PGW 2015: καθ' οδόν το Gran Turismo Sport

To πρώτο μέλος της οικογένειας των GT για το PS4 ξεκινά μέσα στο 2016 με προσέγγιση διαφορετική

Ναι, μπορεί να ήταν περισσότερο βέβαιο απ' ότι ο... θάνατος και η εφορία το γεγονός ότι ένα νέο Gran Turismo θα κυκλοφορούσε κάποια στιγμή για το PlayStation4, είναι όμως πάντοτε λόγος ενθουσιασμού η επίσημη επιβεβαίωση για τα σχέδια που η Polyphony Digital και η Sony έχουν για το μέλλον της θρυλικής σειράς. Νέo GT, νέας γενιάς οι κάτοχοι του ισχυρότερου οικιακού PlayStation ζητούν πρακτικά από την... ημέρα που αυτό βρήκε τον δρόμο του στα καταστήματα, προφανώς, όμως στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου των Ιαπώνων για την Paris Games Week ο ίδιος ο δημιουργός της σειράς, ο Kazunori Yamauchi, επί σκηνής έδωσε τις πρώτες λεπτομέρειες και υποσχέσεις. Ο τίτλος ονομάζεται Gran Turismo Sport και η συλλογιστική του είναι κατά τι διαφορετική σε σχέση με αυτή των προκατόχων του.

Το Gran Turismo Sport δεν είναι το Gran Turismo 7, όπως φρόντισε να υπογραμμίσει η Sony, αλλά ούτε και μία εκδοχή των παλαιότερων GT "Prologue" με απλώς διαφορετικό όνομα. Είναι το πρώτο μέλος της σειράς που έχει σχεδιαστεί ειδικά για το PS4 - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των γραφικών, του ήχου, της συνολικής παρουσίασης και του λεπτομερούς ελέγχου - όμως δεν εστιάζει στα αμέτρητα διαθέσιμα οχήματα ή στις πολυάριθμες αγωνιστικές πίστες. Αντιθέτως, το Gran Turismo Sport έχει αναπτυχθεί σε στενή συνεργασία με την FIA και ο στόχος του είναι να καθιερώσει στον κόσμο των video games δύο εικονικά πρωταθλήματα σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτά να λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο επίσημα, όπως το πρωτάθλημα της Formula 1.

Τα πρωταθλήματα είναι δύο ειδών. Το πρώτο είναι το συνολικό παγκόσμιο - που εκτυλίσσεται προφανώς online - στο οποίο λαμβάνουν μέρος παίκτες που έχουν αναδειχθεί νικητές στα "τοπικά" εθνικά πρωταθλήματα του Gran Turismo Sport. Το δεύτερο είναι το πρωτάθλημα ανάμεσα στους κατασκευαστές αυτοκινήτων (!), καθώς οι gamers θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μόνιμη θέση στις ομάδες παικτών που "τρέχουν" μόνο με αυτοκίνητα της αγαπημένης τους εταιρείας κατασκευής. Όλα τα παραπάνω, φυσικά, παραπέμπουν σε έναν τίτλο ο οποίος αρχικά θα προσφέρει περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων και σίγουρα συγκεκριμένες αγωνιστικές πίστες. Ένα είδος Prologue, δηλαδή, από αυτήν την πλευρά, του οποίου όμως το περιεχόμενο μέσω δεν θα είναι πια στατικό - ο σταδιακός εμπλουτισμός του με αναβαθμίσεις θεωρείται δεδομένος - και του οποίου η έμφαση θα είναι σε μεγάλο βαθμό Δικτυοκεντρική.

Το ερώτημα στα χείλη όλων είναι, φυσικά, το... "πότε όλα αυτά;", καθώς η σχέση του Kazunori Yamauchi με τα χρονοδιαγράμματα είναι πασίγνωστη (δεν θέλει ει δυνατόν να έχει καμία με αυτά). Ο επικεφαλής της Polyphony Digital υποσχέθηκε πως το Gran Turismo Sport θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική του φάση (online beta testing) κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016, κάτι που σημαίνει πως η τελική του θα πρέπει να είναι διαθέσιμη κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ας ελπίσουμε πως η ψυχαναγκαστική τελειομανία του Yamauchi και τα όποια τεχνικά εμπόδια παρουσιαστούν - είναι σχεδόν βέβαιο πως ένας online τίτλος με το επίπεδο παρουσίασης και λεπτομέρειας ενός GT θα αντιμετωπίσει ουκ ολίγα τέτοια μέχρι να λειτουργήσει στις σημερινές Δικτυακές ταχύτητες απολύτως ομαλά - δεν θα αποδειχθούν αρκετά για να εμποδίσουν την κυκλοφορία του Gran Turismo Sport έως τα επόμενα Χριστούγεννα. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ