PS4: 6 χρόνια, πιο πολλά top games του PSN

Δώδεκα δεν είναι ούτε γι' αστείο αρκετά, οπότε ορίστε... δέκα ακόμη για παν ενδεχόμενο!

Μα ένα άρθρο είναι λίγο, πολύ λίγο για να καλύψει αρκετά από τα αξιόλογα games για PlayStation4 που μπορούν να βρεθούν μόνο στο PS Store και δεν κυκλοφορούν σε υλική μορφή στα παραδοσιακά εμπορικά καταστήματα. Συγκεντρώσαμε ορισμένα από αυτά ήδη μα έχουμε ακόμη περισσότερα να προτείνουμε, από διαφορετικές κατηγορίες αλλά το ίδιο ποιοτικά και ενδιαφέροντα. Τα παρακάτω!



Crash Bandicoot N.Sane Trilogy


Ένας από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες του αρχικού PlayStation κάνει επιτυχημένα την μετάβαση στον κόσμο της υψηλής ευκρίνειας και του PS4 με αυτό το θεαματικό remake. Η παραγωγή περιλαμβάνει και τους τρεις τίτλους του PSone με εκμοντερνισμένα γραφικά και ήχο, διατηρώντας ωστόσο το απαράμιλλο στυλ του διάσημου... μαρσιμοποειδούς ανέπαφο και πιστό στο πνεύμα των παραγωγών της δεκαετίας του ΄90. Αν και δεν έχει προστεθεί κάτι νέο από πλευράς περιεχομένου ή μηχανισμών παιχνιδιού, είναι το είδος της μεταφοράς που έχει σχεδόν... έτοιμο κοινό: αυτό των ανθρώπων που ακολουθούν τα PlayStation από την αρχή και, έστω για λόγους νοσταλγίας, θα ήθελαν ξαναπαίξουν ένα από τα διασημότερα platform games όλων των εποχών. Είναι επαρκώς ποιοτικό και για τους... νεότερους gamers, ωστόσο!



Τhe Unfinished Swan


Το άσπρο και το μαύρο έχουν γίνει... συνώνυμα σχεδόν μιας καλλιτεχνικής προσέγγισης που απευθύνεται σε μικρό κοινό, εδώ ωστόσο αξιοποιείται δημιουργικά: χρησιμοποιώντας μόνο αυτά τα δύο χρώματα, το ένα ως υπόβαθρο και το άλλο έτσι ώστε να εμφανίσει αντικείμενα και το γύρω περιβάλλον μέσω της αντίθεσης, ο παίκτης καλείται να εξερευνήσει σε προοπτική πρώτου προσώπου ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον σε αναζήτηση του ομώνυμου κύκνου. Στην συνέχεια θα συμμετάσχουν και... άλλα χρώματα, όμως ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός, η απόκοσμη ατμόσφαιρα και η ταιριαστή μουσική του The Unfinished Swan παραμένουν μαγευτικά σε βαθμό που θα θυμίσουν σε οποιονδήποτε παιδικό αλληλεπιδραστικό παραμύθι. Οι γρίφοι του είναι απλοί και η διάρκειά του όχι μεγάλη, όμως η συνολική οπτικοακουστική εμπειρία του τίτλου - και το συγκινητικό του τέλος - αποζημιώνουν και με το παραπάνω.



The Swapper


Απόδειξη του γεγονότος ότι - με τόσα εργαλεία και ικανή τεχνολογία στα χέρια τους - οι σημερινοί δημιουργοί games χρειάζονται μόνο μία καλή ιδέα, είναι αυτός ο τίτλος. Ο παίκτης αναλαμβάνει να εξερευνήσει μία ερημωμένη διαστημική βάση και ν' ανακαλύψει τί συνέβη σ' εκείνους που την είχαν επανδρώσει, έχοντας στην διάθεσή του την δυνατότητα να "κλωνοποιήσει" τον εαυτό του σε περισσότερα από ένα "αντίτυπα" και να ελέγχει κάθε φορά ένα από αυτά. Το περιβάλλον και οι γρίφοι έχουν πανέξυπνα προσαρμοστεί σε αυτόν τον μηχανισμό ώστε να προσφέρουν αυξημένη κι ευφάνταστη πρόκληση - ενώ τα παράξενα αλλά λεπτομερή γραφικά και ο φροντισμένος ήχος αποδίδουν την υποβλητική ατμόσφαιρα και την αίσθηση της αποξένωσης υπέροχα.



Sound Shapes


Games "μουσικά" προσφέρονται αρκετά στο PlayStation4, όμως αυτό δεν ζητά από τον παίκτη να "ακολουθήσει" τον ρυθμό και να κάνει πράγματα βάσει αυτού, αλλά να... κάνει πράγματα ώστε να τον συνθέσει και να τον ολοκληρώσει. Αυτό γίνεται με ένα απλό στρογγυλό sprite και περιβάλλοντα δύο διαστάσεων που θα ταίριαζαν περισσότερο σε platform game - όμως ο μηχανισμός λειτουργεί υπέροχα καθώς ο παίκτης προσθέτει όλο και πιο πολλά στοιχεία σε ένα μουσικό κομμάτι αποφεύγοντας τα εμπόδια. Ο τεχνικός του τομέας στο PS4 δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό (η αρχική έκδοση ήταν για το PS Vita), όμως ο χειρισμός και η συνολική αίσθηση βρίσκονται ακριβώς εκεί που πρέπει, δηλαδή σε επίπεδο... εθιστικό. Το "κερασάκι στην τούρτα"; Στο Sound Shapes με σχετική επιλογή παιχνιδιού μπορεί ουσιαστικά να συνθέσει κανείς τη δική του μουσική και πίστες όπου θα είναι σε θέση κυριολεκτικά να... την "συναρμολογήσει"!



Escape Plan


Οι τίτλοι επίλυσης γρίφων ποτέ δεν είχαν εκπρόσωπο με τόσο πρωτότυπη εικαστική προσέγγιση όσο αυτή: δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντυπωσιαστεί κανείς από τα... αποκλειστικά ασπρόμαυρα (!) γραφικά του, που έχουν την υφή καρικατούρας και φαίνονται υπέροχα σε υψηλή ανάλυση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντυπωσιαστεί με τους ενίοτε παμπόνηρους γρίφους, που έχουν τη μορφή δωματίων απ' όπου θα πρέπει να δραπετεύσουν οι δύο πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες. Ο χειρισμός είναι επίσης έξυπνος, όπως φροντισμένη είναι και η όλη παρουσίαση. Ναι, πρόκειται για το είδος της παραγωγής που χαρακτηρίζεται ως cult και όχι mega hit, συνιστούμε όμως σε κάθε κάτοχο PS4 που θέλει να παίξει κάτι πέρα από τα τετριμμένα, να το αποκτήσει - αν μη τί άλλο, για το απαράμιλλο στυλ και το χιούμορ του. Το μοναδικό, έχει πάντοτε αξία!


...και ακόμη


Υπάρχουν κι άλλα παρόμοια games στο PlayStation Store την αγορά των οποίων θα συστήναμε στους κατόχους ενός PS4/PS4 Pro. Υπάρχει το Hellblade: Senua's Sacrifice (εκρηκτική δράση και σινε-σκηνοθεσία σε εφιαλτικό περιβάλλον που βρίσκεται μέσα στο μυαλό της πρωταγωνίστριας), υπάρχει το Entwined (o ταυτόχρονος χειρισμός ενός πουλιού κι ενός ψαριού μέσα από παράλληλες ζωές είναι ποιητικός από μόνος του), υπάρχει το Flower (πόση ομορφιά υπάρχει στην πτήση ενός πετάλου από λουλούδι στον άνεμο δεν το φαντάζεται κανείς πριν το κατευθύνει ο ίδιος), υπάρχει το Tearaway Unfolded (ο χάρτινος κόσμος του είναι ανεπανάληπτος), υπάρχει και το διάσημο Minecraft (που δεν νομίζουμε να χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις). Δεν είναι ούτε κατά διάνοια τα μόνα που αξίζουν προσοχής, είναι ωστόσο... μια καλή αρχή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ