Games: η επόμενη... τετραετία

Ή αλλιώς: η επιστροφή των αναλυτών!

Ομολογουμένως... αγαπημένο είδος "ανθρώπων της αγοράς", οι οικονομικοί αναλυτές είχαν σιωπήσει μετά από την εορταστική περίοδο, απασχολημένοι προφανώς με την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων. Όχι πια. Σε διάστημα ημερών δημοσιεύθηκε μία σειρά από άρθρα που για μία ακόμη φορά έχει την αξίωση όχι απλώς να προβλέψει τί θα συμβεί στην αγορά της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας για το σπίτι σε βάθος... τριετίας ή τετραετίας, αλλά και να προϋπαντήσει με το δικό της τρόπο τη... next-next-gen του gaming (αφού τα PS3, Xbox 360 και Wii δεν χαρακτηρίζονται πλέον ως "next"). Πρώτος ο Evan Wilson της επενδυτικής Pacific Crest Securities, ο οποίος υποστηρίζει ότι μπορούμε να περιμένουμε τον διάδοχο του Wii πριν από το 2010, αλλά και τον διάδοχο του Xbox 360 στα τέλη της ίδιας χρονιάς.

Tο όποιο "Wii 2" σχεδιάζει η Nintendo κάπου στα εργαστήριά της στο Kyoto δεν είναι ακριβώς... δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αφού ναι μεν το σύστημα χειρισμού του έχει βρει απήχηση σε ένα ευρύτερο κοινό, αλλά τα υποσυστήματα γραφικών και ήχου φαντάζουν τόσο παρωχημένα, ώστε μόνο βελτίωση μπορούν να δεχθούν στα μάτια της αγοράς που έχει πια περάσει στο δεύτερο επίπεδο μετάβασής της στην υψηλή ευκρίνεια. Αυτό που φυσικά ο Wilson δεν έχει συνυπολογίσει είναι ότι ένα HD Wii θα χρειαστεί ένα αντίστοιχο chipset γραφικών της AMD/ΑΤΙ και η εταιρεία αυτή ενδέχεται να... μην βρίσκεται ανάμεσά μας μέσα στους επόμενους 24 μήνες, αν συνεχίσει αυτήν την εμπορική πορεία και δεν εξαγοραστεί!

Σχετικά με το διάδοχο του Xbox 360, άλλωστε, είναι κοινό μυστικό το γεγονός ότι η Microsoft θα προσπαθήσει να επαναλάβει την κίνηση που την έχει φέρει αυτή τη στιγμή σε τόσο μεγάλη απόσταση από το PS3, δηλαδή την είσοδο του επόμενου συστήματός της στην αγορά σημαντικά πριν από τον ανταγωνισμό. Από την άλλη, ο Δεκέμβρης του 2010 είναι ακριβώς 5 χρόνια μακριά από την κυκλοφορία του Xbox 360 - και η Microsoft έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι και περισσότερο θέλει να διατηρήσει την παρουσία αυτού του συστήματος στην αγορά, και να παραμείνει επικερδής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο χώρο του gaming. Ένα... Xbox 720 εννοείται πως κάπου σχεδιάζεται, αλλά στα ράφια σε λιγότερο από δύο χρόνια; Και τη στιγμή που η Sony επιβεβαιωμένα δεν θα παρουσιάσει το PS4 έως το 2012; Χμ.

Μιλώντας άλλωστε για το επόμενο PlayStation, η γνωστή εταιρεία ερευνών iSuppli δημοσίευσε μία μελέτη αγοράς βάσει της οποίας το παρόν PlayStation, το 3, θα κατακτήσει την πρώτη θέση στο χώρο της οικιακής ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας το... 2011. Η iSuppli θεωρεί ότι το σύστημα της Sony έως τότε θα έχει συνθέσει εγκατεστημένη βάση 38.4 εκατομμυρίων συστημάτων παγκοσμίως (ναι, .4, όχι .5), ξεπερνώντας οριακά την αντίστοιχη του Wii, των 37.7 εκατομμυρίων συστημάτων. Ίσως η εταιρεία ερευνών έλαβε... πέραν του δέοντος υπόψιν της τα πρόσφατα στοιχεία της NPD - σύμφωνα με τα οποία το PS3 ξεπέρασε για πρώτη φορά σε πωλήσεις το Xbox 360 τον Ιανουάριο - όμως αυτό δεν καθιστά σε καμία περίπτωση εφικτές προβλέψεις αυτής της... ακρίβειας. Φυσικά, αν... το Wii 2 και το Xbox 720 έχουν κυκλοφορήσει το 2010, είναι προφανώς πιθανό το PS3 να "περάσει μπροστά" το 2011, αφού οι πωλήσεις των Wii και Xbox 360 θα επιβραδυνθούν θεαματικά. Αλλά γιατί να σταματήσει κανείς στα 38.4 εκατομμύρια; Πιο όμορφο νούμερο δεν είναι το 40; Ε;

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, ίσως δεν θα έπρεπε να είναι κανείς τόσο... "κακός" με τους οικονομικούς αναλυτές. Σε μία αγορά τόσο αβέβαιη όσο αυτή του home entertainment οι επενδυτές θεωρούν οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να αποσαφηνίσει το τοπίο της, πολύτιμη. Από την άλλη πλευρά... αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα: η "οποιαδήποτε πληροφορία", όταν αυτή σχηματίζεται βάσει ελλειπών στοιχείων, παράτολμων εικασιών και τελικά αστήρικτων υποθέσεων, δεν είναι ούτε αξιοποιήσιμη, ούτε αξιόπιστη. Το γεγονός, δε, ότι "δημιουργούνται εντυπώσεις" μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία είναι αδιαμφισβήτητο - και το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να απασχολεί αυτή τη στιγμή μια αγορά που μόλις εξήλθε από μεταβατική περίοδο είναι το "μετά". Το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η σταθερότητα, η δημιουργία μεγαλύτερης και αξιολογότερης βιβλιοθήκης και για τα τρία συστήματα, ο εμπλουτισμός των υπηρεσιών τους, η αντιμετώπιση των όποιων ακόμη υπαρκτών προβλημάτων. Και για τα PS4, Xbox 720 και Wii HD, εδώ θα είμαστε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ