DSi XL; Πλάκα κάνεις!

Αναβάθμιση μόνο κατ' όνομα... επιεικώς

Όταν γράφαμε ότι το 2009 αποδεικνύεται η χρονιά της... αναβάθμισης, ούτε εμείς είμασταν σε θέση να γνωρίζουμε πόσο "γάντι" ταιριάζει τελικά ο χαρακτηρισμός στο συγκεκριμένο έτος. Εκτός από τα PSPgo από PSP-3000, PS3 Slim από PS3, Windows 7 από Windows Vista, iPhone 3GS από iPhone 3G, OS-X Snow Leopard από OS-X Leopard, είχαμε πρόσφατα τα νέα iMac (με καινούργιες οθόνες και υποσυστήματα), το νέο MacBook (με αναβαθμισμένα υποσυστήματα και κατασκευή), νέο Zune HD από Zune (με ολοκαίνουργιο hardware και επέκταση λειτουργιών) και σήμερα το DSi XL από το υπάρχον DSi. Το τελευταίο σε ένα βαθμό το περιμέναμε, ναι, αλλά η απογοήτευση είναι τόσο μεγάλη, που πλησιάζει το όριο του θυμού απέναντι στη Nintendo. Η οποία, τους τελευταίους 18 μήνες, έχει βάλει σκοπό να καθιερώσει τον... "κύκλο 12 μηνών" της Apple για τα φορητά της - αλλά το κάνει με ημίτερο και, εν τέλει, λάθος τρόπο. Τρόπο που, αν μη τί άλλο, αδικεί το image που η ίδια έχει καλλιεργήσει τόσα χρόνια.

Το πρόβλημα με το DSi XL, το οποίο πάρα πολύ βολικά δείχνουν να... προσπερνούν τα μέσα ενημέρωσης που απλώς αναπαράγουν το δελτίο Τύπου της Nintendo, είναι πως πρόκειται για αναβάθμιση μόνο κατ' όνομα. Όταν αναφερόμαστε, εν έτει 2010 πλέον, σε αναβάθμιση μιας φορητής συσκευής, εννοούμε το εξής: είτε αυξημένες δυνατότητες στο ίδιο hardware, είτε νέα ή βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, είτε νέο design (είτε και τα τρία φυσικά). Ε, λοιπόν, το DSi XL καταφέρνει να είναι... χειρότερο από το απλό DSi σε κάποια πράγματα, να μη διαφέρει σε τίποτε ουσιώδες, ενώ οι όποιες βελτιώσεις είναι απλώς ό,τι χρειαζόταν να γίνει για να μην πέσει η λειτουργικότητα του XL απαράδεκτα κάτω από αυτήν του παρόντος DSi. Τίποτε περισσότερο. Δηλαδή;

Απλό. Η ανάλυση οθόνη του DSi XL είναι, για λόγους συμβατότητας, η ίδια με αυτή του προκατόχου του: 256x192 pixels. Είναι ανάλυση ήδη σημαντικά χαμηλότερη των 480x272 και 480x320 των PSPgo και iPhone/iPod Touch (τα οποία υποτίθεται πως θέλει να ανταγωνιστεί το XL), η οποία δεν... κολάκευε ακριβώς τα ήδη γραφικά του DSi στην οθόνη διαγωνίου των 3.2 ιντσών. Και η ίδια ανάλυση σε ακόμη μεγαλύτερη οθόνη; Ακόμη χειρότερα γραφικά! Η μπαταρία έχει μεγαλώσει σε χωρητικότητα για να αποδίδει την ίδια περίπου αυτονομία (ειδάλλως οι μεγαλύτερες οθόνες θα την μείωναν στο μισό), όμως χρειάζεται μισή ώρα παραπάνω φόρτισης και προσθέτει 100 γραμμάρια βάρους στο νέο DSi. Και το μέγεθος του XL είναι, φυσιολογικά, μεγαλύτερο, κάτι ποτέ θετικό για φορητή συσκευή. Που είναι η... αναβάθμιση, λοιπόν; Εκτός αν θεωρούμε νέο τεχνικό χαρακτηριστικό τη μεγαλύτερη συνοδευτική γραφίδα!

Με αυτά και με κείνα, η ανακοίνωση του DSi XL παίρνει ολοφάνερα το χαρακτήρα κίνησης αντιδραστικής στα όσα υπαγορεύουν με τις συσκευές τους οι Sony και Apple. Τίποτε περισσότερο. Το γεγονός, δε, ότι το DSi XL προσφέρει μεν μεγαλύτερη οθόνη υποτίθεται για πιο άνετο Web browsing και αναπαραγωγή πολυμέσων, αλλά οι λειτουργίες αυτές καθ' αυτές είναι τραγικά ξεπερασμένες και παρωχημένες σε σχέση με του ανταγωνισμού, είναι αληθινό... "αλάτι στην πληγή". Θα σημειώσει ικανοποιητικές πωλήσεις το DSi XL; Πιθανώς. Έχει σημασία; Όχι. Αυτό που συνεχίζουμε να περιμένουμε είναι το DS 2 και η Nintendo, μέσα στο συντηρητισμό, την ατολμία και την απληστία της, φαίνεται αποφασισμένη να μας κάνει να υπομείνουμε... 3-4 ακόμη remake του DS, πριν μάς προσφέρει τον πραγματικό διάδοχό του. Τόσο ασφαλείς ένοιωθαν κι άλλες εταιρείες στο παρελθόν με την εμπορική επιτυχία συγκεκριμένων προϊόντων τους και... χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πόσο ξαφνικά ήλθαν γι' αυτές οι δυσάρεστες ανατροπές; Μάλλον όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ