Και το Wii... "μαζεύει σκόνη"

Αίσθηση (και τις αναμενόμενες αντιδράσεις από τα... γνωστά fanboys) έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Mike Capps, προέδρου της πασίγνωστης εταιρείας ανάπτυξης Epic, ο οποίος σε συνέντευξή του παρομοίασε το Wii της Nintendo με... επιβλαβή ιό: "Εξαπλώνεται όπως ακριβώς ένας ιός", υποστήριξε. "Το αγοράζεις, παίζεις για λίγο, το βλέπουν οι φίλοι σου, ενθουσιάζονται, το αγοράζουν κι αυτοί, αλλά μετά από δύο μήνες εσύ το έχεις ήδη βαρεθεί. Μετά από λίγο το βαριούνται κι αυτοί, αλλά... όχι πριν το δουν και οι δικοί τους φίλοι και ενθουσιαστούν, το αγοράσουν κι αυτοί και πάει λέγοντας".

Ο παραλληλισμός είναι βέβαια ατυχής, υπάρχει όμως περισσότερη αλήθεια στην διαπίστωση αυτή απ' ότι θα ήθελε ποτέ να παραδεχθεί η Nintendo. Το Wii σημειώνει πάρα πολύ καλές πωλήσεις, όμως πάρα πολλοί είναι και οι κάτοχοί του που ομολογούν ότι εν τέλει δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το προϊόν: το αγόρασαν μαζί με το Wii Sports, έπαιξαν λίγο μαζί του και μετά... άρχισε να "μαζεύει σκόνη". Το σύστημα της ιαπωνικής εταιρείας έχει την έννοια του toy, και όχι του πραγματικού φορμά που "ζει" από τους πρόσθετους τίτλους που οι κάτοχοί του αγοράζουν σταδιακά, σε μεγαλύτερο βαθμό απ' όσο η Nintendo θα ήθελε. Το γεγονός αντικαθρεπτίζεται και στο attachment ratio, τον μέσο όρο από games που οι κάτοχοι ενός συστήματος αγοράζουν γι' αυτό: η αναλογία αυτή στο Wii μετά βίας αγγίζει το 3.4, όταν στο Xbox 360 ξεπερνά το 7.

Αυτό είναι, από την άλλη πλευρά, το τίμημα που πληρώνει κανείς όταν στοχεύει το ευρύτερο κοινό. Οι λεγόμενοι... casual gamers είναι ακριβώς αυτό: άνθρωποι που δεν αγαπούν τα games στο βαθμό που θα τους ωθήσει να αγοράσουν τίτλους ξανά και ξανά ή να επενδύσουν χρόνο σε αυτήν την ενασχόληση. Και, όπως με κάθε τί ευκαιριακό και "της μόδας", για το κοινό αυτό το Wii αργά ή γρήγορα αποδεικνύεται πως έχει "ημερομηνία λήξης". Θα έχει ενδιαφέρον, αν μη τί άλλο, να διαπιστώσουμε για πόσο καιρό θα διατηρήσει το Wii τους ίδιους ρυθμούς πωλήσεων, όταν θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ότι η μικρή του "αντοχή στο χρόνο" δεν είναι απλώς... διαφορά απόψεων, αλλά χειροπιαστό πρόβλημα. Wii Fit, anyone?

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ