Το τέλειο Old Fashioned

Τίποτα δεν είναι πιο cool από το κλασσικότερο των κλασσικών cocktails.

Ο Don Draper πίνει Old Fashioned

Ποιο είναι το κλασσικότερο cocktail που υπάρχει; Στις 10 φορές που θα ρωτήσεις, θα λάβεις 8 όμοιες απαντήσεις: Το Old Fashioned. Η ταπεινή παρασκευή του old school ποτού με τα μόλις 4 υλικά (ουίσκι, ζάχαρη, bitters και νερό) βασίζεται ουσιαστικά στη συνταγή από την οποία ξεκίνησαν τα πάντα στον κόσμο του cocktail.
Η ιστορία

Ο ίδιος ο όρος "cocktail" καταγράφεται για πρώτη φορά πίσω στο 1806, όταν σε μία περιοδική έκδοση (συγκεκριμένα στο The Balance and Columbian Repository, που κυκλοφορούσε σε κάποιες γειτονιές της Νέας Υόρκης) γίνεται λόγος για ένα ποτό με οποιαδήποτε αλκοολική βάση, ζάχαρη, νερό και bitter - κάτι που μεταφράζεται σε ένα Old Fashioned με αλκοόλ της προτίμησης του εκάστοτε καταναλωτή.

Η κλασσική συνταγή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα ωστόσο, δημοσιεύτηκε το 1862, στο πρώτο cocktail manual που υπήρξε ποτέ, το Jerry Thomas' Bartenders Guide: How To Mix Drinks (και ναι, είναι εκείνη που προτιμά ο Don Draper στο Mad Men με rye ουίσκι, σόδα και ένα κερασάκι).

Το όνομά του όμως δόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1880, όταν πλέον είχε γίνει μία σταθερή επιλογή στα μπαρ της εποχής. Η γοητεία της απλότητάς του σε συνδυασμό με την ισορροπία των γλυκών και πικρών χαρακτηριστικών, που σπάει με τις νότες εσπεριδοειδών αλλά και το γεγονός πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά εύκολο στην παρασκευή του cocktail το κατέστησαν το ίσως πιο αγαπημένο ποτό όχι μόνο του 19ου αιώνα αλλά ίσως και της εποχής - κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν αν αναλογιστούμε ότι μέχρι και σήμερα είναι το best seller του πλανήτη. 

Στο Λούιβιλ του Κεντάκι, το Old Fashioned είναι το επίσημο cocktail της πόλης. Μάλιστα, κάθε Ιούνιο διοργανώνεται ένα μονοήμερο φεστιβάλ κάθε Ιούνιο, το Old Fashioned Fortnight, προκειμένου να τιμηθεί το αγαπημένο ποτό της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης και πιο συγκεκριμένα το 1936, ένας φίλος του αλκοόλ είχε στείλει επιστολή σε συντάκτη των New York Times. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό τρένου λειτουργούσε ένα speakeasy, στο οποίο είχε παρατηρήσει μία ασυνήθιστη διαδικασία: Ο τύπος που είχε αναλάβει τον ρόλο του bartender πήρε ένα χαμηλό ποτήρι στο οποίο έβαλε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου, μαζί με Angostura bitters και ζάχαρη και εν συνεχεία το έδωσε σε έναν "πελάτη" μαζί με ένα ολόκληρο μπουκάλι που περιείχε καλό bourbon. Έδωσε δηλαδή στον θαμώνα το δικαίωμα να φτιάξει ο ίδιος το ποτό του, έναντι του ποσού των 15 cents. Αυτό στην πραγματικότητα ήταν μια συνηθισμένη διαδικασία για τα "μεγάλα κεφάλια" της μαφίας. Έφτιαχναν οι ίδιοι το ποτό τους, όταν με ελάχιστο κόστος προμηθεύονταν τα απαραίτητα υλικά για το Old Fashioned.

Η συνταγή
Υλικά

  • 1 μεζούρα rye ουίσκι ή bourbon
  • 2 σταγόνες Angostura bitters
  • 1 κύβος ζάχαρης
  • σόδα

Εκτέλεση

  1. Βάζεις τον κύβο ζάχαρης σε ένα ποτήρι τύπου Old Fashioned.
  2. Τον βρέχεις με τα Angostura bitters και ελάχιστη σόδα.
  3. Συνθλίβεις τον κύβο ζάχαρης με ένα γουδοχέρι και στη συνέχεια προσπαθείς να καλύψεις όσο μεγαλύτερη επιφάνεια (από το κάτω μέρος) του ποτηριού μπορείς.
  4. Προσθέτεις ένα μεγάλο παγάκι και έπειτα το ουίσκι. 
  5. Ανακατεύεις και γαρνίρεις με μία φλούδα πορτοκαλιού, αφού πρώτα απελευθερώσεις τα έλαιά της.

Από: Esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

'Ichigo Ichie': Ένα ιαπωνίζον μπαρ ανατέλλει στο αθηναϊκό κέντρο

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση προστίθεται στην αθηναϊκή μπαρογραφία και έχει γεύση και άποψη Άπω Ανατολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/12/2025

Ένα αθηναϊκό 50 Best Hotel φιλοξενεί ένα αθηναϊκό 50 Best Bar

​​Γιορτινή ατμόσφαιρα, κορυφαία ταλέντα του διεθνούς bartending και ένας ουσιαστικός σκοπός, σε μια από τις πιο προνομιακές τοποθεσίες της πρωτεύουσας.

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

Το θρυλικό Doors επιστρέφει στο Κολωνάκι

Στην παλιά του θέση, στο εμπορικό κέντρο του Λαιμού αλλά έναν όροφο πιο ψηλά και με την ενέργεια του ακόμα ψηλότερα, το σημερινό Doors επιλέγει το συνοδευτικό "Live Art".

Ο Δεκέμβριος είναι μοναδικός στα Vibo Bistrot

Wine Stories με δώρα, DJ πάρτι, live με Arionas και τα γλυκά του Δ. Χρονόπουλου στα δύο δημοφιλή μπιστρό σε Γλυφάδα και Πειραιά.

Στο ομορφότερο μπαρ της Αθήνας με τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

To επίσημο Release Party της συλλογής SUITE no.2025 του κορυφαίου DJ θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου.

Αθηναϊκά μπαρ που τους ταιριάζει πολύ ο χειμώνας

Εκείνες οι ζεστές μπάρες που μοιάζουν ιδανικές για τις συνθήκες και το mood της εποχής.