτά τα χρόνια και δεν ήταν εύκολο να ξεχωρίσουμε τα καλύτερα ανάμεσά τους, οπότε προτιμήσαμε το... ευκολότερο: να παραθέσουμε τα αγαπημένα μας και ν' αναφέρουμε όλα όσα είμαστε βέβαιοι πως οφείλει να γνωρίζει κάθε κάτοχος PlayStation4. Τα παρακάτω!



Rocket League


O... ορισμός σχεδόν του τίτλου που δεν θα μπορούσε να υπάρξει εκτός PlayStation Network - και ταυτόχρονα ένα outsider που αναδείχθηκε σε τεράστια εμπορική επιτυχία - είναι αυτή η παραγωγή χαμηλού κόστους που ήλθε "από το πουθενά" να συναρπάσει τους πάντες χάρις σε μία απλή και έξυπνη ιδέα που έχει υλοποιηθεί ποιοτικά και προσφέρει πολλαπλές επιλογές παιχνιδιού. Ποιά ιδέα; Το... ποδόσφαιρο με αυτοκίνητα, το οποίο συνδυάζει την δεξιοτεχνία που χρειάζεται στην οδήγηση με τις συγκινήσεις ενός πραγματικού αθλήματος. Διασκεδαστικό για έναν παίκτη, απολαυστικό με περισσότερους, πολυβραβευμένο και δημοφιλέστατο, είναι από τα games εκείνα που δεν... επιτρέπουν στον κάτοχο ενός PS4 να μην τα έχει στη συλλογή του. Τόσο απλά!



What Remains of Edith Finch


Η προοπτική πρώτου προσώπου είναι συνδεδεμένη περισσότερο με την δράση και την βία παρά με την... φιλοσοφική προσέγγιση του θανάτου και την περίσκεψη, όμως αυτή η ατμοσφαιρική περιπέτεια περιφρονεί τέτοιες νόρμες για να αποδώσει υπέροχα μία σειρά από μικρές, φαινομενικά ανεξάρτητες τραγικές ιστορίες. Το αφηγηματικό στυλ της μπορεί να μην αρέσει στους πάντες - και είναι αλήθεια πως λίγη περισσότερη αλληλεπίδραση δεν θα πήγαινε χαμένη - όμως όταν το όλο concept είναι τόσο μελετημένο και έχει υλοποιηθεί οπτικοακουστικά με τόσο ποιοτικό τρόπο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην εκτιμήσει κανείς τον ξεχωριστό χαρακτήρα του τίτλου συνολικά. Με πόσα games προοπτικής πρώτου προσώπου μπορεί να... κλάψει κανείς; Ακριβώς.



Pyre


Ίσως ο κορυφαίος τίτλος της Supergiant Games, της δημοφιλούς δημιουργικής ομάδας που ευθύνεται για εξαιρετικά games όπως τα Bastion και Transistor - και αυτό "μιλά από μόνο του": οι παίκτες αναλαμβάνουν τον έλεγχο μίας ομάδας τριών εξόριστων χαρακτήρων με σκοπό να τους οδηγήσουν πίσω στην πατρίδα τους. Θα χρειαστεί εξερεύνηση, επαφή με άλλους χαρακτήρες, αγορά και πώληση εξοπλισμού, διαχείριση πόρων και φυσικά μάχες με άλλες ομάδες προκειμένου να επιτύχουν οι παίκτες στον σκοπό τους. Τα γραφικά και ο ήχος του Pyre είναι άκρως φροντισμένα (όπως πάντοτε της Supergiant), η παρουσίαση και το συνολικό στυλ του το ίδιο, ενώ η ισορροπία των βασικών μηχανισμών παιχνιδιού και η προσοχή σε κάθε μικρή λεπτομέρεια είναι αξιοθαύμαστα. Το δίχως άλλο από τα αγαπημένα μας "μικρά"... ever!



Resogun


Το αριστούργημα αυτό της σουηδικής της Housemarquee είναι το... R-Type της σύγχρονης εποχής για το PlayStation4: ένα "παραδοσιακό" shoot' em up σε μοντέρνο περιτύλιγμα με προσεγμένο τεχνικό τομέα, ναι, αλλά κυρίως το είδος του τίτλου που προοδεύει μαζί με τον παίκτη και δείχνει στην πράξη κυριολεκτικά ανεξάντλητο. Οι ώρες ψυχαγωγίας που έχουμε αποσπάσει από αυτό από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του PS4 (τότε κυκλοφόρησε!) είναι κυριολεκτικά αμέτρητες και, με την προσθήκη των extra επιλογών παιχνιδιού που έχουν γίνει στο μεσοδιάστημα, δεν μπορούμε να φανταστούμε πως για όποιον ασχοληθεί με το Resogun τώρα θα είναι λιγότερες. Ένα από τα αρχικά games του PS4, ηλικίας έξι και πλέον ετών πια, είναι ακόμη ένα από τα λαμπρότερα.



The Talos Principle


Ίσως ο πλέον υποτιμημένος τίτλος του είδους του αποδίδει στον παίκτη το ρόλο μιας οντότητας τεχνητής νοημοσύνης που, μέσα σε μία ψηφιακή εξομοίωση των ερειπίων του ανθρώπινου πολιτισμού, επιλύει γρίφους που ένα υπέρτατο ον θέτει προκλητικά. Στην διάρκεια της επίλυσής τους η δημιουργός του τίτλου, η Croteam, διαπραγματεύεται ευρεία γκάμα από ιστορικά, ανθρωπιστικά και φιλοσοφικά ερωτήματα. Ο καινοτομικός χαρακτήρας του The Talos Principle δεν εντοπίζεται τόσο σε αυτό το στοιχείο, μα στον τρόπο με τον οποίο οι παράξενοι, συναρπαστικοί γρίφοι "δένουν" θεματικά με αυτό το περιεχόμενο, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο ο τίτλος παρακινεί τον παίκτη να σκεφτεί ελεύθερα και δημιουργικά. Υπέροχα γραφικά και απίστευτη μουσική αποδίδουν ονειρική εντύπωση επιστημονικής φαντασίας, είναι όμως οι πανέξυπνοι γρίφοι και η ατμόσφαιρα αυτά που καθιστούν το The Talos Principle ξεχωριστό.


...και ακόμη

Πέρα από τις παραπάνω δημιουργίες των ανεξάρτητων εταιρειών ανάπτυξης, τις οποίες έχουμε ξεχωρίσει προσωπικά και δαπανήσει πολλές ώρες μαζί τους, άξιοι αναφοράς στο ίδιο πλαίσιο είναι και games όπως το Bloodborne (κορυφαίο γοτθικό θρίλερ δράσης και από τα πρώτα αποκλειστικά αριστουργήματα του PS4), το Rez Infinite (εντυπωσιακό και προσεγμένο remake του θρυλικού τίτλου στο Dreamcast της Sega), το Amplitude (επίσης έξοχο remake ιστορικού μουσικού τίτλου) και το Shadow Complex Remastered (τίτλος δράσης 2D στο στυλ των games δράσης της δεκαετίας του '80 αλλά με τεχνικό τομέα σύγχρονο). Και άλλα πολλά φυσικά... μα αυτά είναι, για να είμαστε ειλικρινείς, τα πρώτα "ανεξάρτητα" αγαπημένα που σκεπτόμαστε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ