Νέο PlayStation Plus: τα games της Sony

Η συνεισφορά των Ιαπώνων στην βιβλιοθήκη της αναβαθμισμένης τους υπηρεσίας είναι εντυπωσιακή - λεπτομέρειες

O Ιούνιος βρίσκεται πλέον πολύ κοντά, πράγμα που σημαίνει πως το κοινό των PlayStation θα έχει σύντομα στην διάθεσή του την ανανεωμένη συνδρομητική υπηρεσία PlayStation Plus της Sony. Η εταιρεία γνωστοποίησε πολλά από τα games με τα οποία θα συνεισφέρει στην βιβλιοθήκη του νέου PS Plus από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του και η εικόνα που εισπράττει κανείς είναι σε γενικές γραμμές άκρως θετική, έστω κι αν ορισμένα στοιχεία της παραμένουν συζητήσιμα.

Οι τίτλοι που θα προσφέρει η ίδια η Sony στους συνδρομητές PS Plus Extra, Premium και Deluxe είναι οι ακόλουθοι: Alienation (PS4), Bloodborne (PS4), Concrete Genie (PS4), Days Gone (PS4), Dead Nation Apocalypse Edition (PS4), Everybody’s Golf (PS4), Ghost Of Tsushima Director’s Cut (PS4/ PS5), God of War (PS4), Gravity Rush 2 (PS4), Gravity Rush Remastered (PS4), Horizon Zero Dawn (PS4), Infamous First Light (PS4), Infamous Second Son (PS4), Knack (PS4), LittleBigPlanet 3 (PS4), LocoRoco Remastered (PS4), LocoRoco 2 Remastered (PS4) και Marvel’s Spider-Man (PS4).

Η Sony θα προσφέρει επίσης τα Returnal (PS5), Death Stranding Director’s Cut (PS4/PS5), Demon’s Souls (PS5), Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (PS4/PS5), Matterfall (PS4), MediEvil (PS4), Patapon Remastered (PS4), Patapon 2 Remastered (PS4), Resogun (PS4), Shadow of the Colossus (PS4), Tearaway Unfolded (PS4), The Last Guardian (PS4), The Last of Us Remastered (PS4), The Last of Us: Left Behind (PS4), Until Dawn (PS4), Uncharted The Nathan Drake Collection (PS4), Uncharted 4 (PS4), Uncharted: The Lost Legacy (PS4) και WipEout Omega Collection (PS4).

Μία ματιά στα παραπάνω αρκεί για να βεβαιώσει πως σχεδόν όλες οι μεγάλες επιτυχίες της Sony από την "θητεία" του PS4 - εκτός από τα The Last of Us 2, GT Sport, Dreams και Killzone Shadowfall - θα είναι διαθέσιμες στους συνδρομητές PS Plus Extra, Premium ή Deluxe, καθώς και όλοι σχεδόν οι αποκλειστικοί τίτλοι της Sony για το PS5 (εξαιρουμένου του Ratchet & Clank: Rift Apart). Η εταιρεία έχει ήδη επιβεβαιώσει πως περισσότερα games θα προστίθενται στην βιβλιοθήκη του PS Plus μελλοντικά, οπότε ακόμη κι αυτοί οι λίγοι τίτλοι που δεν αναφέρθηκαν αυτή τη φορά είναι πολύ πιθανό να προσφερθούν αργότερα. Εννοείται, άλλωστε, πως όλοι οι παραπάνω τίτλοι για PS4 παίζονται χωρίς προβλήματα στο PS5, ορισμένοι δε βελτιωμένοι σημαντικά.

Υπάρχουν δύο σημεία συζητήσιμα όσον αφορά στην παραπάνω λίστα. Ένα: η Sony έχει ολοφάνερα εστιάσει στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, εκείνοι ωστόσο που θα βιαστούν να συγκρίνουν το νέο PS Plus με το Game Pass της Microsoft (κι ας μην είναι η σύγκριση αυτή δόκιμη για μία σειρά από λόγους) είναι βέβαιο πως θα σχολιάσουν τον αριθμό των διαθέσιμων τίτλων αυτόν καθ' αυτόν. Δύο: πολλά από αυτά τα games δεν είναι καινούργια ακριβώς ενώ παράλληλα είναι ήδη εξαιρετικά επιτυχημένα, έχοντας συμπεριληφθεί κατ' επανάληψη σε προωθητικές ενέργειες ή εκπτώσεις στο PlayStation Store. Αυτό σημαίνει πως οι πιθανότητες πάρα πολλοί κάτοχοι PS4/PS5 να έχουν πολλούς από αυτούς τους τίτλους ήδη, είναι μεγάλες. Ειρωνικά, αν όντως επιλέξει να συγκρίνει κανείς απευθείας τα νέα PS Plus και Game Pass, τότε... το ίδιο ισχύει ακόμη περισσότερο για το Game Pass, οπότε εκλαμβάνεται απλώς ως δεδομένο και των δύο.

Η Sony αναφέρθηκε επίσης στον κατάλογο των Classic Games όπου θα έχουν πρόσβαση οι συνδρομητές PS Plus Premium ή Deluxe. Αυτοί είναι διάσημοι τίτλοι των PSone ή PSP δημιουργίας Sony, είτε στην αρχική μορφή τους είτε σε βελτιωμένη και περιλαμβάνουν τα Ape Escape, Hot Shots Golf, Intelligent Qube, Jumping Flash, Syphon Filter και Super Stardust Portable. Υπάρχουν επίσης, για τους ίδιους συνδρομητές, διαθέσιμοι πολλοί τίτλοι του PS2 που έχουν διαμορφωθεί και βελτιωθεί για PS4, όπως οι Ape Escape 2, Arc The Lad: Twilight of the Spirits, Dark Cloud, Dark Cloud 2, FantaVision, Hot Shots Tennis, Jak II, Jak 3, Jak X: Combat Racing, Jak and Daxter: The Precursor Legacy, Rogue Galaxy, Siren και Wild Arms 3. Ναι, τα Classic Games δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο σημαντικά όσο οι νεότεροι τίτλοι, όμως ένα ποσοστό της κοινότητας του PlayStation που ασχολείται τακτικά και με τo retro gaming θα τα απολαύσει δεόντως.

Οι συνδρομητές PS Plus Premium ή Deluxe subscribers θα έχουν επίσης πρόσβαση σε πολλά games του PS3 όπως έκαναν ως τώρα οι συνδρομητές της απελθούσας υπηρεσίας PlayStation Now. Αυτά προσφέρονται στην αρχική τους μορφή και περιλαμβάνουν γνωστές παραγωγές όπως τα Demon’s Souls, echochrome, Ico, Infamous/Infamous 2, MotorStorm Apocalypse, Puppeteer, rain, Resistance 3, Super Stardust HD, τρεις διαφορετικούς τίτλους Ratchet & Clank και άλλα πολλά. Δεν είναι σαφές το αν αυτή η γκάμα τίτλων είναι η ίδια με αυτήν που προσέφερε το PS Now, μα τουλάχιστον στην περίπτωση των games της ίδιας της Sony δεν υπάρχει λόγος για το αντίθετο: η απαραίτητη δουλειά εκ μέρους της έχει γίνει ήδη εδώ και χρόνια.

Η Sony διευκρίνισε πως η ενημέρωση της βιβλιοθήκης τίτλων του νέου PS Plus από δω και πέρα θα γίνεται ως εξής: την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα θα προστίθενται σε αυτήν δύο δωρεάν games για όλα τα επίπεδα συνδρομής στην υπηρεσία ενώ στα μέσα του ίδιου μήνα θα υπάρχει ανανέωση των προσφερόμενων games για τους συνδρομητές PS Plus Extra, Premium και Deluxe (το πόσο μεγάλη θα είναι η ανανέωση θα ποικίλλει από μήνα σε μήνα). Οι ίδιοι συνδρομητές θα έχουν στην διάθεσή τους και τις δοκιμαστικές εκδόσεις τίτλων (game trials) διάρκειας δύο ωρών, με την Sony να προσφέρει σε τέτοια μορφή τον Ιούνιο τα Uncharted: Legacy of Thieves Collection (PS5) και Horizon Forbidden West (PS4/PS5). Περισσότερα θα ακολουθήσουν.

Είναι, φυσικά, άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Sony συνεισφέρει το σύνολο σχεδόν των games επιπέδου ΑΑΑ που έχει δημιουργήσει την τελευταία δεκαετία, στην βιβλιοθήκη του νέου PlayStation Plus: δεν ήταν διόλου δεδομένο και αξίζει τα εύσημα γι' αυτό. Είναι εξαιρετικά πιθανό, άλλωστε, ο πλήρης κατάλογος των τίτλων που θα προσφέρει η υπηρεσία με την επανεκκίνησή της τον Ιούνιο να είναι σημαντικά μεγαλύτερος, καθώς όλα δείχνουν πως η εταιρεία ακόμη οριστικοποιεί τί θα προσφέρει σε ποιές χώρες. Οι φήμες θέλουν τις μεγάλες εκδότριες εταιρείες και τους ανεξάρτητους δημιουργούς να συνεισφέρουν στο νέο PS Plus όσο η Sony ή και περισσότερο. Θα περιμένουμε, λοιπόν, μέχρις ότου το δούμε στην τελική του μορφή για να εκφέρουμε την άποψή μας γι' αυτό και να σχολιάσουμε σχετικά. Σε λιγότερο μήνα πλέον!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ