PlayStation3: η... άλωση;

Είναι πολύ πιθανό, περιμένουμε εξελίξεις

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο,τιδήποτε στηρίζεται σε software για την προστασία ενός κλειστού συστήματος, αργά ή γρήγορα παραβιάζεται: είναι το γνωστό... "ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει", κανόνας απαράβατος αφού ο κώδικας είναι ανθρώπινη δημιουργία και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην υπάρχουν τρωτά σημεία στη δομή του. Το PlayStation3, παραδόξως, αντιστάθηκε για χρόνο-ρεκόρ, πάνω από 4 χρόνια: τα Xbox 360, Nintendo Wii, Nintendo DS και Sony PSP είχαν όλα... "παραδώσει το πνεύμα" μέσα στο πρώτο δίμηνο, τρίμηνο ή το πολύ δωδεκάμηνο της κυκλοφορίας τους. Απ' ότι φαίνεται, ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα ήλθε και η δική του σειρά να "σηκώσει τα χέρια ψηλά": δύο πρόσφατες εξελίξεις στην όλη... μάχη έχουν αφήσει το PS3 πρακτικά απροστάτευτο στις προσπάθειες των hacker να εκτελέσουν χωρίς πρόβλημα δικό τους κώδικα στο σύστημα της Sony. Και βάσει αυτών αναμένουμε εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, λοιπόν: ο George Hotz, ο hacker που είχε καταφέρει πρώτος να παραβιάσει το σύστημα ασφαλείας της Apple για το iPhone, είχε πέρυσι περίπου τέτοιο καιρό αποκτήσει πρόσβαση στις λειτουργίες του επεξεργαστή Cell και το περιεχόμενο της μνήμης του PS3 - χωρίς ωστόσο αυτό να ισοδυναμεί με παραβίαση του συστήματος προστασίας του. Το ζήτημα ξεχάστηκε για καιρό, καθώς με εκείνο το βήμα δεν είχε καταστεί εφικτό να εκτελεστεί κώδικας στο σύστημα της Sony.

Το Σεπτέμβριο, ωστόσο, τόσο εκμεταλλευόμενοι τις ανακαλύψεις του Hotz, όσο και άλλων, hackers αγνώστων μέχρι σήμερα στοιχείων κατάφεραν να διασπάσουν για πρώτη φορά όλες τις έως τότε "άμυνες" του PS3 και να εκτελέσουν κώδικα σ' αυτό. Το σχετικό λογισμικό, με το όνομα PSJailbreak, μπορούσε να αποθηκευθεί σε ένα απλό USB flash drive και να επιτρέψει την αντιγραφή games στο σκληρό δίσκο του PS3 για έναρξη από αυτόν κι όχι το Blu-ray drive. H Sony αντέδρασε άμεσα, πρώτα παρεμποδίζοντας την πώληση του USB drive από τους πρώτους εμπόρους που το διέθεσαν, στη συνέχεια διαθέτοντας νέα έκδοση firmware που καθιστούσε το PSJailbreak μη λειτουργικό.

Κι εκεί είχαμε αφήσει τον σχετικό... πόλεμο, μέχρι πριν από μερικές μέρες. Κατά τις οποίες δύο διαδοχικές "βόμβες" κατάφεραν πολύ σημαντικά πλήγματα στη θωράκιση του PS3 - τέτοια, που όλοι περιμένουμε να δούμε τις επόμενες εβδομάδες αν άφησαν περιθώριο στη Sony να αντιδράσει ή αν το σύστημά της είναι πια "διάπλατα ανοιχτό".

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ