Gran Turismo Sport: επίσημα στις 16 Νοεμβρίου

Η Polyphony Digital δεσμεύεται για το πρώτο GT του PS4 - πετάμε στο Λονδίνο, καλύπτουμε

Με μία... μαραθώνια εκδήλωση οκτώ και πλέον ωρών που φιλοξενήθηκε στην Copper Box Arena του Λονδίνου, η Sony ξεκίνησε την προώθηση που πρόκειται να κάνει φέτος στο Gran Turismo Sport, τον νέο τίτλο της σειράς που θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά για το PlayStation4. Το Αθηνόραμα Digital βρισκόταν εκεί για το σημαντικό αυτό γεγονός και στιγμιότυπα από αυτό φιλοξενούνται σε ειδικό θέμα - όπως και οι εντυπώσεις μας από την δοκιμαστική έκδοση του GT Sport που έγινε διαθέσιμη στους δημοσιογράφους. Παρών στην εκδήλωση δεν θα μπορούσε παρά να είναι και ο δημιουργός της σειράς, ο διάσημος πλέον Kazunori Yamauchi, οποίος έκανε την σχετική παρουσίαση, ανέλυσε τα νέα στοιχεία του τίτλου - τα έχουμε συγκεντρώσει σε ξεχωριστό άρθρο - και αργότερα παραχώρησε μίνι-συνέντευξη της οποίας τις πλέον ενδιαφέρουσες ερωτήσεις παραθέτουμε σε ξεχωριστό άρθρο επίσης.

Πριν και πάνω απ' όλα, ωστόσο, τα... βασικά! Το GT Sport - του οποίου το επίσημο trailer μπορεί να παρακολουθήσει κανείς εδώ στο YouTube - θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, πλην της Αγγλίας, στις 16 Νοεμβρίου. Πέραν της "απλής" έκδοσης και της αμιγώς ψηφιακής από το PlayStation Store (για τις οποίες οι προπαραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει), θα διατεθεί και μία συλλεκτική (Collectors), μία θεματική (Bonus) καθώς και μία σε ειδική μεταλλική συσκευασία. H συλλεκτική συνοδεύεται από επακριβή μικρογραφία μίας Mercedes-AMG GTS, έναν οδηγό γραμμένο από τα μέλη της ομάδας ανάπτυξης του τίτλου και πλειάδα από πρόσθετα στοιχεία περιεχομένου (π.χ. ειδικά αυτοκίνητα και διακοσμητικά). Οι άλλες δύο εκδόσεις συνοδεύονται από τα δικά τους πρόσθετα τέτοια στοιχεία, κάποια από τα οποία θα στηρίξουν συνεργασίες της Sony με συγκεκριμένους εμπορικούς της συνεργάτες.

Ξεκινώντας, το GT Sport θα προσφέρει 27 διαφορετικές αγωνιστικές πίστες σε 19 διαφορετικές τοποθεσίες, με επιφάνειες που ποικίλουν από την επαγγελματική ανταγωνιστική έως την αστική άσφαλτο και το χώμα. Ανάμεσα σε αυτές θα περιλαμβάνονται βέβαια και οι τέσσερις που επέδειξε η Polyphony Digital κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δηλαδή οι Brands Hatch και Willow Springs, η ολοκαίνουργια Tokyo Expressway και βέβαια η θρυλική Nürburgring Nordschleife. Για πρώτη φορά σε GT, δε, θα προσφερθεί και κλειστή οβάλ πίστα, η Northern Isle Speedway. Οι νέες πίστες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το PS4, όμως και όσες έχουμε ξαναδεί σε παρελθόντα GT έχουν ανασχεδιαστεί εξ αρχής ώστε να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του νεότερου οικιακού συστήματος της Sony.

Στον τομέα των αυτοκινήτων τα πράγματα είναι πολλά υποσχόμενα, μεν, αλλά σε... βάθος χρόνου. Τα 130 αυτοκίνητα τα οποία θα είναι αρχικά διαθέσιμα στο νέο Gran Turismo τοποθετούν το Sport σε επίπεδο περισσότερο "Prologue" παρά "πλήρους" GT. Από την άλλη, αυτά είναι όλα "premium cars", έχουν σχεδιαστεί δηλαδή με το maximum της λεπτομέρειας τόσο όσον αφορά στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό τους, περιλαμβάνουν δε μερικά από τα πλέον εντυπωσιακά νέα αυτοκίνητα της αγοράς, όπως τα McLaren 650S GT3, Renault Sport R.S.01 GT3, Ferrari LeFerrari, Mercedes AMG GTS, Mazda Roadster S (ND) και Ford Mustang GT Fastback. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι 4 κατηγορίες αυτοκινήτων που θα προσφέρονται από το Gran Turismo Sport - η εισαγωγική σειρά Ν και προοδευτικά τα Group 1, 3 και 4 - θα απαρτίζονται τόσο από πραγματικά οχήματα, όσο και φανταστικά, ειδικά σχεδιασμένα δηλαδή από την Polyphony Digital για τον τίτλο και όχι από κάποιον κατασκευαστή.

Είναι πρακτικά βέβαιο ότι το Gran Turismo Sport θα υποστηριχθεί "κατά κύματα" με πρόσθετο Δικτυακό περιεχόμενο (DLC), κάποιο από το οποίο θα προσφέρεται δωρεάν, κάποιο θα είναι εμπορικό. Οι διορθώσεις, βελτιώσεις και προσθήκες που θα έρχονται σταθερά με την μορφή ενημερώσεων, άλλωστε, θεωρούνται αυτονόητες. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε, πάντως, αν το GT Sport είναι ένα πλουσιότερο και περισσότερο εξελιγμένο GT7 Prologue και αν η Sony "έχει στα σχέδια" για κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον (όχι νωρίτερα από το 2018 πιθανώς) και ένα "πλήρες" Gran Turismo 7. Αυτή τη στιγμή - με όσα γνωρίζουμε και την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία που έχει για το κοινό του PS4 το PlayStation Network ως μέσο διανομής περιεχομένου - η Polyphony Digital θα μπορούσε κάλλιστα να "χτίσει γύρω" από το GT Sport, εμπλουτίζοντάς το με νέες λειτουργίες, επιλογές, αγωνιστικές πίστες και αυτοκίνητα μέχρις ότου αυτό καταστεί πρακτικά... GT7.

Το μόνο σίγουρο είναι πως την κυκλοφορία του Gran Turismo Sport για το PlayStation4 την περιμένουν πλέον με ανυπομονησία τόσο οι παίκτες που ακολουθούν τη σειρά πιστά όλα αυτά τα χρόνια, όσο και εμείς, ο ειδικός Τύπος που θέλει να διαπιστώσει αν η Polyphony Digital και η Sony μπορούν πραγματικά να εισέλθουν στον πολυσυζητημένο και εν δυνάμει επικερδή τομέα των E-Sports μέσω του PS4. Τα μέσα Νοέμβρη δεν είναι και... κοντά ακριβώς, δεν είναι ωστόσο και τόσο μακριά όσο φαίνονται. Υπομονή για όλους μας, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ