
Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει πότε οι άνθρωποι ξεκίνησαν να κάνουν απόσταξη ποτών (ήταν όμως σίγουρα πολλά, πολλά χρόνια πριν το Whisky Live), ωστόσο αν θέλαμε να προσδιορίσουμε στο περίπου το γεγονός, θα ήταν ασφαλές να πούμε πως αυτό συνέβη για πρώτη φορά 3.000 με 4.000 χρόνια π.Χ., κι αυτό χάρη στις χημικές ανησυχίες Κινέζων και Αράβων. Και χρειάστηκε να περάσουν μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού για να φτάσει αυτή η τεχνογνωσία και στην Ευρώπη. Οι τεχνικές απόσταξης βέβαια χρησιμοποιούνταν αρχικά για την παρασκευή αρωμάτων ή φαρμάκων και αργότερα για να φέρουν στο ποτήρι μας την υγρή ευτυχία που ακούει στο όνομα ουίσκι.

Από τη Μέση Ανατολή η γνώση μεταφέρθηκε αρχικά στα μοναστήρια της Ισπανίας και από εκεί, μέσω Γαλλίας, στην Ιρλανδία. Ο μύθος άλλωστε λέει ότι οι πρώτοι που έφτιαξαν ποτέ ουίσκι ήταν οι Κέλτες, οι οποίοι το βάφτισαν κιόλας: uisce beatha, το νερό της ζωής. Έκτοτε, Σκωτσέζοι, Ιρλανδοί, Άγγλοι, Αμερικάνοι και πολλοί ακόμη έχουν μελετήσει/ πειραματιστεί/ δοκιμάσει. Σήμερα, το ουίσκι θεωρείται ο βασιλιάς των spirits. Και γιορτάζεται με κάθε πιθανή αφορμή.

Διόλου τυχαία λοιπόν, υπάρχει και μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για ουίσκι στον κόσμο, το Whisky Live, που προσγειώνεται για ακόμη μια χρονιά στην Αθήνα και στην Τεχνόπολη, στις 8 και 9 Μαρτίου 2025. Ένα διήμερο γεμάτο Whisky αλλά και Gin, που έρχεται να προστεθεί στο σημαντικό είναι η αλήθεια portfolio αντίστοιχων events που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερα από 250 σπάνια & ιδιαίτερα ουίσκι από Σκωτία, Ιρλανδία και ΗΠΑ, αλλά και μερικά ακόμα 'διαμαντάκια' από όλον τον κόσμο προσφέρονται σε ένα whisky tasting event για όλους τους μυημένους στο βασιλιά των αποσταγμάτων αλλά και για όλους όσους θέλουν να το γνωρίσουν καλύτερα. Στο Whisky Live θα δοκιμάσει κανείς ουίσκι από μικρούς παραγωγούς με ιδιαίτερες εμφιαλώσεις -που βγάζουν μόνο λίγα και εκλεκτά μπουκάλια- αλλά και τα πιο ιδιαίτερα και limited edition ουίσκι από γνωστές εταιρείες-κολοσσούς, ενώ για τους λάτρεις του τζιν θα υπάρχει ένα Gin Garden, με ιδιαίτερες ετικέτες για tasting.
Το Whisky Live, το οποίο αυτή τη στιγμή γίνεται σε περισσότερες από 30 πόλεις παγκοσμίως, ξεκίνησε από το Παρίσι και το Λονδίνο το 2000 και θεωρείται το μακροβιότερο event ουίσκι. Φυσικά θα υπάρχει και liquer shop από την Cava Nektar, όπου θα μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί τις ετικέτες που δοκίμασε και του έκαναν αίσθηση καθώς και premium εμφιαλώσεις σε ειδικές τιμές. Στο cocktail street, οι mixologists θα ετοιμάζουν cocktails ενώ στο street food corner θα υπάρχουν τα δέοντα βρώσιμα ώστε να γίνει το όποιο... pairing.

Το ουίσκι δε θέλει βιασύνη και άγχος. Θέλει να είσαι χαλαρός, να φέρεις το ποτήρι κοντά στη μύτη και να ανακαλύψεις τα αρώματά του, αργά και σταθερά. Όποτε είσαι έτοιμος, να πάρεις μια γεμάτη γουλιά στο στόμα, χωρίς να την καταπιείς αμέσως. Να την αφήσεις για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενεργοποιηθούν οι αδένες και έτσι να νιώσεις κάθε γεύση του. Το ουίσκι δεν είναι 'fast drink'. Κάτι που πιθανάτοτα θα διαπιστώσεις στο Whisky Live Athens 2025.
Info
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
8 - 9 Μαρτίου
Aπό 13.00 εώς 22.00
Κλείσε εισιτήρια μέσω του more.com
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.