Πώς η Paloma έγινε το ποτό της εποχής μας

Γιατί όλο και περισσότεροι κρατούν στο χέρι ροζ ποτήρια, με αλάτι στο στόμιο και γκρέιπφρουτ;

Πώς η Paloma έγινε το ποτό της εποχής μας

H 24η Ιουλίου είθισται να γιορτάζεται σε πολλά σημεία του πλανήτη ως η ημέρα της τεκίλας, κάτι που μας δίνει μία πολύ καλή ασίστ για να επικεντρωθούμε σε έναν από τους λόγους που το απόσταγμα αγαύης έχει εδραιωθεί ως ένα από τα πιο δυνατά trends στον κόσμο των spirits τα τελευταία χρόνια. Μία λέξη μόνο, αρκεί: Paloma.

Μέρος της γοητείας του γλυκόξινου και ταυτόχρονα αλμυρού με τη χαρακτηριστική γεύση από την grapefruit soda, ισορροπημένου και ιδιαιτέρως αναζωογονητικού cocktail, είναι πως αποτελεί ένα ευπροσάρμοστο ποτό για πλήθος περιστάσεων και συνθηκών. H Paloma παίζει στα πάρτι, παίζει σε μία καθημερινή έξοδο, παίζει σαν early drink, παίζει σε πιο φόρμαλ καταστάσεις.

Πώς η Paloma έγινε το ποτό της εποχής μας 4

Είναι εύκολο να το πιεις, όποια κι αν είναι τα γενικότερα γούστα σου, εύκολο να το παραγγείλεις ξανά, εύκολο να το φτιάξεις στο σπίτι. Επιπροσθέτως, αποτελεί έναν θαυμάσιο καμβά για εξατομίκευση, καθώς σηκώνει μπόλικα twists. Τέλος, δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να προσπεράσουμε πως είναι ένα cocktail ιδανικό για ταίριασμα με φαγητό. Δε μιλάμε μόνο για μεξικάνικα πιάτα αλλά και γενικότερα, καθώς στέκεται επάξια στο πλάι οποιαδήποτε κουζίνας.

Για αρχή, λίγη ιστορία

Όπως και με πολλά άλλα -κλασικά, κυρίως, cocktails- έτσι και η προέλευση της Paloma είναι ασαφής και δε μπορεί να αποδειχθεί στο 100% η αρχική προέλευσή της. Η επικρατέστερη εκδοχή για το origin story της τη θέλει να φτιάχνεται για πρώτη φορά στο bar restaurant "La Capilla", στην πόλη Τεκίλα από τον -ιδιοκτήτη και bartender- Don Javier Delgado Corona. Μία άλλη θεωρία (σύμφωνα με το Bartender’s Manual του Jim Meehan), υποστηρίζει πάλι πως ο ίδιος ο Don Javier έχει αρνηθεί τον τίτλο πατρότητας και πως η Paloma δεν υφίστατο σαν επιλογή σε οποιαδήποτε μπάρα πριν τα 50s, όταν και άρχισε να προσφέρεται.

Πώς η Paloma έγινε το ποτό της εποχής μας 2

Έστω κι αν δεν μπορούμε με κάθε βεβαιότητα να ορίσουμε ένα σημείο εκκίνησης, μπορούμε να την απολαμβάνουμε κάθε, μα κάθε φορά. Ειδικά αν πρόκειται για Don Julio Paloma.

Με Don Julio Blanco, αμέσως καλύτερα

Βλέπεις, η Don Julio Blanco, η νο.1 ultra-premium τεκίλα στο Μεξικό είναι σχεδόν ταυτόσημη με την κουλτούρα του τόπου της. Κάτι απολύτως δικαιολογημένο αν αναλογιστεί κανείς την εξαιρετικά ισορροπημένη και απαλή αίσθηση στον ουρανίσκο, τα αρώματα πιπεριού, με νότες ορυκτότητας και εσπεριδοειδή και το λεπτό άρωμα εσπεριδοειδών και βοτάνων που αφήνει μια δροσερή, υφάλμυρη επίγευση.

Φτιαγμένη από 100% μπλε αγαύη διαλεγμένη στο χέρι, προϊόν διπλής απόσταξης, αποτελεί τη βάση για την παραγωγή των άλλων παραλλαγών Don Julio και, προφανώς, την ιδανική βάση για κάθε επική Paloma.

Η Don Julio τεκίλα εκφράζει την παράδοση, την πίστη σε ένα ευρύτερο όραμα, τη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση - ακριβώς τις αξίες δηλαδή που πρέσβευε και ο δημιουργός της, ο Don Julio Gonzalez. Και που τις μετέδωσε στις επόμενες γενιές.

Πώς η Paloma έγινε το ποτό της εποχής μας 1

Δεν είναι τυχαίο που η τεκίλα Don Julio είναι συνυφασμένη με τον ιδρυτή της, ο οποίος άφησε το πάθος του για τη ζωή να μιλάει γι’ αυτόν μέσω του αγαυένιου αποστάγματος, το οποίο μέχρι σήμερα φέρει το όνομά του. Η αγάπη του για την κουλτούρα του Μεξικού, τη γη, τις αγαύες, τους οικείους του και την ίδια τη δημιουργία, τον καθοδήγησαν στη δημιουργία ενός φίνου ποτού, που ταξίδευε από το Jalisco (μέρος που ίδρυσε το αποστακτήριό του) μέσω της φιάλης σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και, προφανώς, μέσω και της Don Julio Paloma.

Πώς η Paloma έγινε το ποτό της εποχής μας 3


#DonJulioTequila #DonJulioPaloma

Απολαύστε Υπεύθυνα.

Μπάρα Ενεάπ

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Σε ένα πανέμορφο αθηναϊκό νεοκλασικό, δοκιμάζεις σήμερα και αύριο premium ουίσκι και ρούμι

Για δύο ημέρες, οι τρεις όροφοι του Amalias 36 γεμίζουν αρώματα, γεύσεις και εμπειρίες, χάρη στο Athens Rum & Whisky Festival.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
12/12/2025

Γιατί το μπαρ 'Quinn's' στα Ιλίσια είναι τόσο δημοφιλές;

Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που το μαγαζί του Ηλία Μαρινάκη ξεχωρίζει και έχει χτίσει πιστό κοινό.

'Ichigo Ichie': Ένα ιαπωνίζον μπαρ ανατέλλει στο αθηναϊκό κέντρο

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση προστίθεται στην αθηναϊκή μπαρογραφία και έχει γεύση και άποψη Άπω Ανατολής.

Ένα αθηναϊκό 50 Best Hotel φιλοξενεί ένα αθηναϊκό 50 Best Bar

​​Γιορτινή ατμόσφαιρα, κορυφαία ταλέντα του διεθνούς bartending και ένας ουσιαστικός σκοπός, σε μια από τις πιο προνομιακές τοποθεσίες της πρωτεύουσας.

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

Το θρυλικό Doors επιστρέφει στο Κολωνάκι

Στην παλιά του θέση, στο εμπορικό κέντρο του Λαιμού αλλά έναν όροφο πιο ψηλά και με την ενέργεια του ακόμα ψηλότερα, το σημερινό Doors επιλέγει το συνοδευτικό "Live Art".

Ο Δεκέμβριος είναι μοναδικός στα Vibo Bistrot

Wine Stories με δώρα, DJ πάρτι, live με Arionas και τα γλυκά του Δ. Χρονόπουλου στα δύο δημοφιλή μπιστρό σε Γλυφάδα και Πειραιά.