Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Πίσω στη Βενετία του 19ου αιώνα, Αυστριακοί στρατιώτες αναζητούν κάτι να πιουν. Μετά από πολλές προσπάθειες κατέληξαν στο spritzen, που θα λέγαμε πως αποτελεί πρόγονο του spritz. Και όπου ακούς spritz, δε γίνεται να μη βάλεις στην κουβέντα και το Aperol, που σχεδόν αβίαστα συνδέεται πια μαζί του. 

Το aperitivo που φτιάχνεται με μία εξαίρετη μυστική συνταγή -περιέχει μεταξύ άλλων βότανα όπως τζεντιάνα, ραβέντι και κιγχόνη καθώς και εκχυλίσματα πορτοκαλιού- έχει εξελιχθεί σήμερα σε ένα από τα δημοφιλέστερα spirits του πλανήτη και το μάλλον πιο διάσημο πορτοκαλί πράγμα στον μάταιο τούτο κόσμο. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία Barbieri από την Πάντοβα, το 1919.

Γνώρισε μεγάλη δημοφιλία κατά τη μεταπολεμική περίοδο, όταν άρχισε να κερδίζει την προτίμηση των θαμώνων στα cafes της Πάντοβα αλλά και σε παραδοσιακά μπαρ της Βενετίας. Κάπου στα 50s γεννήθηκε και η περίφημη συνταγή που καθιέρωσε το Aperol Spritz - ήταν ακριβώς το ίδιο διάστημα που έπαιξε στην τηλεόραση και το "Il Carosello", το πρώτο διαφημιστικό του Aperol.

Aperol Spritz 1

Από τα 80s και μετά, το Aperol ξεπέρασε τα βενετσιάνικα και τα ιταλικά σύνορα, αποκτώντας μια πιο κοσμοπολίτικη και διεθνή διάσταση, για να φτάσουμε στις αρχές του τρέχοντος αιώνα όταν και άρχισε η αληθινή επανάσταση του Aperol Spritz - με τη βοήθεια ασφαλώς του Gruppo Campari.

Το γλυκόπικρο στοιχείο, το ξεχωριστό χρώμα, ο ανάλαφρος dolce far niente χαρακτήρας, οι ήπιοι αλκοολικοί βαθμοί και η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στις πεποιθήσεις του "τέλειου ποτού για οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση" και του "ευκολότερου στην παρασκευή cocktail για το σπίτι" οδήγησαν άπαντες να έχουν κάτι πορτοκαλί και νόστιμο στα ποτήρια τους.

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέτεις και το γεγονός πως πλέον κυκλοφορεί (και) σε συσκευασία 'Ready to Serve', προσφέροντας απόλαυση κάθε στιγμή, όπου κι αν βρίσκεσαι. Το Aperol Spritz 'Ready to Serve' είναι ένα προαναμεμειγμένο κοκτέιλ, έτοιμο για κατανάλωση, φτιαγμένο με τα υψηλότερης ποιότητας συστατικά ενός αυθεντικού Aperol Spritz - σαν να παρασκευάστηκε μόλις από έναν επαγγελματία bartender.

"Όπου υπάρχει ποτό, υπάρχει και φαγητό" λέει μία παλιά lifestyle παροιμία που σκέφτηκε ο συντάκτης αυτών των γραμμών πριν λίγα λεπτά, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα προϊόν που άπτεται της ιταλικής κοσμοθεωρίας γύρω από το ευ πίνειν και τρώγειν. Έτσι το Aperol και το Spritz του μπορεί εύκολα να παίξει έχοντας στο πλάι του κάποια εδέσματα που μεγιστοποιούν την απόλαυση. 

Με καπνιστό σολομό και crostini

Προσαρμόζεις τα παραπάνω σε μέγεθος μπουκιάς, πλαισιώνοντας κατά βούληση με ελαιόλαδο, τυρί κρέμα, λεμόνι και άνηθο. Το αποτέλεσμα συμπληρώνει τα bitter flavors του Aperol Spritz, δίχως να τα σκεπάζει. 

Με cicchetti

H παραδοσιακή βενετσιάνικη ρετσέτα με μικρά συνοδευτικά που προορίζονται για κατανάλωση με τα δάχτυλα ή με οδοντογλυφίδα κερδίζει από τα αποδυτήρια. Σκέψου: Ελιές, ξηροί καρποί, βραστό αυγό στη μέση, καλαμαράκια, λαχανικά, καρδιές αγκινάρας και μικροσκοπικά σάντουιτς, σε οποιοδήποτε combo, κάνουν πάντοτε τη δουλειά.

Με πλατό αλλαντικών και τυριών

Μία φροντισμένη επιλογή από αλλαντικά και τυριά δίνει άλλη έννοια στο happy hour food. Στο πεδίο του τυριού, προτίμησε κάτι που αναδεικνύεις τη γλυκόπικρη αίσθηση όπως το σεβρ ή κάτι κρεμώδες σαν το Brillat Savarin. Από πλευράς αλλαντικών, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά με ένα καλό προσούτο και ένα εξίσου καλό σαλάμι.

Με πίτσα

Δεν υπάρχει καταλληλότερος τρόπος για να συνοδεύσεις ένα κλασικό ιταλικό κοκτέιλ από ένα κλασικό ιταλικό σνακ. Οι φωτεινές φυσαλίδες και οι νότες εσπεριδοειδών αντισταθμίζονται άψογα με τα αλλαντικά και τα τυριά μιας πίτσας, διατηρώντας τον ουρανίσκο ανανεωμένο κάθε φορά που παίρνεις ένα καινούριο κομμάτι.

Με πατατάκια

Ωπ, τι έγινε; Καλομάθαμε από τα παραπάνω και αγνοούμε το πιο κλασικό από τα κλασικά συνοδευτικά ποτών (τουλάχιστον στη χώρας μας); Κι όμως, το ελαφρύ και αλμυρό άγγιγμα των (ποιοτικών) τσιπς λειτουργεί ως έξοχο pairing μαζί με το Aperol spritz.


Απολαύστε Υπεύθυνα.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Altos x The World's 50 Best Bars: Όταν ένας μοναδικός θεσμός συναντά μια κορυφαία τεκίλα

Κάθε χρόνο, τα The World’s 50 Best Bars συγκεντρώνουν όλο το bar & spirits industry σε μια μοναδική γιορτή. Ως Official Tequila Partner, η Altos προσφέρει γεύση αλλά δίνει παράλληλα την ευκαιρία στους bartenders να ψηφίσουν για τους συναδέλφους τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
21/10/2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Ένα Halloween πάρτυ βγαλμένο από τα 80s στο A Liar Man

Η Angelika Dusk επιστρέφει δυναμικά στη σκηνή και μας προσκαλεί σε μια φθινοπωρινή, γεμάτη ρυθμό και ενέργεια βραδιά.

Don’t be a Dick: Καλή πίτσα, cocktails και soft clubbing στο νέο spot των Εξαρχείων

Το φρέσκο στέκι της Φειδίου άνοιξε λίγο καιρό πριν και ήδη ξεχωρίζει τόσο για την αισθητική όσο και για τη φιλοσοφία του.

Είσαι έτοιμος να δοκιμάσεις τη μαστίχα... όπως ποτέ πριν;

Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μαστίχας είναι ένα σύγχρονο, premium απόσταγμα με καθαρό χαρακτήρα, διακριτικά αρώματα και εκλεπτυσμένη, extra-dry γεύση. Και το λένε Axia.

Στο θρυλικό μπαρ όπου ο Picasso πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Coco Chanel, Alberto Giacometti, Yves Saint Laurent, Henri Matisse, Richard Strauss, Joan Miró, Pablo Picasso. Το Kronenhalle της Ζυρίχης είχε την ίσως πιο εκλεκτή πελατεία στην ιστορία των μπαρ.

Πώς είναι να πίνεις στο Bar Leone, το καλύτερο μπαρ του κόσμου

Μία επίσκεψη και μερικές σκέψεις για τον ευ πίνειν ναό του Lorenzo Antinori στο Χονγκ Κονγκ, που βρέθηκε στο νο.1 της φετινής λίστας των The World's 50 Best Bars.