
Δεν είναι μυστικό πως η εκρηκτική άνοδος της μπαρ σκηνής στην Αθήνα την τελευταία 15ετία έχει πυροδοτήσει ένα δημιουργικό ντόμινο, το οποίο απλώνεται σε κάθε γωνιά της χώρας και ανανεώνει δυναμικά τον ευρύτερο χώρο της εστίασης. Έτσι, δεν προκαλεί πλέον καμία έκπληξη το γεγονός ότι σχεδόν σε κάθε πόλη της Ελλάδας μπορεί κανείς να ανακαλύψει μπαρ που κυμαίνονται από ευχάριστες εκπλήξεις έως πραγματικά μικρά διαμάντια.
Κάπου ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες βρίσκεται το Parrot’s Beak στο Διδυμότειχο — ένα φιλόξενο μπαρ με ιδιαίτερη αισθητική, προσεγμένο χώρο και καλοδουλεμένη κάβα, που προσεχώς μάλιστα γιορτάζει τα 8α γενέθλιά του.

"Η ιδέα για το Parrot’s Beak γεννήθηκε από την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα έφερνε στο Διδυμότειχο μια νέα αντίληψη γύρω από το ποτό και τη φιλοξενία, το 2016. Έγινε πράξη το 2017. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα μπαρ που δεν θα περιοριζόταν στην κλασική έννοια της διασκέδασης, αλλά θα προσέφερε εμπειρίες εμπνευσμένες από ταξίδια, γεύσεις και κουλτούρες διαφορετικών χωρών" μου λέει ο δημιουργός του, Πασχάλης Περιστεράκης, ο οποίος έβαλε μπόλικη προσωπική δουλειά, προσπάθεια και αφοσίωση ώστε να γίνει το όνειρό του πραγματικότητα,
"Τα πρώτα χρόνια χρειάστηκαν αντοχή, γιατί το κοινό έπρεπε να εξοικειωθεί με μια διαφορετική προσέγγιση στο κοκτέιλ. Σταδιακά, το Parrot’s Beak εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την ελληνική μπαρ σκηνή, φτάνοντας να αναγνωριστεί ως ένα από τα κορυφαία της χώρας" παραδέχεται ο ίδιος.


Αυτή η πορεία τον έκανε πιο ώριμο επαγγελματικά και πιο αποφασισμένο να επενδύει διαρκώς συνεχώς στην ποιότητα και στη δημιουργία: "Σίγουρα άλλαξε με θετικο πρόσημο τον τρόπο που βλέπω την ίδια τη φιλοξενία".
Το βασικότερο στοιχείο που κάνει το Parrot’s Beak να ξεχωρίζει είναι η ταυτότητά του, με το εν λόγω σποτ να κατευθύνεται διαρκώς προς μια εμπειρία που βασίζεται σε ιστορίες και ταξίδια. Κάθε μενού εδώ χτίζεται γύρω από προορισμούς και πολιτισμούς, προσφέροντας στον επισκέπτη -μέσω των ποτών- μια αφήγηση μέσα από γεύσεις.

Μιλώντας για ποτά λοιπόν, ας δούμε τι προτείνει ο ειδικός: "Κάθε χρόνο κάνουμε ένα θεματικό μενού και δεν κρατάμε κανένα από τα ποτά του προηγούμενου. Ενα ποτό, μόνο, έχουμε κρατήσει εδώ και πολλά χρόνια και είναι χαρακτηριστικό του Parrot’s Βeak. Το "break the ice , not the glass” ή αλλιώς "Νο2", από το μενού Parrots’ Guidelines. Είναι ένα ανθρακωμενο ποτό με κίτρο Νάξου, cordial περγαμόντο και grapefruit, πράσινου χρώματος με ένα Lemon Jello από leftovers".


Στην παρούσα χρονική συγκυρία, στο Parrot's Beak τρέχει ένα μενού, όπου τα κοκτέιλ βαπτίζονται από ένα υλικό. Έτσι, μεταξύ άλλων δοκιμάζεις τον 'τραχανά' (Rooster Rojo Blanco, κάρδαμο, kvass θρακιώτικου κόκκινου τραχανά, παντζάρι και ράσμπερι), το 'ταχίνι' (με Ron Barcelo Blanco, ανανά, καρύδα και ταχίνι), το 'λουκάνικο' (με Greenall's, λουκάνικο Διδυμοτείχου από την κρεαταγορά Μιχαηλίδη, αρμπαρόριζα, Carpano Dry και λάδι βασιλικού) και τα 'κεράσια' (με ούζο, πετροκέρασα μικρών τοπικών παραγωγών, Skinos, γκρέιπφρουτ σόδα).
"Είναι σίγουρα μια πρόκληση. Απαιτεί συνεχή εκπαίδευση του κοινού, επένδυση σε πρώτες ύλες, εργαλεία και τεχνικές, καθώς και αφοσίωση στη λεπτομέρεια. Από την άλλη, όταν πετυχαίνεις, η ανταμοιβή είναι διπλή: Όχι μόνο δημιουργείς κάτι που ξεχωρίζει, αλλά δίνεις στην τοπική κοινωνία έναν λόγο να αισθάνεται περήφανη" τονίζει ο Πασχάλης Περιστεράκης σχετικά με το πόσο δύσκολο είναι να διατηρεί κανείς ένα μαγαζί υψηλού επιπέδου στην επαρχία και μάλιστα σε μια πόλη στην άκρη της Ελλάδας.
Η εξέλιξη της εγχώριας μπαρ σκηνής είναι όμως εντυπωσιακή. "Από τα πρώτα βήματα μέχρι σήμερα, η ελληνική μπαρ σκηνή έχει αποκτήσει διεθνή ακτινοβολία, με μπαρ και bartenders που στέκονται ισάξια με τα μεγαλύτερα ονόματα του εξωτερικού. Υπάρχει πια ωριμότητα, φαντασία και μια διάθεση συνεργασίας που την καθιστά μια από τις πιο δυναμικές του κόσμου!" είναι η άποψη του Πασχάλη για τη γενικότερη περί της ελληνικής μπάρας εξέλιξη.

Όσο για το μέλλον; Φιλοδοξία του Parrot’s Βeak είναι "να συνεχίσει να εξελίσσεται, με στόχο να παραμένει σημείο αναφοράς στην περιοχή αλλά και στην Ελλάδα. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεργασίες", 'οπως δηλώνει ο δημιουργός του.
Το Parrot’s Beak θα γιορτάσει τα 8 κεράκια στην τούρτα της ζωής του με ένα διήμερο πάρτι (17 και 18 Οκτωβρίου), με guest shifts από εκλεκτά ονόματα του χώρου όπως οι Αλέξανδρος Σουρμπάτης, Γιάννης Μπάκος, Δημήτρης Καϊταλίδης Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Καβακλής, Νίκος Γινάργυρος και Γεωργία Παπαγιαννοπούλου. Παράλληλα, θα υπάρχουν masterclasses για αποστάγματα και τεχνικές καθώς και city activities που θα αναδείξουν τις ομορφιές και την ιστορία του Διδυμοτείχου. Το βράδυ του Σαββάτου θα λάβει χώρα after party σε μυστικό location.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.