H Sony, το PS5, οι διαρροές κι οι πιθανότητες

To θέμα των ημερών, οι θεωρίες, οι αντιδράσεις και η δική μας γνώμη για όλα αυτά

Οδεύοντας πια προς το τελευταίο τετράμηνο του 2019 και την ολοκλήρωσή του, εκ των πραγμάτων από τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο θα ξεκινούσε η εντονότερη πια ενασχόληση του ειδικού Τύπου με τους διαδόχους των δύο δημοφιλέστερων συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας παγκοσμίως, του PlayStation4 και του Xbox One δηλαδή. Τόσο η Sony όσο και η Microsoft έχουν, άλλωστε, κάνει ήδη πολλαπλές αναφορές στα προϊόντα αυτά, τα οποία περιμένουμε να διατεθούν τον Νοέμβρη του 2020. Όμως όλα δείχνουν πως η... ανυπομονησία ποσοστού της αγοράς είναι μεγαλύτερη από όσο απαιτεί το χρονικό πλαίσιο που έθεσαν οι δύο εταιρείες, καθώς οι σχετικές διαρροές πληροφοριών είχαν ξεκινήσει ήδη από τα τέλη της άνοιξης - και πριν από λίγες ημέρες είχαμε την μεγαλύτερη τέτοια διαρροή όσον αφορά στο PlayStation5. Θεωρητικά, τουλάχιστον!

Η ακολουθία των γεγονότων είχε ως εξής: το ολλανδικό μέσο Let's Go Digital ανακάλυψε πριν από λίγες μέρες την κατάθεση εγγράφων ευρεσιτεχνίας που έκανε η Sony στην Βραζιλία για μία συσκευή απροσδιορίστου ονόματος και λειτουργίας. Κάτω από κανονικές συνθήκες αυτό δεν θα ήταν από μόνο του αξιοσημείωτο, καθώς αιτήσεις ευρεσιτεχνιών οι μεγάλες πολυεθνικές καταθέτουν συνέχεια, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως τα προϊόντα που αναφέρονται εκεί βρίσκουν τον δρόμο τους στην αγορά. Η συγκεκριμένη ευρεσιτεχνία, ωστόσο, αποδίδεται ονομαστικά στον Yusuhiro Ootori, υπάλληλο της Sony που στο παρελθόν συνδέθηκε με τον σχεδιασμό του PlayStation4. Αυτό ήταν αρκετό, σε πρώτη φάση, για να κεντρίσει το άρθρο το ενδιαφέρον του Web.

Ο... θόρυβος που δημιουργήθηκε, ωστόσο, πολλαπλασιάστηκε όταν ένα από τα εμπειρότερα στελέχη των CodeMasters, ο Matthew Scott, σε tweet του επιβεβαίωσε πως αυτή η συσκευή είναι ένα από τα ειδικά πρωτότυπα PlayStation5 (development kits) που δίνονται στους δημιουργούς games για την ανάπτυξη τίτλων για ένα σύστημα ψυχαγωγίας πολύ πριν αυτό κυκλοφορήσει και πως το γνωρίζει επειδή στην εταιρεία του έχουν ήδη πιο πολλά από ένα τέτοια. Το tweet αυτό εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες ώρες, γεγονός ίσως ενδεικτικό από μόνο του. Στην συνέχεια το Let's Go Digital αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες χωρίς επιτυχία, δημιούργησε ωστόσο φωτορεαλιστικές αποδόσεις του γραμμικού σχεδίου που περιελάμβανε η αίτηση ευρεσιτεχνίας (παραθέτουμε ορισμένες).

Όπως είναι φυσικό τα sites και τα forum ασχολούνται πια εκτενώς με το όλο θέμα - το PlayStation5 θα ήταν ούτως ή άλλως "καυτό" θέμα συζήτησης, αλλά ο διάδοχος του πλέον επιτυχημένου συστήματος ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας έχει πλέον πρόσθετο "ειδικό βάρος" - οπότε οι θεωρίες είναι πολλές. Σχεδόν όλοι συμφωνούν όσον αφορά στο ότι η ευρεσιτεχνία όπως κατατέθηκε με τα συγκεκριμένα γραμμικά σχέδια σχετίζεται, με κάποιο τρόπο, με το PS5. Από κει και πέρα... το χάος: άλλοι θεωρούν πως αυτό είναι απλώς το development kit και τίποτε παραπάνω, άλλοι θεωρούν πως μέσες-άκρες αυτή θα είναι η τελική μορφή του PlayStation5, άλλοι θεωρούν πως (παρά το tweet του Scott) δεν είναι τίποτε από τα δύο αλλά πιθανώς μία κίνηση της ίδιας της Sony με σκοπό τον αποπροσανατολισμό και την δημιουργία γόνιμου εδάφους για εκπλήξεις το 2020.

Κάθε γνώμη επικαλείται λογικά επιχειρήματα. Αυτοί που θεωρούν πως η συσκευή είναι απλώς το devkit του PS5 υπογραμμίζουν πόσο πολύ διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο PlayStation στο παρελθόν και υποστηρίζουν πως το "διαστημικό" αυτό design θα δίχαζε το κοινό της Sony. Εκείνοι που θεωρούν, αντιθέτως, πως αυτός ο σχεδιασμός ενδέχεται να είναι πολύ κοντά στον τελικό υποστηρίζουν πως... παραείναι φροντισμένο το περίβλημα για να είναι απλό devkit (όντως αυτά είναι συνήθως τυπικά "κουτιά" PC με παρουσιαστικό επίτηδες κοινότυπο) και πως το design είναι αυτή τη φορά επιβεβλημένο να διαφέρει καθώς το PS5 θα ενσωματώνει ισχυρότατο κεντρικό επεξεργαστή και υποσύστημα γραφικών τα οποία χρειάζονται ικανό τρόπο ψύξης: τόσο το γραμμικό όσο και το φωτορεαλιστικό σχέδιο όντως απεικονίζουν περίβλημα που, με πολλαπλά "πτερύγια" έκλυσης θερμότητας σε όλες σχεδόν τις πλευρές του, λειτουργεί... ολόκληρο ως ψύκτρα σχεδόν.

Εκείνοι που θεωρούν πως η συσκευή διέρρευσε εν γνώσει της Sony υποστηρίζουν, πάντως, ότι ο ιαπωνικός κολοσσός παραείναι έμπειρος πια για να κάνει αθέλητο λάθος τόσο μεγάλο και τόσο καιρό νωρίτερα απ' ότι θα ήταν απαραίτητο να κατατεθεί η σχετική ευρεσιτεχνία. Ορισμένοι, από την άλλη, δεν αποκλείουν να ήταν όντως ηθελημένη η κίνηση της Sony ώστε να διαπιστώσει ποιές θα ήταν οι αντιδράσεις του κοινού της σε αυτό το σημαντικά διαφορετικό, όντως... "διαστημικό" design (που ενδέχεται να μην αρέσει στους πάντες ασχέτως της ψυκτικής χρησιμότητας του περιβλήματος).

Αν έπρεπε να στοιχηματίσουμε πάντως - και χαιρόμαστε που δεν... είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε - θα λέγαμε πως ναι, η πιθανότητα η απεικονιζόμενη συσκευή να είναι development kit του PlayStation5 δεν είναι καθόλου μικρή (κι ας είναι ασυνήθιστα φροντισμένος και συγκεκριμένος ο σχεδιασμός για τα δεδομένα των devkits). Το tweet του Scott και η γοργή διαγραφή του λειτουργούν επιβεβαιωτικά γι' αυτό το ενδεχόμενο. Είμαστε ωστόσο σχεδόν βέβαιοι πως το τελικό design του PlayStation5 ως εμπορικού προϊόντος είτε θα διαφέρει πολύ από αυτό που απεικονίζεται, είτε θα είναι εντελώς διαφορετικό. Και η συσκευή σίγουρα δεν θα λέγεται PlayStationV, όπως υποστηρίζουν όσοι θεωρούν πως ο σχεδιασμός του περιβλήματος σε σχήμα "V" σχετίζεται με αυτό, καθώς το ακρωνύμιο PSV έχει ήδη αποδοθεί στο "αδικοχαμένο" PlayStation Vita.

Σε κάθε περίπτωση η παρούσα και... επικρατούσα για την ώρα φημολογία θέλει την Sony να αποκαλύπτει (τουλάχιστον εν μέρει) το PlayStation5 σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου (όπως είχε γίνει και με το PlayStation4 στην Νέα Υόρκη το 2013). Πιθανώς απέχουμε, με άλλα λόγια, περισσότερο από πέντε μήνες ακόμη από την πρώτη ματιά σε ό,τι, επίσημα πια, θα θελήσει να μοιραστεί ο ιαπωνικός κολοσσός με τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό του όσον αφορά στο επόμενο οικιακό PlayStation. Έως τότε... υπομονή, εκτός φυσικά αν το Web και οι διαρροές του αποδειχθεί στο ενδιάμεσο πως έχουν άλλα πλάνα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ