Ε3 2019: τον Οκτώβριο το xCloud της Microsoft

Η υπηρεσία "μετάδοσης" games του αμερικανικού κολοσσού μπαίνει σε τροχιά λειτουργίας το φθινόπωρο

Αν και τα λάθη που έχει κάνει η Microsoft με τα Xbox τα τελευταία χρόνια ήταν πολλά και διάφορα - και δεν έχει νόημα να τα υπεραναλύουμε πλέον, είναι γνωστά σε όλους - κανείς δεν αμφισβητεί ποτέ το γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες που πίστεψαν στις δυνατότητες της Δικτυακής αποθήκευσης και διανομής δεδομένων (cloud), με φυσιολογικό αποτέλεσμα την ανάπτυξη υπολογίσιμης τεχνογνωσίας στον συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται άλλωστε για κάτι που τής αναγνωρίζει και ο ισχυρότερός της ανταγωνισμός στην αγορά του gaming, η επικρατούσα αυτήν την στιγμή Sony, αν κρίνει κανείς από την συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα οι δύο εταιρείες με αντικείμενο τις Δικτυακές υπηρεσίες που στηρίζονται σε υποδομή cloud. Καμία απορία, λοιπόν, που μόλις έναν χρόνο μετά από την ημέρα που η Microsoft αναφέρθηκε για πρώτη φορά ονομαστικά στην δική της υπηρεσία "μετάδοσης" games, το xCloud, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την δοκιμάσει.

Πράγματι, τον Οκτώβριο ο αμερικανικός κολοσσός θα ξεκινήσει την δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας του xCloud σε ευρεία κλίμακα μεν, αλλά με συγκεκριμένο τρόπο. Οι παίκτες θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το δικό τους Xbox One σαν... προσωπικό server, τρόπον τινά, "στέλνοντας" τα games που έχουν στην βιβλιοθήκη τους σε κινητό, tablet ή PC για παιχνίδι εκεί. Οι επιδόσεις και η ποιότητα της "μετάδοσης" games με αυτόν τον τρόπο θα εξαρτάται απόλυτα, φυσικά, από το είδους της Δικτυακής σύνδεσης και της ταχύτητας του οικιακού δικτύου που έχει στην διάθεσή του συνολικά ο κάθε καταναλωτής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ειλικρινά ελπίζουμε πως αυτή η, δοκιμαστικής αρχικά φύσης, λειτουργία του xCloud θα παραμείνει αργότερα ως επιλογή διαθέσιμη στους καταναλωτές είτε αυτοί εγγραφούν ως συνδρομητές στην υπηρεσία, είτε όχι. Αργότερα, φυσικά, θα ενεργοποιηθούν και οι servers του xCloud που θα στηρίζουν την υπηρεσία σε παγκόσμιο επίπεδο για πολλές χιλιάδες παίκτες ταυτόχρονα. Η Microsoft δεν έδωσε κανενός είδους σχετικό χρονοδιάγραμμα - με την αντίστοιχη υπηρεσία της Google, ωστόσο, το Stadia, να ξεκινά τον χειμώνα και την Sony να εντείνει από το φθινόπωρο τις προσπάθειές της στον ίδιο χώρο με το ήδη καλλιεργημένο PlayStastion Now, υποθέτουμε πως η κανονική, εμπορική πια πορεία του xCloud δεν θα αργήσει ν' ακολουθήσει.

Αν έπρεπε να την τοποθετήσουμε κάπου εικάζοντας, θα ήταν πιθανώς στις αρχές του 2020 ή την άνοιξη, σίγουρα πάντως πολύ πριν από την εκκίνηση του Xbox Scarlett τον επόμενο Νοέμβριο. Εν αναμονή, λοιπόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ