Το Eprepe Bar (ή 'Έπρεπε, αν προτιμάς ελληνικά) είναι από εκείνα τα γευστικά spots που σχεδόν συνεπάγονται με την ύπαρξη ενός μέρους. Εκεί όπου η Αγίας Ζώνης συναντά τη Μηθύμνης, μόλις μία ανάσα -κυριολεκτικά- από τη Φωκίωνος Νέγρη, το Eprepe πρωτο-άνοιξε τις πόρτες του το 2022, όταν η Κυψέλη θεωρούνταν ακόμα μία ‘up and coming’ γειτονιά, και βοήθησε σημαντικά στην εδραίωσή της ως πρόσφατο αθηναϊκό σουξέ.

Εδώ και μερικές εβδομάδες το Eprepe έχει περάσει στο επόμενο κεφάλαιο λειτουργίας του, με μια δυναμική επανεκκίνηση και μια νέα φιλοσοφία στο φαγητό, στο ποτό και στην γενικότερη προσέγγιση της γευστικής εμπειρίας. Το επισκέφτηκα με ήδη θετική διάθεση, καθώς ο Κίμωνας Μαδεμλής, ο οποίος έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση και τη λειτουργία του, ήταν όχι μόνο ευγενικός αλλά και εμφανώς ‘ερωτευμένος’ με το πρότζεκτ του.
Μου εξήγησε πως με το που ανέλαβε δράση, απόλυτος σκοπός του ήταν το Eprepe να λειτουργήσει με μία zero waste λογική, όπου τίποτα δεν καταλήγει στα σκουπίδια χωρίς λόγο. Ότι μπορεί να αξιοποιηθεί, αξιοποιείται ενώ ότι δε βρίσκει χρήση, φυσικά ανακυκλώνεται. Δημιουργείται έτσι ένα εσωτερικό ‘οικοσύστημα’ μέσα στο μαγαζί, όπου η κουζίνα, το μπαρ και ο μπουφές συνυπάρχουν αρμονικά, μοιράζονται πρώτες ύλες και φέρνουν στο τραπέζι του επισκέπτη φαγητά και ποτά με ποιότητα και συνείδηση.

Ο Κίμωνας μου δίνει και παράδειγμα: Τα πορτοκάλια που χρησιμοποιεί η κουζίνα γίνονται πρώτα χυμός, και στην συνέχεια οι φλούδες τους αποξηραίνονται και φυλάσσονται για να χρησιμοποιηθούν στα κοκτέιλ. Τα αμπελόφυλλα, μετά τη χρήση τους, δίνουν το λάδι και την πούδρα αμπελόφυλλου που ενσωματώνεται σε συνταγές, ενώ τα κόκαλα από τις κροκέτες κόκορα μετατρέπονται σε πλούσιο ζωμό.


Ο Μάριος Μπένος είναι ο επικεφαλής σεφ και το ‘master mind’ του καινούργιου μενού, το οποίο χαρακτηρίζεται από την εποχικότητα και έχει ως βασικό άξονα την συνεργασία με μικρούς Έλληνες παραγωγούς και τα προϊόντα της ελληνικής γης. Προσφέρει έτσι πιάτα γεμάτα νοστιμιά και μία εξαιρετικά ευπρόσδεκτη ‘απλότητα’, χωρίς όμως να λείπει καθόλου η φαντασία και η πρωτοτυπία.
Κάποια από τα highlights που δοκιμάσαμε ήταν η ελληνική μπουράτα με αφρό και πίκλα πατζαριού, κομματάκια κακάο και infusion από λάδι βασιλικού, τα ραβιόλι με γέμιση κοκκινιστού μοσχαριού, το τρομερά νόστιμο ριζότο κολοκύθας και οι τσιγαριστοί ζοχοί με μηλόξιδο, ξηρούς καρπούς, ψωμί και pickled κολοκυθάκια (προσωπικό αγαπημένο για το οποίο σκοπεύω να επιστρέψω σύντομα). Για επιδόρπιο σίγουρα θα σου προκαλέσει θετική εντύπωση η κρέμα σοκολάτας με γλυκά pickled παντζάρια και ελαιόλαδο αλλά και το βασκικό cheesecake, best seller του μενού και σίγουρα όχι άδικα.

Η γαστρονομική προσέγγιση συνεχίζεται και στα ποτά, με τα ηνία να έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Κατσαρός. Το μπαρ διαθέτει εξειδικευμένο εξοπλισμό (vacuum, sous vide, thermomix, αφυγραντήρες), φέρνοντας την τεχνολογία της κουζίνας και στη δημιουργία ποτών: Προκύπτουν έτσι εύγεστα και ευφάνταστα signature cocktails όπως το Ετζίαν Γκλόου (με gin, χειροποίητο χυμό σύκου και mediterranean mix), το Μέθεξη (με gin, τσάι του βουνού, μανταρίνι, κάρδαμο, lime και ginger beer) και το άκρως κατάλληλο για τους χειμερινούς μήνες που έρχονται Έπρεπε Fashioned (με burbon, σύκο, apple vinegar, amaro και rosemary).


Παρά την premium ποιότητα και τον προηγμένο εξοπλισμό, το Eprepe είναι αποφασισμένο να κρατήσει τις τιμές του σε προσιτά επίπεδα, με την ομάδα να μου τονίζει πως η βιωσιμότητα αφορά και στην οικονομική ανθεκτικότητα – τόσο της επιχείρησης, όσο και του κάθε πελάτη ξεχωριστά. Η οινική του λίστα στηρίζεται κατά 80% στον ελληνικό αμπελώνα, ενώ ο καφές προέρχεται από οικογενειακή επιχείρηση έξω από το Τορίνο, δίνοντας μια "boutique" διάσταση και σε αυτή την επιλογή.
Τέλος, ένα ακόμα θετικό στοιχείο του Eprepe (the new age) που κανείς μπορεί εύκολα να προσέξει είναι πόσο δεμένη και καλά συντονισμένη είναι η ομάδα του, με το καθένα από τα 12 άτομα του προσωπικού να έχουν σαφές πόστο και διάθεση να περάσεις εσύ καλά, και εκείνοι μαζί σου.

Tip: Πρόσεξε το συνοδευτικό του ποτού σου, που είναι καραμελωμένα αμύγδαλα από τη Λάρισα, ψημένα in house μαζί με καρυκεύματα.
Info:
Το Eprepe Bar λειτουργεί Δευτέρα έως Τετάρτη 10.00-01.30, Πέμπτη έως Σάββατο 10.00-02.30 και Κυριακή 14.00 – 23.00. Το brunch σερβίρεται μέχρι τη 13:00 και ο καφές μέχρι τις 19:00
Αγίας Ζώνης 1, Κυψέλη - τηλ. 21 0864 4910
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.
