E3 2015: Συνέντευξη James Armstrong - Sony

Ερωτήσεις και απαντήσεις... ελληνικού ενδιαφέροντος από την πλέον αρμόδια πηγή πληροφόρησης

Το PS4 έχει σημειώσει μέχρι στιγμής πάρα πολύ καλή εμπορική πορεία χωρίς να μειωθεί σε κανένα χρονικό σημείο η τιμή πώλησής του (αν εξαιρέσει κανείς τις όποιες προσφορές με συνοδευτικούς τίτλους που γίνονται κατά καιρούς). Υπάρχει, ωστόσο, η αίσθηση πως με τα περισσότερα αρχικά προβλήματα του Xbox One λυμένα και την τιμή πώλησής του στα €349, ασκείται στον τρίτο πια χρόνο του PS4 μία "πίεση" να προσαρμοστεί τιμολογιακά ώστε να μην χάσει το προβάδισμά του. Πώς σχολιάζετε αυτή τη θέση;
Είναι το είδος της ερώτησης που έρχεται στο προσκήνιο ξανά και ξανά - είναι σημαντικό και το καταλαβαίνουμε. Όπως διαπιστώσατε δεν κάναμε στη συνέντευξη Τύπου μας καμία αναφορά στο θέμα και, αυτή τη χρονική στιγμή τουλάχιστον, δεν έχουμε κάτι ανακοινώσιμο για τα σχέδιά μας. Βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Μπορώ να πω δύο πράγματα, ωστόσο. Ένα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε μείωση τιμής μέχρι σήμερα: ο ρυθμός πωλήσεων του PS4 δεν έχει μειωθεί σχεδόν καθόλου από την ημέρα της κυκλοφορίας του. Ειδικά στην Ελλάδα, δε, που πιστεύω πως σάς ενδιαφέρει, παρά το οικονομικό κλίμα και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί, το πρώτο μας τρίμηνο του 2015 (Απρίλιος/Μάιος/Ιούνιος) προδιαγράφεται ήδη καλύτερο σε πωλήσεις από το αντίστοιχο του 2014. Αυτό, ασχέτως του τί κάνει ο ανταγωνισμός, μάς ικανοποιεί απόλυτα. Δύο: έχοντας πει αυτά, μπορείτε να είστε σίγουρος πως όταν κρίνουμε ότι έχει στρατηγικό και εμπορικό νόημα, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διατηρήσουμε την πλεονεκτική θέση που αποκτήσαμε στην αγορά. Σχετικά με το πότε... θα το διαπιστώσουμε μαζί, υποθέτω!

Η υπηρεσία PlayStation Now είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες Δικτυακές αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον όσον αφορά στις προοπτικές της. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, έστω και απλώς ενδεικτικό, για την διάθεσή της σε αγορές μικρότερες όπως η ελληνική; Και πώς επηρεάζει η Δικτυακή υποδομή των αγορών αυτών τα σχέδια της Sony;
To PlayStation Now είναι, από πολλές απόψεις, μία υπηρεσία που ταιριάζει περισσότερο στη μελλοντική μορφή της αγοράς απ' ότι στην τωρινή, γι' αυτό και είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στο πώς την υλοποιούμε. Όπως ξέρετε για την ώρα λειτουργεί πλήρως μόνο στις ΗΠΑ. Στην Αγγλία και 3-4 ακόμη μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα διατεθεί δοκιμαστικά και σταδιακά μέσα στο τρέχον έτος. Κατόπιν θα διατεθεί εμπορικά εκεί, και στη συνέχεια θα επεκταθεί (και πάλι βήμα-βήμα) στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επακριβές χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει, θα έλεγα όμως πως το 2017 το PlayStation Now θα είναι πλέον έτοιμo να όπως η Ελλάδα.


Όσον αφορά στο γιατί: ναι,σχετίζεται τόσο με την παρατήρησή για την απαραίτητη υποδομή, όσο και τη δική μας στρατηγική να προσφέρουμε το PlayStation Now στο επίπεδο ποιότητας που αναμένει ο καταναλωτής. Όπως γνωρίζετε, το PS Now για να λειτουργεί τέλεια σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή χρειάζεται ταχύτητες σύνδεσης υψηλότερες από αυτές της "απλής" ADSL. Στην Ελλάδα (όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και στην Ισπανία ή την Ιταλία) το ποσοστό των καταναλωτών που τις διαθέτουν είναι ακόμη συγκεκριμένο. Με υψηλότερο το ποσοστό αυτό, η εμπορική διάθεση της υπηρεσίας αυτής στη χώρα σας θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Δεν είναι μόνο αυτό, ωστόσο. Μην ξεχνάτε πως, στο χρονικό σημείο που η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της το PlayStation Now, το πιθανότερο είναι η υπηρεσία να έχει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές από όλες τις άλλες μεγαλύτερες χώρες - με πολλές δεκάδες χιλιάδες να πρέπει να εξυπηρετούνται από τους servers μας ταυτόχρονα σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Για να το πετύχουμε αυτό στον βαθμό ποιότητας που θέλουμε, θα πρέπει η εξέλιξη και της δικής μας υποδομής να γίνει κλιμακωτά. Τέλος, πιστεύουμε πως μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την υπηρεσία θα υπάρξει όταν αυτή προσφέρει και games του PS4, όχι μόνο του PS3, οπότε η σχετική εγκατεστημένη βάση θα είναι επίσης μεγαλύτερη σε 18 ή 24 μήνες από σήμερα.

Σχετικά με τη συνδρομητική υπηρεσία PS Plus, που αποτελούσε προνόμιο των PlayStation πριν η Microsoft αντιπροτείνει το Games with Gold για τα Xbox, τί σκοπεύετε να κάνετε ώστε να την αναπτύξετε περαιτέρω και να την επαναφέρετε στο επίπεδο του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για σας; Είστε ικανοποιημένοι με την υιοθέτησή της από το κοινό του PlayStation, ειδικά του PS4;
Έχοντας ξεκινήσει την "καλλιέργεια", τρόπον τινά, του PS Plus πολύ πριν από τη Microsoft, έχουμε και πρακτικά διαπιστώσει πως υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι να αυξήσουμε την αξία της υπηρεσίας αυτής στα μάτια του κοινού. Με μία συνδρομή στο PlayStation Plus αυτό που πρωτίστως αγοράζει κανείς είναι οι Δικτυακές επιλογές συμμετοχής στα games (multiplayer). Κακά τα ψέματα, αυτός είναι ο κύριος λόγος. Στη συνέχεια, όσον αφορά στα δωρεάν games, θέλουμε να ωθούμε την ποιότητα των προσφερόμενων τίτλων όλο και υψηλότερα, κάτι που εννοούμε και επιδιώκουμε σε μόνιμη βάση - έστω κι αν γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται να αρέσουν όλα τα games που προσφέρουμε κάθε μήνα σε όλους τους παίκτες. Είναι, τέλος, και οι πρόσθετες δυνατότητες και bonus για τους συνδρομητές, που πιστεύουμε πως συνυπολογίζονται. Έχουμε κάποιες ιδέες και εκεί, εν καιρώ θα τις αποκαλύψουμε.


Το ποσοστό του 40% των κατόχων PS4 που έχουν μία συνδρομή PlayStation Plus στην Ελλάδα το θεωρούμε άκρως ικανοποιητικό - δεν απέχει πολύ από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. Εννοείται, βέβαια, πως θα επιδιώξουμε να το αυξήσουμε με όλους τους πιθανούς τρόπους μέσα στο οικονομικό μας έτος (σ.σ. έως 31/3/2016), στο οποίο έχουμε ως στόχο εφικτό την πώληση 60.000 PS4, και σε κάθε επόμενη χρονιά. Είναι από τους τομείς στους οποίους επενδύουμε μακροπρόθεσμα, για πλειάδα λόγων.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ