E3 2016: Χρειάζεται η Sony το PS4K, φέτος;

Για ποιούς λόγους... όχι, για ποιούς... ίσως, τί περιμένουμε να επιλέξει τελικά

Δεν παύει να είναι πάντοτε αξιοσημείωτο κι ενδιαφέρον το πόσο διαφορετική είναι η οπτική γωνία με την οποία μπορεί να κρίνει οποιοσδήποτε το ίδιο θέμα, μέσα σε διάστημα ελάχιστων ημερών. Αν, ωστόσο, μπορεί μία συγκυρία να γίνεται τακτικά λόγος για κάτι τέτοιο, αυτή είναι σίγουρα η έκθεση της Ε3. Φέτος ετοιμάζαμε βαλίτσες για το Los Angeles γνωρίζοντας ήδη πως η Sony επιβεβαίωσε επίσημα μεν την ύπαρξη του PS4K ή PS4 Neo, ενός μοντέλου PlayStation4 αναβαθμισμένου σε σχέση με αυτό που πωλείται στην αγορά σήμερα, αλλά "προετοίμασε ψυχολογικά" τους πάντες ότι δεν θα αναφερθεί στο νέο αυτό σύστημα στο πλαίσιο της Ε3 2016. Στο χρονικό σημείο που συνέβησαν αυτά η επιλογή της φάνταζε παράξενη. Το λιγότερο. Όμως κρίνοντας την παρουσία της Sony στην φετινή έκθεση με την δεύτερη να έχει ολοκληρωθεί, τα πράγματα είναι διαφορετικά - και οι ερωτήσεις που τίθενται... επίσης άλλες.

Από τις ανακοινώσεις της Ε3 το σύνηθες είναι να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον κυρίως αυτές που σχετίζονται με νέες συσκευές γιατί, πολύ απλά, αυτός είναι ο... μηχανισμός των υποσχέσεων στην αγορά του gaming εδώ και χρόνια: οι νέες συσκευές σήμαιναν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων νέο hardware, ισχυρότερο και περισσότερο εξελιγμένο, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει (ή θα έπρεπε να σημαίνει) περισσότερο εντυπωσιακά και ίσως πρωτότυπα games. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το σκηνικό ήταν διαφορετικό: ο "παίκτης" που ανακοίνωσε τα νέα συστήματα, η Microsoft, το έκανε αδέξια: αποκάλυψε ένα εμπλουτισμένο μεν σε λειτουργίες αλλά ίδιων δυνατοτήτων Xbox One και ένα κατά πολύ ισχυρότερο αλλά με ορίζοντα... 18 μηνών. Όχι κάτι που "ανατρέπει ισορροπίες" σύντομα δηλαδή. Έτσι η Sony είχε την ευκαιρία, εστιάζοντας σε ένα μπαράζ από ποιοτικά games που κυκλοφορούν φέτος ή αργότερα, να "κλέψει την παράσταση" χωρίς η ίδια να "ανοίξει τα χαρτιά της" όσον αφορά στο PS4K.

Στρατηγικά η επιλογή της Sony αποδείχθηκε σωστή, αφήνει ωστόσο... "μετέωρο" το όλο θέμα του PS4K - εικόνα που δεν είμαστε 100% βέβαιοι πως την εξυπηρετεί σε αυτό το χρονικό σημείο. Από τη μία πλευρά, ναι: με αυτόν τον τρόπο ο ιαπωνικός κολοσσός αποφεύγει τις εμπορικές συνέπειες που θα είχε για τουλάχιστον 3 μήνες η αποκάλυψη ενός νέου PS4, στις πωλήσεις του υπάρχοντος. Ας μην ξεχνάμε πως η αγορά των video games δεν απαρτίζεται μόνο από το "σκληροπυρηνικό" κοινό που παρακολουθεί live τις εξελίξεις σε κάθε Ε3, αλλά και από το ευρύτερο που σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή απλώς ενδιαφέρεται να αποκτήσει το συνολικά καλύτερο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας - και αυτό είναι, χωρίς καμία συζήτηση πλέον, το PlayStation4 αυτή τη στιγμή. Αυτοί οι καταναλωτές τους επόμενους μήνες θα αγοράσουν το παρόν PS4 και... καλά θα κάνουν, καθώς το πιο πιθανό είναι πως θα καλύπτει τις ανάγκες τους και σίγουρα θα είναι περισσότερο προσιτό ν' αποκτηθεί από το PS4K.

Από την άλλη πλευρά αυτή η "σιωπή ασυρμάτου" από πλευράς Sony όσον αφορά στο PS4K μπορεί να αποκτήσει τις ιδιότητες... boomerang αν αυτό κυκλοφορήσει πολύ σύντομα. Το νέο PlayStation4 θα προωθηθεί εκτεταμένα και συντονισμένα - κοινώς, θα ακούσει γι' αυτό όχι μόνο το κοινό που το περιμένει, αλλά και το κοινό που δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις της αγοράς από τόσο κοντά. Είναι πρακτικά βέβαιο πως θα υπάρξουν διαμαρτυρίες από καταναλωτές που μόλις αγόρασαν ένα PS4 π.χ. στα €379 - όπως στην πολύ καλή προσφορά αυτών των ημερών με το Uncharted 4 και τρίμηνη συνδρομή στο PS Plus - παρ' εκτός κι αν η τιμή πώλησης του PS4K είναι ευδιάκριτα, σημαντικά υψηλότερη της παρούσας. Αυτό είναι όμως και το πιθανότερο: η τυπική τιμή των €359 για το απολύτως "εισαγωγικό" PS4 στην ελληνική αγορά, για παράδειγμα, αναμένουμε να απέχει το λιγότερο €99 ή και €149 από την τιμή του PS4K.

Με τις δύο προαναφερθείσες "πλευρές του ίδιου νομίσματος" δεδομένες, είναι στη συνέχεια εύκολο να προκύψει το... προφανές ερώτημα: χρειάζεται, στην ουσία, η Sony να αποκαλύψει και να κυκλοφορήσει - γιατί αυτά τα δύο χρονικά θ' απέχουν ελάχιστα - το PS4K μέσα στο 2016; Η ειλικρινής μας απάντηση; Θεωρούμε πως όχι, αλλά θα εξαρτηθεί και από το πώς (και αν) θα συσχετίσει επικοινωνιακά η Sony το PS4K με το PS VR. Θεωρούμε πως όχι, επειδή το παρόν σύστημα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε θέση πλεονεκτική έναντι του Xbox One/One S, θα υποδεχθεί μία σειρά από ΑΑΑ αποκλειστικά games ως το Δεκέμβρη και θα φιλοξενήσει όλα ανεξαιρέτως τα megahits της εορταστικής περιόδου από τους ανεξάρτητους εκδότες τίτλων: παραμένει, με άλλα λόγια, η καλύτερη συνολικά επιλογή της κατηγορίας του ασχέτως όλων των άλλων.

Θεωρούμε, παράλληλα, πως... ίσως. Ίσως η Sony κυκλοφορήσει το PS4K μέσα στo 2016 για να έχει μπροστά της ετήσιο προβάδισμα έναντι του Xbox Scorpio, τέτοιο που θα την βοηθήσει μελλοντικά. Ίσως να το κάνει για να προωθήσει την υπερυψηλή ευκρίνεια - προς το συμφέρον της Sony ως κατασκευάστριας τεχνολογικών προϊόντων γενικότερα - όπως έχει κάνει στο παρελθόν με τα DVD και Blu-ray. Ίσως το κάνει ώστε να δημιουργήσει δύο διακριτά "επίπεδα" PlayStation4: ένα για το ευρύτερο κοινό, που δεν έχει τηλεόραση ανάλυσης 4Κ και δεν ενδιαφέρεται ακόμη για το PS VR, και ένα για το κοινό εκείνο που θέλει να βρίσκεται "στην αιχμή" της τεχνολογίας και μπορεί να επενδύσει σε ένα σύστημα ακριβότερο για τα πλεονεκτήματα που αυτό θα προσφέρει. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο η Sony να "ενισχύσει", τρόπον τινά, αυτήν την διαφορά και τιμολογιακά, είτε μειώνοντας περαιτέρω την τιμή του παρόντος PS4, είτε παρουσιάζοντας ένα PS4 "Slim" επίσης χαμηλότερου κόστους.

Τις ημέρες που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι, ακόμη και μέσα στις τάξεις των στελεχών της Sony, που γνωρίζουν τί σκοπεύει να κάνει τελικά ο ιαπωνικός κολοσσός και (εξίσου σημαντικό) πώς σκοπεύει να το κάνει. Αν έπρεπε να στοιχηματίσουμε, ωστόσο, θα λέγαμε πως οι άνθρωποι που χαράζουν τη στρατηγική της καταλαβαίνουν ότι το όλο θέμα δεν μπορεί να παραμείνει "στον αέρα" για πολύ - και πως οι πιθανότητες εμπορικής διάθεσης του PS4K φέτος είναι περισσότερες απ' ότι λιγότερες. Το επόμενο λογικό βήμα, σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν η διάθεσή του είτε λίγο πριν, είτε μαζί με το PS VR (και πάλι αναλόγως με το πώς θα συσχετιστούν τα δύο επικοινωνιακά). Με λίγα λόγια; Θεωρούμε πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε πώς σκοπεύει να διαχειριστεί η Sony το ζήτημα του βελτιωμένου PS4 και έως τα μέσα Οκτωβρίου είναι πιθανό να έχουμε στην αγορά και τα δύο μοντέλα PS4. Θα αποδειχθούμε σωστοί στις εκτιμήσεις μας; Σε τρεις περίπου μήνες, θα ξέρουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ