Η Sony εξαγοράζει την Housemarque, ακολουθεί η Bluepoint

Οι Ιάπωνες εμμένουν στην δική τους προσέγγιση, δεν προβλέπεται εξαγορά "τύπου Microsoft"... σύντομα

Δεν είναι ακριβώς μυστικό πια το γεγονός ότι οι Sony και Microsoft αντιμετωπίζουν η μία την άλλη με διαφορετικά δεδομένα αυτήν την φορά στην αγορά του gaming, αλλά ένα στοιχείο της σύγκρουσης αυτής δεν έχει αλλάξει: η σημασία του περιεχομένου - και δη του αποκλειστικού - που τα PlayStation5 και Xbox Series S/X θα προσφέρουν στο κοινό. Απλώς οι δύο εταιρείες θα αξιοποιήσουν αυτό το περιεχόμενο διαφορετικά: η Sony για να ωθήσει ψηλά τις πωλήσεις του PS5 γρήγορα, η Microsoft για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν πιο πολλούς συνδρομητές στην υπηρεσία Game Pass. Καθώς η δεύτερη έχει πολύ περισσότερα χρήματα να ξοδέψει για περιεχόμενο από την πρώτη, οι Ιάπωνες θα πρέπει να κάνουν προσεκτικές και έξυπνες επιλογές - και η εξαγορά της εταιρείας ανάπτυξης Housemarque είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τέτοιας επιλογής.

Η Sony εξαγόρασε την Housemarque με τον ίδιο τρόπο που είχε κάνει τις εξαγορές των Insomniac, Sucker Punch και Guerilla: έχοντας συνεργαστεί μαζί τους ήδη επί σειρά ετών, είτε στενά είτε αποκλειστικά, κι έχοντας βεβαιωθεί πως η εταιρική κουλτούρα τους και ο τρόπος σκέψης τους όσον αφορά στην δημιουργική διαδικασία των games ταιριάζει, οι Ιάπωνες κυκλοφόρησαν πρώτα από κοινού έναν αριθμό από επιτυχημένους τίτλους πριν εντάξουν αυτές τις εταιρείες στα PlayStation Studios. Μόνο τυχαίο δεν είναι, προφανώς, το γεγονός ότι η εξαγορά λαμβάνει χώρα λίγες εβδομάδες μετά από την κυκλοφορία του Returnal, του αποκλειστικού τίτλου της Housemarque για το PS5, ο οποίος αποδείχθηκε δημοφιλής τόσο στους κριτικούς όσο και στο κοινό.

Η προσέγγιση αυτή εξαγορών της Sony είναι από πολλές απόψεις περισσότερο λογική και φυσική, και... σίγουρα κατά πολύ διαφορετική από την αντίστοιχη της Microsoft, η οποία δίνει συχνά την εντύπωση πως εξαγοράζει εταιρείες ανάπτυξης games με τον τρόπο που οι συλλέκτες αγοράζουν γραμματόσημα. Οι Αμερικανοί συνήθως δεν έχουν καμία ιδιαίτερη πρότερη συνεργατική σχέση με τις εταιρίες που εξαγοράζουν, δεν είναι ποτέ σαφές το πώς ακριβώς αυτές οι εξαγορές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλάνο και, όσον αφορά στην εταιρική κουλτούρα... αυτή έχει αναχθεί σε εσωτερικό ανέκδοτο της βιομηχανίας του gaming, καθώς η πορεία της Microsoft έχει στιγματιστεί από πολλές αποτυχημένες εξαγορές εξαιτίας αυτής ακριβώς της παραμέτρου.

Ενδιαφέρον, πάντως, είναι το γεγονός ότι χάρις σε ένα λάθος των διαχειριστών του λογαριασμού του ιαπωνικού τμήματος του PlayStation στο Twitter, γνωρίζουμε ήδη ποιά θα είναι η επόμενη εξαγορά της Sony: η Bluepoint Games. Οι Ιάπωνες εκ παραδρομής δημοσίευσαν μία εικόνα που δείχνει απολύτως επίσημη και σχεδιασμένη ακριβώς όπως η αντίστοιχη που ανακοίνωσε την εξαγορά της Housemarque, καλωσορίζοντας την Bluepoint "στην οικογένεια των PlayStation Studios". Το tweet απενεργοποιήθηκε πολύ γρήγορα, όχι όμως πριν χρήστες του Twitter επαληθεύσουν πως η εικόνα προήλθε όντως από τον επίσημο λογαριασμό του ιαπωνικού τμήματος του PlayStation (δεν ήταν δηλαδή παραπλανητική δημοσίευση που προήλθε π.χ. από hack).

H επιλογή της Sony όσον αφορά στην Bluepoint είναι σημαντική για προφανείς στρατηγικούς λόγους. Η Bluepoint είναι ο... "master του remaster": μία εταιρεία που ειδικεύεται στις επανεκδόσεις παλαιότερων games σε νεότερα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας. Η συνεργασία της με την Sony είναι διάρκειας τουλάχιστον 12 ετών, ξεκινώντας από τις επανεκδόσεις των God of War και God of War II για το PlayStation3 το 2009 μέχρι την επανέκδοση του Demon's Souls για το PS5 τον περασμένο Νοέμβριο. Η Bluepoint έχει επίσης φροντίσει για τις επανεκδόσεις των Ico και Shadow of the Colossus (για τα PS3 και PS4), του Flower (για τα PS4 και PS Vita), των τριών πρώτων Uncharted (για το PS4) αλλά και του Gravity Rush (για το PS4... από την αρχική έκδοση του PS Vita!).

Τί ακριβώς σημαίνει αυτό για τα μελλοντικά σχέδια της Sony δεν μπορεί να πει κανείς ακόμη με σιγουριά, αλλά αν οι Ιάπωνες έχουν όντως εξαγοράσει την Bluepoint τότε οι φίλοι των PlayStation το λιγότερο που μπορούν να περιμένουν είναι ορισμένες επανεκδόσεις παλαιότερων επιτυχημένων games για το PS5. Σχετικές φήμες "κυκλοφορούν στο Web" εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, έχοντας κατά καιρούς εστιάσει στο Bloodborn (αλοίμονο!), στο Castlevania Syphony of the Night, το Metal Gear Solid (το αρχικό ή ακόμη και όλη την σειρά), το Silent Hill και κάποιους τίτλους της ίδιας της Sony από την εποχή του PS2 (!). Από την άλλη πλευρά, ως μέλος της οικογένειας των PlayStation Studios πια, η Bluepoint ίσως αποφασίσει πως είναι καιρός να προχωρήσει στην ανάπτυξη του πρώτου νέου, δικού της τίτλου. Για να δούμε... τί θα δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ