PS4: 6 χρόνια, άγνωστα games που αξίζουν προσοχής

Μπορεί να μην τα έχεις ακούσει, προτείνουμε ωστόσο να τα παίξεις - και λίγα γι' αυτά να πληρώσεις!

Με τόση... υπερπροσφορά τίτλων για PlayStation4 στο PS Store ήταν πρακτικά βέβαιο πως κάποια games που αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί τους - αλλά υπογράφονται από μικρές ομάδες δημιουργίας ή εταιρείες ανάπτυξης με ελάχιστους διαθέσιμους πόρους για διαφήμιση - δεν θα τύγχαναν της αντίστοιχης προσοχής. Για λίγους έστω από αυτούς τους τίτλους, ας... προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τούτη την αδικία: ακολουθούν ορισμένα ακριβώς τέτοια ποιοτικά games, διαφόρων ειδών, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο κοινό των PS4 μα θεωρούμε πως αξίζουν την προσοχή, τον χρόνο και τα χρήματά του. Υπάρχουν σαφώς πιο πολλά, μα αυτά ξεχωρίσαμε τα τελευταία χρόνια ασχολούμενοι μαζί τους. Ας τα δούμε ένα-ένα λοιπόν!



Abzu


Ελάχιστα games έχουν αποδώσει με επιτυχία την ομορφιά και την γαλήνη του θαλάσσιου βυθού - όμως ο τίτλος αυτός όχι μόνο τα προσφέρει απλόχερα, μα τα μεταμορφώνει σε ενεργά στοιχεία του παιχνιδιού. Στο Abzu το σενάριο και τα πράγματα που πρέπει να κάνει ο παίκτης έχουν ηθελημένα σκιαγραφηθεί αόριστα, ώστε στην διάρκεια της υποβρύχιας εξερεύνησής του να απολαύσει απερίσπαστος την οπτικοακουστική πανδαισία που τα φροντισμένα γραφικά και ο έξοχος ήχος συνθέτουν σε πολλά "σκηνοθετημένα" σημεία. Ακόμη και οι απλοί γρίφοι ή σεκάνς διανθίζουν την αλληλεπίδραση με το θαλάσσιο περιβάλλον όσο χρειάζεται ώστε να μην χαθεί η υπνωτιστική ατμόσφαιρα που καλλιεργείται με το φως και την κίνηση. Ειδικά με μεγάλη τηλεόραση και πολυκάναλο ήχο, το Abzu είναι μία από τις ομορφότερες... θαλάσσιες εμπειρίες που μπορεί να έχει κανείς σήμερα, ανεξαρτήτως ηλικίας του παίκτη!



Αaero


Τίτλους που συνδυάζουν κίνηση 3D, σκόπευση με laser και μουσική δεν στερείται το PS4, μα αυτός ο τίτλος το κάνει με το είδος της άνεσης και του στυλ που σπάνια συναντά κανείς. Πολύχρωμα, ενίοτε... ψυχεδελικά αλλά φροντισμένα γραφικά, άψογος χειρισμός, soundtrack από γνωστά ονόματα της dance/trance και βέβαια καταιγιστική δράση με πολλές "σκηνοθετημένες" στιγμές κι εντυπωσιακά μεγάλους αντιπάλους, όλα συνθέτουν ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα του οποίου η αδρεναλίνη προσφέρεται σε γενναίες κάθε φορά δόσεις. Speed... αλλά από το σωστό!



Nex Machina


Οι Φινλανδοί που χάρισαν στο κοινό του PS4 τα δημοφιλή Resogun και Alienation έχουν προσφέρει και αυτό, το... λαμπρότερο shoot' em up τους: βασισμένο σε ανανεωμένη τεχνολογία γραφικών αλλά με την συλλογιστική των δυσδιάστατων τίτλων του είδους της δεκαετίας του '80, το Nex Machina στοχεύει να προσφέρει καταιγιστική δράση με εντυπωσιακά ειδικά εφέ, ποικιλία πεδίων μάχης, όπλων και τακτικών, καθώς και σεναριακό τμήμα που μπορεί να παιχθεί στο σύνολό του από δύο παίκτες ταυτόχρονα συνεργατικά (όπως το θρυλικό coin-op του Robotron). H Housemarquee δικαίως έχει τη φήμη δημιουργικής ομάδας που αξιοποιεί κορυφαία τεχνολογία γραφικών με τρόπους ευφάνταστους, καμία έκπληξη λοιπόν που το Nex Machina προσφέρει τις συγκινήσεις που υπόσχεται... φαντασμαγορικά!



Absolver


Ένας από τους πλέον ιδιότυπους τίτλους μάχης σώμα με σώμα που κυκλοφορούν συνδυάζει μία σειρά από πρωτότυπα χαρακτηριστικά: την δημιουργία μαχητών με γκάμα κινήσεων την οποία διαμορφώνει ο χρήστης μέσα από δεκάδες διαφορετικά σετ, στυλ και στάσεις, τα αφαιρετικά αλλά πολύ όμορφα και πειστικά κινούμενα γραφικά, καθώς και την δυνατότητα αλληλεπίδρασης των παικτών είτε συνεργατικά είτε... όχι, μέσα στον ίδιο εικονικό κόσμο - με το σενάριο εμπειρότεροι μαχητές να γίνονται δάσκαλοι για τους νεότερους επίσης εφικτό. Οι πολλαπλές επιλογές παιχνιδιού για έναν παίκτη, η συλλογή όπλων και αξεσουάρ στο πέρασμα του χρόνου, καθώς και η υιοθέτηση ειδικών κινήσεων βάσει της εξέλιξης του εκάστοτε μαχητή ολοκληρώνουν την εικόνα μιας παραγωγής τραγικά υποτιμημένης που αξίζει πολύ περισσότερης προσοχής.



Bound


Τίτλους που στηρίζουν την μοναδικότητά τους στα καλλιτεχνικά γραφικά, την ιδιόρρυθμη παρουσίαση ή την συναρπαστική μουσική έχουμε αναφέρει ήδη, μόνο ένα ωστόσο στηρίζεται τόσο στην μαγευτική κίνηση: το Bound. O παίκτης ελέγχει μία χορεύτρια την οποία πρέπει να κατευθύνει επιδέξια μέσα σε τρισδιάστατα περιβάλλοντα προκειμένου να εξολοθρεύσει αντιπάλους και να ξεπεράσει εμπόδια. Η δουλειά που έχει γίνει στην μπαλετική κίνηση της πρωταγωνίστριας είναι αληθινά απίστευτη, δικαίως "έργο τέχνης από μόνη της", τα καλοσχεδιασμένα γραφικά και η υπέροχη μουσική όμως "ακολουθούν από κοντά" συνθέτοντας ένα από τα ομορφότερα video games του PS4 ανεξαρτήτως είδους. Οποιοσδήποτε παίκτης, δε, έχει... προβλήματα συμφιλίωσης του θηλυκού έτερού του ήμισυ με τα σύγχρονα video games, ώστε εκείνη να τ' αγαπήσει, λίγες ώρες ενασχόλησής της με το Bound υποψιαζόμαστε πως αρκούν!


...και ακόμη


Πέρα από τα προαναφερθέντα όχι πολύ γνωστά - κι ας το αξίζουν - games του PS4 που βρίσκονται στο PS Store, εξίσου αξιόλογα είναι τα Volume (ρεσιτάλ τεχνικών απόκρυψης σε φουτουριστικό σενάριο), Inside (σιωπηλό κι εφιαλτικό αριστούργημα με ανατρεπτικό τέλος), Everybody's Gone to the Rupture (έξοχο σενάριο εξερεύνησης μιας πόλης που έχει μυστηριωδώς εγκαταληφθεί απ' όλους), The Witness (ένα νησί γεμάτο από ευφυείς εγκεφαλικές προκλήσεις και εκπληκτικά μυστικά) και The Vanishing of Ethan Carter (γραμμική αλλά καλογραμμένη κι έξοχα σκηνοθετημένη περιπέτεια τρόμου). Όχι ευρέως γνωστά στο κοινό των PlayStation μεν, υπέροχα δε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ