
Ο Καστός, ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά της χώρας (βρίσκεις, δε βρίσκεις εδώ τον χειμώνα 80 άτομα), αποτελεί για την εξ αριστερών πλευρά του ελληνικού χάρτη και τις από 'κει θάλασσες, ένα μικρό μυστικό. Τον γνωρίζουν όσοι αγαπούν πραγματικά το Ιόνιο και οι ιστιοπλόοι με γούστο.
Η έκτασή του στα 6 τ.χλμ. σου επιτρέπει, κυριολεκτικά, να τον περπατήσεις όλο, το πολύ σε μιάμιση ώρα. Αυτοκίνητα εδώ; Υπάρχουν μόλις δύο αγροτικά, κυρίως για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων κατοίκων αλλά και για διάφορες εργασίες. Τα ελάχιστα καταλύματα εξασφαλίζουν το 100% της πληρότητας κάθε σεζόν, αλλά οι επισκέπτες εδώ προέρχονται από τη θάλασσα: στο πικ της τουριστικής του κίνησης, ο Καστός υποδέχεται στο γραφικό λιμανάκι του οικισμού του περισσότερα από 150 σκάφη καθημερινά.


Highlight του Καστού, ασφαλώς, οι φανταστικές του παραλίες, που "τικάρουν" όλα τα κουτάκια ομορφιάς του πελάγους στο οποίο φιλοξενείται το νησί. Θα κολυμπήσεις σε νερά διάφανα, με φόντο τα εντυπωσιακά σχηματισμένα βράχια που απλώνονται τριγύρω και σε συνδυασμό με την έντονη βλάστηση.
Έχει κι άλλες αξιοσημείωτες "πινέζες" στον μικρό του χάρτη ο Καστός αλλά για αυτές θα διαβάσεις περισσότερα σε σχετικό θέμα στο Taste & Travel, που κυκλοφορεί στις 5 Ιουνίου. Εδώ βρίσκεσαι για να μάθεις για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Το μπαρ του νησιού, τον Μύλο (ή Mylos Kastos όπως θα τον έλεγαν και έγραφαν οι αγγλόφωνοι φίλοι μας).

Long story short, πρόκειται για ένα από τα πιο sui generis μπαρ σε όλο το Ιόνιο. Ο οικογενειακός ανεμόμυλος που ήταν ανενεργός για δεκαετίες έχει μεταμορφωθεί (από το 2009) σε ένα προσεγμένο island bar, που λειτουργεί από νωρίς για καφέ και πρωινό, ενώ αργότερα σερβίρει ωραία aperitivi και κλασικά cocktails με twist.
Η ιστορία λοιπόν ξεκινά 16 χρόνια πριν, όταν ο Γιώργος Γεωργακόπουλος και η οικογένειά του αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τον παλιό, ερειπωμένο ανεμόμυλο, στο μικρό και ξεχασμένο από το χρόνο και τον κόσμο νησάκι. Ο ανεμόμυλος λειτουργούσε από τον 17ο αιώνα, όμως επηρεάστηκε από το γενικότερο μεταναστευτικό ρεύμα της εποχής και εγκαταλείφθηκε περίπου 75 χρόνια πριν. Καθώς αποτελούσε ένα σημείο το οποίο ήταν ένα από τα κέντρα αναφοράς του νησιού και άλλοτε έσφυζε από ζωή, επαναπροσδιορίστηκε.

Τι καλύτερο λοιπόν από ένα μπαρ-πολυχώρο, όπου ο επισκέπτης αρχικά θα φιλοξενηθεί και θα ανακαλύψει την ιστορία ενός σημαντικού για την περιοχή κτίσματος, ερχόμενος παράλληλα σε επαφή απολαμβάνοντας ελληνικές γεύσεις, και εμπειρίες εν γένει.
'Έχοντας ως κινητήριο άξονα τις δύο αξίες που πρεσβεύουν οι άνθρωποί του, τη φιλοξενία και την τοπικότητα, προσπαθούν να τις αποτυπώσουν σε κάθε πτυχή της επιχείρησης και στα προϊόντα που σερβίρουν. Απώτερος σκοπός, η εμπειρία που λαμβάνει κανείς στο Μύλο να είναι ολοκληρωμένη και αντιπροσωπευτική του χωροχρονικού πλαισίου.

Στο μπαρ μπορεί να περιηγηθεί κανείς σε γεύσεις με μαστίχα, κανέλα, δεντρολίβανο, δυόσμο, βασιλικό και γλυκάνισο -μεταξύ άλλων- και να τις απολαύσει ή να τις συνδυάσει με το αγαπημένο του ποτό ή με κάποιο από τις signature δημιουργίες. Εξάλλου, τόσο η φιλοξενία όσο και η τοπικότητα, η αξιοποίηση και χρήση του καθετί που μπορούσε να προσφέρει το μικρό αυτό νησάκι αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της τοπικής κουλτούρας.
Η κεντρική ιδέα του Μύλου είναι η μύηση στις ελληνικές γεύσεις και τη ντόπια αισθητική. Με αυτό τον σκοπό, επικεντρώνεται και επιχειρεί διαρκώς να προωθεί τους Έλληνες παραγωγούς και να κάνει χρήση των προϊόντων τους - να μετουσιώνει τα αρώματα και τις μυρωδιές, σε δροσερά και γευστικά ποτά και ηδύποτα. Από τις ντόπιες ελιές και τυρί που συνδυάζουν τα απογευματινά aperitivi με ελληνικό τζιν, βερμούτ και ασφαλώς ούζο μέχρι το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού που μπορεί να συνδυάσει από τον πρωινό καφέ μέχρι τα απογευματινά και βραδινά κοκτέιλ - στα οποία, παρεμπιπτόντως μπορεί κανείς να γευτεί τη φρεσκάδα των ελληνικών mixers.


Πέρα όμως από τη δημιουργία σιροπιών και cordials με αρώματα από τον κήπο τους, στον Μύλο δηλώνουν ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους (κυρίως ξένους ισιτοπλόους) μια πληθώρα ποιοτικών γεύσεων όπου προέρχονται από όλη την Ελλάδα. Αυτό ενισχύει το ύφος που προσπαθούν να διατηρήσουν, αλλά επιπροσθέτως συμβάλλει στην ουσιαστική ικανοποίηση των καλεσμένων τους για αυθεντικές και πρωτόγνωρες γεύσεις που συνθέτουν τις θερινές τους εμπειρίες.


Info
Ο Μύλος στον Καστό λειτουργεί από τις 08.30 το πρωί καθημερινά, από τις αρχές Μαΐου έως και τις αρχές Οκτωβρίου.