Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

L’ Alchimiste

Στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τον μινιμαλισμό, το "L’ Alchimiste" θα μπορούσε άνετα να ισχυριστεί ότι στο χώρο του τελικά βρίσκεται η πλατφόρμα 9 3/4 από την οποία έπαιρνε το μαγικό τρένο ο Χάρυ Ποτερ. Αρκεί να κατέβεις στο υπόγειο των W.C. για να πάθεις πλάκα με το απίστευτο σκηνικό που είναι στημένο∙ ένας χώρος άκρως θεατρικός, σουρεαλιστικά καλλιτεχνημένος, που δεν προδίδω λεπτομέρειές του για να εξάψω ακόμη περισσότερο την περιέργειά σας. Αλλά και στη σάλα το μπαρόκ του εντυπωσιάζει με κοντράστ του πορτοκαλόχρυσου απέναντι από το μπλε του κοβαλτίου: το πρώτο βάφει την εντυπωσιακή σύνθεση πίσω από τη μπάρα με το καμπύλο της επίπεδο γεμάτο φιάλες ως βιβλιοθήκη ποτών∙ στο δεύτερο το μπλε του γράφει πάνω σε καπιτονέ καναπέδες και τοίχους στολισμένους με μια μεγάλη ποικιλία από ταιριαστά ετερόκλητες κορνίζες. Το "L’ Alchimiste" είναι το αλλιώτικο bistrot - cocktail bar του γνωστού σεφ Jean Yves Carattoni (με Χρυσό Σκούφο στη δεκαετία του 1990), και τους mixologists Mathieu και Melina που είναι παιδιά του. Βγάζει τα τραπεζάκια του στην πλατεία Καρύτση, όπου βλέπουν και τα σκαμπό στη μπάρα του ανοιχτού παραθύρου, γεμίζουν νεολαία και ηθοποιούς από τα γύρω θέατρα που έρχονται για χαλάρωση μετά την παράσταση.

L’ Alchimiste

Τα κοκτέιλ που πίνεις εδώ είναι περίπτωση με τον μπαρόκ τρόπο που σερβίρονται, μέσα σε σκεύη χημικού εργαστηρίου, φιάλες αρωμάτων, περίεργα ποτήρια ή συνδυασμούς ποτηριών μ' ένα ντεκόρ (παλιά βιβλία, κλαδιά δέντρων, καπέλα, κ.α.) που θα το ζήλευε και σκηνογράφος. Είναι ψαγμένα και ουσιαστικά κινούμενα ανάμεσα σε γνωστά αρώματα (Coco Mademoiselle), πειράματα αλλαγής χρώματος (Heterochromia), ή σαν την απόλαυση δύο ξεχωριστών κοκτέιλ που στη συνέχεια τα ανακατεύεις όπως το Double Echo (το ένα με τζιν και λεμόνι και το άλλο με Campari, γλυκό βερμούτ και ασπράδι αυγού που καταλήγουν σ' ένα ωραιότατο ορεκτικό, πικρόξυνο και λίγο γλυκό ποτό). Υπάρχουν βέβαια και κάποιες αφαιρετικές προτάσεις σαν το λιτό, κρυστάλλινο Transparency, μια διάφανη Margarita με άρωμα πεπονιού.

L’ Alchimiste
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Σημειώστε το καλό σέρβις, καθώς με κάθε ποτό θα σου φέρουν οπωσδήποτε μια ωραία μπουκιά. Ο Carattoni επιμελείται επίσης ένα μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον μενού με γαλλικές σπεσιαλιτέ. Γεύεσαι ας πούμε τίμια και νόστιμα κλασικά quiche Lorraine, μοσχαράκι bourguinon με τρουφάτο πουρέ σε κόκκινα μαρμιτόνια, κοτόπουλο με φουαγκρά σε τραγανιστό vol – au – vent, πλούσιο croque madame, ενδιαφέρουσα tarte Tatin, αλλά και ασυνήθιστη τριπλέτα  macaron  με καπνιστό σολομό, κρέμα τρούφας, και ανθότυρο – σύκο. Γι' αυτά όμως που θα μπορούσα να έρχομαι και κάθε μέρα, είναι το απίθανο βελούδο τη αλμυρής crème brûlée με παρμεζάνα και τρούφα, και την κρακελαριστή φινέτσα της γλυκιάς κλασικής αδελφής της.

Περισσότερες πληροφορίες

L’Alchimiste Bistrot

Χρήστου Λαδά 1, Πλ. Καρύτση
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Altos x The World's 50 Best Bars: Όταν ένας μοναδικός θεσμός συναντά μια κορυφαία τεκίλα

Κάθε χρόνο, τα The World’s 50 Best Bars συγκεντρώνουν όλο το bar & spirits industry σε μια μοναδική γιορτή. Ως Official Tequila Partner, η Altos προσφέρει γεύση αλλά δίνει παράλληλα την ευκαιρία στους bartenders να ψηφίσουν για τους συναδέλφους τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
21/10/2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Ένα Halloween πάρτυ βγαλμένο από τα 80s στο A Liar Man

Η Angelika Dusk επιστρέφει δυναμικά στη σκηνή και μας προσκαλεί σε μια φθινοπωρινή, γεμάτη ρυθμό και ενέργεια βραδιά.

Don’t be a Dick: Καλή πίτσα, cocktails και soft clubbing στο νέο spot των Εξαρχείων

Το φρέσκο στέκι της Φειδίου άνοιξε λίγο καιρό πριν και ήδη ξεχωρίζει τόσο για την αισθητική όσο και για τη φιλοσοφία του.

Είσαι έτοιμος να δοκιμάσεις τη μαστίχα... όπως ποτέ πριν;

Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μαστίχας είναι ένα σύγχρονο, premium απόσταγμα με καθαρό χαρακτήρα, διακριτικά αρώματα και εκλεπτυσμένη, extra-dry γεύση. Και το λένε Axia.

Στο θρυλικό μπαρ όπου ο Picasso πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Coco Chanel, Alberto Giacometti, Yves Saint Laurent, Henri Matisse, Richard Strauss, Joan Miró, Pablo Picasso. Το Kronenhalle της Ζυρίχης είχε την ίσως πιο εκλεκτή πελατεία στην ιστορία των μπαρ.

Πώς είναι να πίνεις στο Bar Leone, το καλύτερο μπαρ του κόσμου

Μία επίσκεψη και μερικές σκέψεις για τον ευ πίνειν ναό του Lorenzo Antinori στο Χονγκ Κονγκ, που βρέθηκε στο νο.1 της φετινής λίστας των The World's 50 Best Bars.